Binnen het volksgeloof worden aan heksen meerdere gaven toegeschreven: geneeskundige krachten;voorspellingen te kunnen doen;magische krachten te hebben (positieve krachten= witte magie en negatieve krachten = zwarte magie);
Heksen zijn vaak sterk empatisch. Ze pikken allerlei energieën op uit hun omgeving, zowel van mensen, dieren, planten en zelfs van geesten. Misschien komt die gevoeligheid voort uit het diepe besef van heksen dat alles met elkaar verbonden is.
Geloof in magie en hekserij bestaat al vele duizenden jaren. Al voor de grote heksenvervolgingen in de Middeleeuwen was het beeld van de heks in Europa al gevormd. Een heks was volgens velen een kwaadaardige magiër die een pact met de duivel had gesloten en hem vereerde.
Vroeger geloofden mensen in het bestaan van heksen. Ze waren er bang voor en daarom verzonnen ze iets om ze te verjagen. Ze groeven cirkels in de grond omdat heksen bang zijn voor cirkels. Deze cirkels vulden ze met een mengsel van knoflook, uien en champignons omdat ze wisten dat heksen een hekel hebben aan die lucht.
"De Heksenacademie": Heksen kunnen uit zichzelf niet toveren, dat leren ze op de Heksen Academie. Ga eens een kamp lang bij de Heksen Academie op bezoek, leer toveren, vliegen op een bezemsteel en het maken van vieze drankjes.
Een witte heks is een man of een vrouw die eigenlijk meer moois op deze wereld kan doen dan de meeste anderen denken. Het is iemand die met behulp van de natuur, energie en dingen als kruiden en edelstenen waanzinnige dingen kan bewerkstelligen. Natuurlijk wel met de meest liefdevolle en goede intentie.
Embed. Heksen bestaan echt, maar ze hebben geen bovennatuurlijke krachten en zijn niet gevaarlijk. Een echte heks doet niemand kwaad, leeft volgens de regels van de natuur en zorgt goed voor mens en dier. Margaritha, de heks van Appelscha, laat een wensenritueel en haar brouwsels, drankjes, zalfjes en oliën zien.
Soms werd er een waterproef uitgevoerd. De beschuldigde werd met gebonden handen en voeten in een waterplas gegooid. Als de persoon bleef drijven was het een heks en werd ze gemarteld of gedood. Als ze zonk was ze onschuldig.
Vóór die tijd vloog de heks nog niet op een bezem. Toegevoegd na 1 uur: Dit is een Nederlandse verklaring. Andere verklaringen zijn: - De bezem was een symbool van vrouwelijke huiselijkheid, maar de bezem was ook fallussymbool. Dus rijden op een bezem werd een symbool van een losgeslagen vrouw.
Hekserij is een natuurreligie. Dat houdt in dat respect voor en samenleven met de natuur een wezenlijk onderdeel zijn. Heksen zien in dat alles één is: het pad waar je op loopt, de bomen in het bos, de maan en de sterren.
Het eerste verschil is dat Wicca een religie is, er worden een God en een Godin vereerd (die beide met meerdere namen aangesproken kunnen worden). Hekserij is een levenswijze, in die levenswijze is ruimte om te geloven in die God en die Godin, maar het hoeft niet.
Hekserij is ontstaan toen mensen in de oudste tijden al geloven dat ze de macht hebben om anderen en gebeurtenissen te beïnvloeden met behulp van bovennatuurlijke krachten.
feeks, gemenerik, heks, helleveeg, karonje, kat, loeder, mispunt, rotwijf, rotzak, secreet, serpent, tang. feeks (zn) : duivelin, haaibaai, harpij, heks, helleveeg, karonje, megera, serpent, tang, wijf, xantippe.
Tegenwoordig is hekserij heel toegankelijk. Er zijn diverse cursussen, workshops en opleidingen te vinden via internet. Vroeger waren er enkel covenopleidingen, maar covens waren en zijn nog steeds moeilijk te vinden en bovendien vaak besloten en niet vrij toegankelijk.
Een heks kan in principe zowel een man als een vrouw zijn, maar meestal wordt met een heks toch een vrouw bedoeld. In bepaalde landen wordt soms een andere benaming gebruikt voor een mannelijke, dan wel vrouwelijke heks.
In de middeleeuwen wisten ze het zeker, zeker tussen 1450 en 1650: Heksen bestaan echt. Als je toen een heks werd genoemd, nou, dan was je je leven niet zeker. Als je werd beschuldigd van hekserij, dan was de kans groot dat je werd verdronken.
Pieter Bruegel de Oude schilderde in 1565 een heks op een bezemsteel in een van zijn schilderijen. Hierdoor vliegen heksen in onze verhalen op een bezemsteel! De heksen die met punthoed, kromme neus en beezemsteel worden afgebeeld, kennen we alleen als sprookjesfiguur.
In heel Nederland zijn, voor zover bekend, 250 heksen verbrand, waarvan 100 in Limburg dat toen contrareformatorisch was en onder Spaans bewind viel. Dat is relatief weinig, maar het is niet zeker dat alle nog bestaande archieven al ontdekt zijn. De eerste heksenverbranding was rond 1500 in Gelderland.
Als meerdere mensen tegelijk verbrand werden, stikten ze vaak in de rook. Maar op een kleine brandstapel stierven de ketters een pijnlijke dood. Het vuur begon bij het vlees op de benen, en verbrandde daarna langzaam de rest van het lichaam. Vaak trad de dood pas na een paar uur in.
In Oudewater stond zo'n heksenwaag. Dit was een gewone marktwaag die bestemd was voor het wegen van allerlei landbouwproducten, zoals kaas. Op de waag werd de verdachte publiekelijk op het marktplein gewogen. Woog ze zoveel als haar lengte en lichaamsbouw deed vermoeden, dan kreeg ze een certificaat.
De heksenwaan leek niet te stoppen. Alleen al in het westen van Duitsland werden begin 17e eeuw meer dan 1500 mensen verbrand, en in Würzburg in het midden van het land was het niet veel beter. Daar kwamen 1200 vrouwen en mannen op de brandstapel.
Mensen geloofden dat heksen een pact met de duivel sloten. Zij werden gezien als ketters die het christelijke geloof verwierpen. Heksen werden hiervoor vaak op de brandstapel ter dood gebracht of zwaar gegeseld en opgesloten om te kijken of zij zich beterden.
In heel Europa werden heksen vervolgd, waarbij gruwelijke marteltechnieken werden gebruikt. De richtlijnen hiervoor waren te vinden in de 'Heksenhamer', een door de paus goedgekeurd boek uit 1486, waarin stond hoe je heksen kon herkennen en hoe je ze moest straffen.
De term Zwarte magie is etymologisch ontstaan uit nekromantia (Grieks: necromancie, letterlijk: "doodswichelarij") dat abusievelijk als negromantia (letterlijk: "zwarte wichelarij") geschreven werd. Personen die magie bedrijven worden gewoonlijk magiërs, heksen of tovenaars genoemd.
Magie beoefenen kun je leren, maar daar is oefening voor nodig. Vereisten om magie te kunnen beoefenen zijn noodzaak, emotie en kennis: De noodzaak is geen wens maar een diepgevoelde, belangrijke toestand. Zonder emotie en emotionele betrokkenheid bij je doel zal er geen gevoel in je magie zitten.