Het is een van de meest gevraagde gerechten door buitenlandse toeristen als ze naar Spanje komen. We maken veel gebruik van kruiden zoals peper, paprika, knoflook, kaneel, saffraan, rode paprika, hete pepers, dat onze gerechten een onmiskenbare smaak geven. Evenals noten en amandelen die we veel in desserts verwerken.
De Spaanse keuken kent naast de standaard Mediterraanse kruiden (tijm, basilicum, paprikapoeder, oregano en peterselie) ook specerijen als laurier (stoofschotels), saffraan (paella), munt, komijn en koriander(zaad).
Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Ontbijt (desayuno)
Een croissant of zoete koek kunnen ook deel maken van een ontbijt. Je drinkt hierbij een kop koffie met melk (café con leche), verse sinaasappelsap (zumo de naranja) of gewoon melk (leche).
De kleine porties bestaan uit typisch Spaanse lekkernijen, zoals chorizo, gazpacho (koude soep), olijven, patatas bravas (gefrituurde aardappelen), calamares (gefrituurde inktvis), jamon serrano en iberico (ham), kroketjes en pimientos de padron (spaanse pepers).
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken is ongetwijfeld Paella. Het gerecht is wereldwijd bekend en door de jaren heen zijn er dan ook eindeloze variëteiten van deze specialiteit gemaakt.
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
In Spanje worden infusies meestal gedronken in de ochtend of na de maaltijd als digestief, of 's avonds voor het slapengaan vanwege de rustgevende eigenschappen.
In Spanje eten ze 's avonds pas laat. Aan het eind van de middag nemen Spanjaarden daarom vaak nog een zoete snack, la merienda. Dit is bijvoorbeeld een kop koffie met stukje taart of wat fruit. Rond 21:00 uur is het tijd voor het avondeten, la cena.
Mediterrane Kruiden zijn kruiden die veel gebruikt worden gebruikt in de landen rond de Middellandse Zee, denk bijvoorbeeld aan basilicum, dragon en een Italiaanse kruiden mix.
Ingrediënten & kruiden
In veel gevallen wordt er saffraan gebruikt. Dat geeft je paella een authentieke smaak en die kenmerkende, gele kleur. Andere kruiden en specerijen die veel voorkomen zijn peterselie, oregano, paprikapoeder en rozemarijn, maar ook kaneel of zelfs ras el hanout kunnen er heel lekker in zijn.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.
Slapen is niet gebruikelijk tijdens de siësta
Hoewel het niet echt grondig is onderzocht, ontdekte een Spaanse beddenfabrikant dat tegenwoordig nog maar één op de zes Spanjaarden dagelijks een middagdutje doet. Veruit de meerderheid blijft tussen de middag wakker.
Een fulltime werkweek bestaat in Spanje uit doorgaans 40 uren en een werkdag mag niet langer dan 9 uren duren, tenzij je anders overeen bent gekomen in je arbeidscontract. Jaarlijks heb je recht op 22 verlofdagen en daarnaast kent de Spaanse kalender 14 officiële feestdagen.
Als je het over een Spaans drankje hebt, denken de meeste mensen al snel aan sangria. Maar in Zuid-Spanje hebben de mensen ook de rebujito. Een heerlijke verfrissend drankje bestaande uit droge sherry “Fino” of “Manzanilla” gemengd met veel ijs en citroenlimonade.
De nummer 1 kon uiteraard niet missen: paella. Als we het over typisch Spaans eten hebben, dan is dit gerecht waarschijnlijk het meest bekend. Het is een rijststoofpot die vaak wordt geserveerd met gamba's, maar ook met kip, konijnenvlees of zelfs slakken.
Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena. Vaak is dit een veel lichtere warme maaltijd dan het middagmaal. Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.