Bedenk dan hoe je die kraan verwacht te gaan gebruiken. Was je bijvoorbeeld vaak je gezicht door met je handen water naar je gezicht te brengen, dan is een hoge uitloop fijner. Kies je voor een relatief ondiepe wastafel, dan is een lagere uitloop handiger, want hoe verder het water valt hoe harder het spettert.
Elke kraan in huis sluit je op dezelfde manier aan. Het maakt dus niet uit of je een kraan op een spoelbak, een fonteintje of een gootsteen wilt aansluiten of vervangen. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een kraan met een waste-hendel (waarmee je de afvoerplug kunt sluiten en openen) vervangt.
Hoe weet je of een kraan past? Om de juiste douche- of badkraan te kunnen kiezen, moet je de hartafstand (ook wel hart-op-hartafstand) meten. Je meet dan de afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting en het midden van de warmwateraansluiting van je kraan. De meeste kranen hebben een hartafstand van 15 cm.
Zorg ervoor dat u voor het uitkiezen van de kraan de diameter van de wasbak/waskom heeft opgemeten. De uitloop vanaf de kraan moet ongeveer1 cmt. o.v. van de afvoer zijn verwijderd. Op die manier voorkomt u dat het water teveel zal spetteren.
Kijk eerst naar de afmetingen van je gootsteen, en vooral de diepte. Daarmee kun je uitzoeken wat de beste hoogte van de keukenmengkraan en de uitloop is. Het hangt trouwens ook af van de gewenste toepassingen. Als je bijvoorbeeld regelmatig hoge pannen of zelfs emmers wilt vullen, is een hoge uitloop aan te bevelen.
12 mm is samen met 15 mm koper de meest gebuikte leiding diameter in een keukenkastje of onder de wastafel. Dit betekent onder andere dan er geen overgangs koppelingen 10 mm naar 12 mm gebruikt hoeft te worden.
In de meeste gevallen is de diameter 22mm. Echter in oude huizen met oude kranen kan het voorkomen dat u 19mm heeft. Om de diameter te meten kunt u een draaiknop er af halen (zie anders video 0:55) en een meetlint gebruiken om er achter te komen wat de diameter is.
Aan de ene zijde schroefdraad (binnendraad) om op de uitloop van de kraan te draaien en aan de andere zijde een aansluiting voor een klikkoppeling.
Soms is een kraan gewoon aan vervanging toe. Hij lekt of is niet meer van nu. Je hoeft echt geen loodgieter te bellen om een keukenkraan te vervangen. Jij kan dit gewoon helemaal zelf.
Voorbeeld 1/2 duims binnendraad vind je vaak bij muurplaten t.b.v. een normale kraan wasmachinekraan een gaskraan en een douchemengkraan. 3/4 duims binnendraad vind je bijv. t.b.v. badmengkraan.
De lengte van de uitloop is vaak tussen de 20 en 40 centimeter. Dat wil ook zeggen dat de wastafel kraan zo geplaatst moet worden dat het water op een logische plaats in de wasbak valt. Er moet zo'n 10-15 cm aanwezig zijn tussen het einde van de uitloop en de wastafel rand.
Om de juiste douche- of badkraan te kunnen kiezen, moet je de hartafstand (ook wel hart-op-hartafstand) meten. Je meet dan de afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting en het midden van de warmwateraansluiting van je kraan. De meeste kranen hebben een hartafstand van 15 cm.
1 Grohe Euroeco Kraan. Deze super mooie Euroeco kraan van Grohe is de beste keuze omdat hij van goede kwaliteit is wat we natuurlijk gewend zijn van dit A-merk. Deze Grohe kraan heeft een relatief lage prijs voor een A-merk. En hij heeft daarom ook een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
Daarin heeft een draadmaat van 1 duim (buitendraad) een buitendiameter van 33,25 mm en een kerndiameter van 30,29 mm. Voor 3/4 duims is dat resp. 26,44 en 24,12 mm. Voor 1/2 duims is dat 20,96 en 18,63 mm.
S-koppelingen zijn in de volgende maten te verkrijgen: 3/8″ X 1/2″ met een sprong tussen de 7.5 mm en 13 mm. 3/8″ X 3/4″ met een sprong tussen de 7.5 mm en 13 mm. 1/2″ X 3/4″ met een sprong tussen de 7.5 mm en 13 mm.
Voor het aansluiten van bijvoorbeeld een kraan, boiler of een toilet, gebruik je de flexibele slang (binnendraad x binnendraad) 3/8" x 1/2" 15 cm. Deze waterslang gebruik je binnenshuis en loopt van bijvoorbeeld de stopkraan in je muur naar de kraan in je wasbak.
National Pipe (NPT) schroefdraad wordt aangeduid met zijn nominale draadgrootte (3/8) gevolgd door het aantal draden per inch (18). Aan het einde wordt de standaard geplaatst (NPT).
Kraan moet 25 cm boven het toestel zitten, dan mag het met een beluchter kraan, zoniet dan moet er een keerklep tussen.
De hoogte die meestal voor een douchekraan wordt aangehouden, is 110 cm boven de douchevloer of douchebak. Op die hoogte is de kraan voor de gemiddelde mens gemakkelijk te bedienen.
De standaardhoogte voor de bovenkant van een wastafel is 80 centimeter, ongeveer zo hoog als een keukentafel. Aangezien we in Nederland langer zijn dan gemiddeld, zal de praktische hoogte dan ook wat hoger zijn dan de advieshoogte. In praktijk zal de bovenkant van de wastafel op 90 centimeter uitkomen.