Volledig geschilderde muren kun je gewoon overschilderen, maar als slechts delen van de muur zijn geverfd, moet je de verf eerst verwijderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een excenterschuurmachine en schuurpapier met een fijne korrel.
Je zult over het algemeen minimaal twee lagen aan moeten brengen, of je nu een felle of een donkere kleur gaat overschilderen. Maar een muur verven over een andere kleur is dus geen probleem.
We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben. TIP: stop niet halverwege de muur voor een koffiepauze. Verf kan al vrij snel, lichtelijk drogen en dan krijg je strepen en vlekken.
Voorstrijk voorkomt dat de verf onregelmatig op de muren terechtkomt waardoor je kleurverschil en aanzetten zou kunnen zien. Ook zou zonder het gebruik van een voorstrijkmiddel de verf kunnen gaan afbladderen omdat verf niet goed hecht op poederende ondergronden.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg we wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
De meeste muren zijn onregelmatig of hebben een sterk zuigende werking. Wil je er op een mooie, egale manier verf op aanbrengen, dan zul je wat voorwerk moeten doen. Muren voorstrijken zorgt ervoor dat de zuigende werking van de muur een stuk minder wordt en dat de absolute hechting beter wordt.
Een voorstrijkmiddel heb je nodig als je een ondergrond met een zuigende werking wilt voorzien van een lik verf. Het is daarnaast mogelijk dat een ondergrond op specifieke plekken een sterkere zuigende werking heeft. Ook in dat geval kun je het beste een voorstrijk aanbrengen.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
1: Deel van de muur schilderen
"Als je een apart hoekje wil maken dat bovendien de kamer breekt, dan kun je een deel van de muur of het plafond schilderen. Dit is bijvoorbeeld leuk om met het eetgedeelte te doen. Schilder dit deel in een net iets andere tint dan de rest van de kamer.
Vaak wordt er gedacht dat door de oude verflaag de nieuwe verf niet goed zal hechten, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken! De basis van de afwasbare muurverf is hetzelfde als die van andere soorten muurverf. Zonder enig probleem kun je over de oudere laag afwasbare muurverf heen schilderen.
Een kleur die veel lichter is dan de oorspronkelijke kleur
Het is in dat geval zaak dat je de kleur wat omlaag haalt in warmte voor je een nieuwe kleur aanbrengt. Dat kan je doen door de muur met een witte verf te behandelen. Op die manier hoef je straks minder lagen gekleurde verf in een lichtere tint aan te brengen.
Hoe een donkere muur overschilderen
Wil je een donkere muur licht maken, dan zul je minimaal twee lagen verf toe moeten passen. Afhankelijk van het resultaat bepaal je of een derde laag nog nodig is. Of dit nodig is, zal afhangen van de kwaliteit van je muurverf.
Als je van een donkere muur naar licht gaat, gebruik je idealiter een gewone muur voorstrijk/primer. Dit zorgt ervoor, dat de oude, donkere kleur minder makkelijk door de nieuwe laag heen komt. Heb je hier om wat voor reden dan ook geen zin in, en wil je liefst meteen aan de slag, bereid je dan voor op meerdere lagen.
Je kunt het beste nog niet eerder geschilderd stucwerk voorstrijken voor het schilderen. Zo wordt minder verf opgezogen en ziet de toplaag er op zijn best uit. Na het laten drogen van het voorstrijkmiddel kun je de stuc verven. Voor de klus adviseren we Alabastine Voorstrijk of de Sigma Sigmafix Universal.
Om voorstrijk goed aan te brengen is het het handigst om een roller te gebruiken. Giet de voorstrijk in een verfbak en rol van beneden naar boven in bak.
Let op, bij het aanbrengen van muurvoostrijk moeten glimmende vlekken en lekstrepen / zakkers worden voorkomen. Dit kan door niet teveel muurvoorstrijk aan te brengen, dit moet volledig in de ondergrond dringen. Wanneer teveel wordt aangebracht kunnen glimmende vlekken in eindresultaat ontstaan.
De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag.
Hoe aan te brengen
Slecht hechtende en sterk poederende ondergronden behandelen met Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Zeer sterk zuigende ondergronden twee keer behandelen. Een volgende laag aanbrengen voordat de vorige laag droog is.
Het beste voorstrijkmiddel is Alabastine Xtra Voorstrijk Alles in 1. Dit middel, dat wit van kleur is, kun je gebruiken als voorbehandeling voor latex, structuurverf, kalkmuur en behang. Dit voorstrijkmiddel is geschikt voor allerlei materialen: beton, gasbeton, steen, pleisterwerk, baksteen, cement en gipsplaten.
Grondverf (ook wel primer genoemd) vormt het hechtingslaagje tussen de ondergrond en de afwerklaag. Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken.
Op onbehandeld hout gebruik je altijd grondverf. Onbehandeld hout heeft namelijk een zuigende werking. Hierdoor wordt verf snel in het hout gezogen. Dat zorgt ten eerste voor een minder mooi resultaat en ten tweede kost het je veel meer verf, omdat de lak niet goed hecht op onbehandeld hout.
Je stelt je de vraag: “Heb ik altijd een primer nodig bij het verven?” Wij van BP Decor beantwoorden deze vraag in negentig procent van de gevallen volmondig met een overtuigde: “Ja”. Waarom? Omdat je er met een primer voor zorgt dat alle kleine mankementen, gleufjes, gaatjes en putjes in je muren onzichtbaar worden.