Kruiden tijdens zwangerschap Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Veilig: Vervang deze kruiden door andere kruiden als peterselie, bieslook, oregano en tijm.
Welke kruiden vermijden tijdens de zwangerschap? De kruiden die je beter niet kunt gebruiken tijdens je zwangerschap zijn kruidenpreparaten zoals valeriaan en sint-janskruid. Hiervoor is het verstandig altijd contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.
Ook van peterselie, blue cohosh en bijvoet is bekend dat ze giftig zijn als ze in voldoende hoge doses en in bepaalde vormen worden ingenomen. “Sommige mensen kunnen zich wenden tot onveilige abortusmethoden wanneer ze het gevoel hebben dat ze geen andere optie hebben, zegt Nisha Verma, gynaecoloog en onderzoeker.
Pepermunt kan brandend maagzuur veroorzaken; Aloë vera heeft een laxerend effect; Citroen verbena kan de opwekking van weeën stimuleren; Lavendel is een licht menstruatiebevorderend middel, waardoor je het sowieso in de eerste zeven maanden van de zwangerschap beter kunt vermijden.
Zo wordt het afgeraden om thee met zoethout te drinken, omdat dit de bloeddruk kan verhogen. Thee met venkel, kaneel, anijs, kamille en lavendel dient met mate te worden gedronken, aangezien overmatige consumptie hiervan ongewenste effecten kan hebben tijdens de zwangerschap.
Basilicum als je zwanger bent
Omdat je ongeboren kindje nog zo klein is, loopt hij sneller gevaar. Krijg je grote hoeveelheden basilicum binnen? Dan bestaat er een kans dat dit zijn lever beschadigt. Daarom is het beter om niet te veel basilicum binnen te krijgen als je zwanger bent.
Je kunt er niks aan doen. Veel mensen zijn tijdens de zwangerschap bang dat ze iets doen waardoor ze een miskraam opwekken.
Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor nadelige effecten op de foetus of de zwangerschap. De NHG-Standaard Zwangerschap en Kraamperiode noemt gember als voorkeursmiddel bij matige klachten van misselijkheid tijdens de zwangerschap. De geadviseerde dosering is viermaal daags 250 mg.
Als je zwanger wilt worden is in het bijzonder vitamine B11 belangrijk. Deze vitamine is ook bekend onder de naam foliumzuur. Begin al met het slikken van foliumzuur voordat je zwanger bent. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder.
Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.
Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. De bacterie Listeria kan in rauwe, ongepasteuriseerde melk, kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren, groente en fruit zitten. Listeria kan niet tegen verhitting. De parasiet Toxoplasma kan zitten in rauw of onvoldoende gaar vlees.
steenvruchten: kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. pitvruchten: appels en peren. citrusvruchten: sinaasappels, citroenen en mandarijnen. andere exotische vruchten: banaan, kiwi, ananas, mango,…
Kroepoek kun je beter niet eten. Kroepoek wordt gemaakt van garnalen.Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik of dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Heb je wel een keer een aantal stukjes kroepoek gegeten, dan hoe je je niet gelijk zorgen te maken.
Het is verstandig om je inname van kaneel te beperken tijdens je zwangerschap. Kruiden en specerijen bevatten bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. Zo bevat kaneel de stof coumarine. Een teveel hiervan kan tot leverschade en bloedingen leiden.
Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent? Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose.
Zoethoutthee, venkelthee en anijsthee zijn hierop een uitzondering. Van deze soorten thee kan je beter niet te veel drinken tijdens je zwangerschap. Zoethoutthee en sterrenmix kunnen ervoor zorgen dat je bloeddruk hoger wordt. De kans bestaat dan dat je baby minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt via de placenta.
Bij zwangerschap is knoflook veilig in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen.
Alle soorten fruit zijn goed als je zwanger bent, ook ananas kun je eten tijdens je zwangerschap.
Misoprostol is een medicijn dat vroeger gebruikt werd om maagzuur te remmen. Het wordt nu vooral gebruikt voor het opwekken van een miskraam. Misoprostol zorgt er voor dat de baarmoeder samentrekt en de baarmoedermond week wordt en opengaat. Zo begint een miskraam.
Bij hogere leeftijd, hogere kans op miskraam.
Tussen de 40 en 45 jaar is de kans 1 op 3. De kans neemt dus toe met de leeftijd. Andere risicofactoren zijn overgewicht, roken en alcoholgebruik. Verder kunnen sommige geneesmiddelen een miskraam veroorzaken.
De oorzaak van een miskraam is vaak een aanlegstoornis in het vruchtje waardoor het embryo niet verder kan ontwikkelen en wordt afgestoten. Van alle zwangerschappen eindigt ongeveer 10 tot 15% in een miskraam. Uit onderzoek is bekend dat veel vrouwen ooit in hun leven een keer een miskraam doormaken.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Kruiden tijdens zwangerschap
Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Veilig: Vervang deze kruiden door andere kruiden als peterselie, bieslook, oregano en tijm.