Microclover is een nieuw gazonmengsel voorzien van kleinblijvende miniklavers (DLF TRIFOLIUM) gemengd met veldbeemdgras, roodzwenkgras en Engels raaigras. Het mengsel is uiterst geschikt voor de ecologische en milieuvriendelijke tuinier: de witte klaver zorgt ervoor dat het gazon nimmer hoeft BEMEST te worden !
De microklaver van MRS Seeds & Mixtures bestaat uit witte klaver met kleine blaadjes. Deze klavers hebben dezelfde groeikracht als het gras in het gazon. Hierdoor zal dit niet gaan woekeren.
Elke soort klaver is een erg hardnekkig onkruid. Het overleeft zelfs winters met veel vorst en laat zich niet gemakkelijk uitroeien. Het groeit erg snel, waardoor het binnen no time je hele gazon overwoekert.
In de landbouwsector wordt witte klaver trouw gezaaid als groenbemester. Witte klavers hebben het vermogen om stikstof te binden uit de lucht. Hierdoor is er minder kunstmest nodig, aangezien de bodem als het ware van nature al verrijkt wordt met voeding.
Klaver bestrijden met kalk
En dus is een goede plek om te starten het toedienen van kalk. De bodem heeft namelijk kalk nodig om gras zo goed mogelijk te laten groeien. Bij een tekort aan kalk neemt onkruid de overhand.
Klaver in het gazon duidt op een stikstoftekort in de grond. Als het eenmaal een plekje in het gazon heeft gevonden, zal het zich snel verspreiden. Het verdringt het gras in je gazon.
Klaver heeft een hekel aan stikstof. Geef daarom minimaal kunstmest en beperk je drijfmestgiften tot ongeveer 2/3 van een gangbare gift en bemest alleen in het voorjaar.
Bemest het gazon met regelmaat.
Een gazon is extra gevoelig voor de groei van klaver wanneer de ondergrond te weinig voeding bevat. Een gebrek aan stikstof is vaak de grootste reden. Door het gazon met regelmaat te bemesten, blijft gras het hele seizoen lekker groeien en heeft klaver minder kans.
Klaver kan tegen droogte, sterft zelden af, blijft mooi donkergroen en groeit traag. In plaats van klaver te bestrijden kunnen we de positieve eigenschappen van de plant waarderen en hem zien als een waardevol onderdeel van een grasmengsel.
Het duurt ongeveer twee tot drie weken totdat klaver ontkiemt.
Het geslacht honingklaver bestaat uit planten die voornamelijk bekend staan als onkruid. Soorten uit dit geslacht hebben een opvallend zoete geur. Honingklaver wordt vaak gebruikt om het gehalte aan stikstof- en organische stof van de bodem te verhogen.
Waarom klaverzaad zaaien? Klaverzaad is een fijn zaaizaad. Goed ontwikkelde klaver bestrijdt in het voorjaar onkruid.Daarnaast is klaver een gewas dat stikstof bindt uit de lucht.
Bij droogte regelmatig sproeien totdat de klaver voldoende kiemt. De kiemduur is 2-3 weken. De mat is optimaal beloopbaar als de klaver wordt gemengd met graszaad.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
Bloedmeel is een 100% organisch product dat rijk is aan stikstof. Na het strooien van bloedmeel sterft het klaver snel af.
Met verticuteren haal je het mos en andere soorten onkruid, zoals de beginselen van Klaver, weg. De bovenlaag krijgt hierdoor weer lucht en daar kan jouw gazon wel van genieten. Jouw gazon zal door verticuteren weer sneller groeien en gezonder worden.
Goed voor de bodem
Grasklaver levert een positieve bijdrage aan de bodemstructuur en -vruchtbaarheid. Door een actiever bodemleven wordt er meer organische stof gevormd. Niet alleen de wormen, ook de bloembezoekende insecten als bijen en hommels zijn blij met klaver.
Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare.
De klaver wordt ook vaak gebruikt in diervoeding, met name door de voedingsstoffen die erin zitten. Klaver bevat veel proteïne, fosfor en calcium. Veel boeren zorgen op hun grasvelden voor klaver als extra voeding voor hun dieren. Zij zullen de klaver verzorgen, zodat deze een goede wortel zal ontwikkelen.
Stikstof is verantwoordelijk voor de groei van planten en dus ook voor de groei van gras. Na de winter wil je natuurlijk zo snel mogelijk een mooie groene grasmat. Door stikstofmeststof toe te passen geeft je het gras direct een groeiboost. Dit voorkomt ook meteen dat onkruid of straatgras een kans krijgt.
Klaver doet het beter in de zon maar groeit ook in de schaduw of halfschaduw. Zaai klaver op een stuk grond met goede afwatering. Rode klaver is een overblijvende plant die dus elk jaar terugkomt en bloeit. Het is een Europees soort die ook in de natuur veel voorkomt.
De Trifolium rubens is ook wel bekend als Klaver. Deze Fabaceae heeft een maximale hoogte van ongeveer 60 centimeter. De Klaver is niet wintergroen. Wil je meer informatie ontvangen of tips over deze Trifolium rubens?
de wortels van rode klaver
De penwortel dringt diep de grond in, tot 60 centimeter en maakt rode klaver ongevoelig voor droogte. De wortelhals zit laag zodat het veilig is bij begrazing.