Hoeveel rijst je per persoon moet koken? Je moet +- 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.
Overzicht: rijst per portie (ongekookt)
Voor rijst als bijgerecht neem je gewoon het aantal personen maal 60 gr: 120 gr voor twee personen. 180 gr voor drie personen. 240 gr voor vier personen.
Gemiddeld neem je 75 gr rijst per persoon. Ik gebruik 1 kopje rijst en 2 kopjes water per persoon. Ik gebruik daar een theekopje voor, maar het ligt er maar net aan hoeveel eetlust je hebt. Het is handig om te onthouden welk kopje je altijd gebruikt zodat je genoeg rijst hebt, maar niet veel te veel.
Dat zijn handige zakjes onbereide rijst die alvast voor je afgemeten zijn op 75 gram. Daarmee weet je precies hoeveel rijst je nodig hebt voor 1, 2, 3 of 4 personen; namelijk 1, 2, 3 of 4 zakjes. Dat scheelt tijd en een heleboel gedoe, want je kunt die zakjes gewoon direct in de pan doen en na het koken openknippen.
Laat je zak of zakken in het water liggen, breng aan de kook en laat ongeveer 8 tot 10 minuten onafgedekt koken . Haal je zak er als laatste uit met een vork en laat uitlekken. Snijd de zak voorzichtig open en leg de rijst of quinoa op een serveerschaal.
GEBRUIK DE IDEALE VERHOUDING WATER/RIJST
Voor de meeste rijstsoorten geldt een water-/rijstverhouding van 2:1. Dit eenvoudige principe vertaalt zich in 200 ml water voor 100 ml rijst. Ongekookte rijst zet bij het koken uit tot twee keer het volume, zodat je in dit voorbeeld 200 ml gekookte rijst krijgt.
Verwarm gedurende 2 minuten in een magnetron van 700 W of 90 seconden in een magnetron van 900 W. Roer de rijst erdoor voor een perfect resultaat.
Maar nasi is je hoofdgerecht en de rijst is daarin ook nog een belangrijk ingrediënt. Daarom gebruik je voor nasi ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Een verpakking van 300 gram is daarmee genoeg voor 4 personen!
SuperValu Boil In The Bag Langkorrelige Rijst ( 500 g )
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water.
Het klassieke rijstdieet is aanvankelijk een mono-dieet, totdat het na enkele dagen kan worden aangevuld met groenten, fruit en vis. Een strikt plan voorziet drie porties van 60 gr rijst per dag, waarbij de calorie-inname tijdens het dieet wordt verhoogd van ongeveer 800 tot 1200 calorieën door de extra ingrediënten.
Stap 3: Laat even rusten
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
Voor 2 personen: meet 210 gram (1 kopje) rijst en 470 ml (2 kopjes) water af.
Na het koken is rijst van onder altijd iets vochtiger dan aan de bovenkant. Om te zorgen dat het vocht goed door alle rijst trekt, is het belangrijk dat je de rijst 10 minuten afgedekt laat staan. Maak daarna de rijst los met een vork.
Bijvoorbeeld, 3 kopjes rijst is voldoende voor 6 personen (3 kopjes ÷ 1/2 kopje portie = 6 porties).
Een typische portie rijst is tussen de 1/2 en 1 volledige kop gekookte rijst. Dat leidt echter tot een groot bereik. Als u plant voor 1/2 kop per persoon voor 20 personen, dan zijn dat 10 koppen gekookte rijst. Als u echter voor 1 kop per persoon gaat, dan zijn het 20 koppen rijst.
De lekkerste nasi krijg je als je de rijst eerst helemaal laat afkoelen.Daarna gaat alles in de wok met lekker veel groenten, gehakt, ketjap en sambal. Aan tafel!
Het is veilig om voorgekookte rijst opnieuw op te warmen, omdat sporen tijdens het kookproces worden geëlimineerd voordat u uit de zak eet. Zodra de zak echter is geopend, moet de rijst binnen twee dagen worden geconsumeerd. Kan ik overgebleven rijst invriezen? Ja, ontdooi het gewoon en kook het zoals gewoonlijk om te eten.
Doe de rijst en het water in een magnetronbestendige schaal
Meet 1 kopje rijst af en doe het in een magnetronbestendige schaal. Je hebt er een nodig die minstens 1,5 liter kan bevatten als je deze hoeveelheid rijst maakt. (Wij gebruikten een glazen ovenschaal van 8 bij 8.) Voeg vervolgens 2 kopjes koud water toe.
Het is veilig om de rijst koud te eten, zolang deze maar is afgekoeld en correct is bewaard. Laat opgewarmde rijst niet op het aanrecht staan. Door deze stappen te volgen, verkleint u het risico op voedselvergiftiging. Verwarm de rijst niet meer dan één keer, omdat dit het risico op voedselvergiftiging verder vergroot .
Breng water aan de kook en laat het 8 tot 10 minuten onafgedekt koken.Haal de zak eruit met een vork en laat uitlekken.Snijd de zak open en giet de gekookte rijst in een serveerschaal.Roer los met een vork en voeg boter en zout toe, indien gewenst .
Door het vervoeren van verpakkingen, schuren korrels tegen elkaar aan waardoor dit laagje zetmeel los kan raken. Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje. Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren.
Te droge rijst redden
Je kunt op een later moment extra water toevoegen door de rijst voorzichtig om te scheppen en een klein beetje water direct op de bodem van de pan te schenken. Afhankelijk van hoe ver de korrel gegaard is, voeg je extra vocht toe.