Cottage cheese is hetzelfde als hüttenkäse: een hele jonge ongerijpte kaas. De kaas wordt gemaakt van wrongel, een massa van net samengeklonterde eiwitten uit melk. Bij de normale kaasproductie wordt het wrongel uitgeperst om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen.
Hüttenkäse is een cottage cheese: één van de meest pure vormen van verse kaas. Het is een jonge, ongerijpte kaas en heeft een lekker frisse smaak en een kenmerkende korrelige structuur. Hüttenkäse is rijk aan eiwitten en bevat slechts 3,9% vet.
Cottage cheese (beter bekend als hüttenkäse) is een heerlijke frisse, jonge kaas. Het korrelige kaasje doet het goed in véél recepten (van hartig tot zoet).
Hüttenkäse wordt veel gebruikt als gezonder alternatief voor andere kaassoorten, zoals bijvoorbeeld ricotta. Het heeft een hoog eiwitgehalte, maar relatief laag vetgehalte. Het kan daarbij op dezelfde manier worden verwerkt als andere verse kazen, zoals kwark en roomkaas.
Hüttenkäse is een gezonde topper onder de zuivelproducten: Het zit vol goede voedingsstoffen. Het bevat aanzienlijk minder zout en vet dan andere kazen. Er zitten meer eiwitten in dan in kwark, yoghurt en melk.
Kan ik Danone Cottage Cheese in warme gerechten verwerken? Vast en zeker! Met Danone Cottage Cheese kan je heerlijk koken, het is bijvoorbeeld ideaal voor lasagnes of gevulde courgettes. Onder inspiratie vind je tal van recepten, voor koude én warme gerechten.
Top 5: Milbona cottage cheese (Lidl) – 4,45 euro/kg. Luxlait cottage cheese – 6,38 euro (bij Makro) Danone cottage cheese - 10,95 euro/kg.
Recepten met cottage cheese
Probeer dan bijvoorbeeld eens plakjes komkommer met hüttenkäse, of maak bijvoorbeeld courgetterolletjes met een vulling van cottage cheese en kruiden. Ook als dressing in een salade kan cottage cheese een heerlijk frisse smaak geven! En wil je een zoete snack wat eiwitrijker maken?
Maar heel officieel maak je hiermee eigenlijk hüttenkäse (cottage cheese dus). Ricotta wordt officieel namelijk gemaakt van restjes wei die overblijven na het maken van andere kaas. Cottage cheese bijvoorbeeld. Dit is heel verse kaas gemaakt van gestremde melk.
De smaak van hüttenkäse lijkt trouwens wel een beetje op die van ricotta: de kaas is korrelig en heeft een frisse smaak. Die korrel heeft te maken met de manier waarop de kaas wordt gemaakt.
KAN IK HÜTTENKÄSE INVRIEZEN? Als Hüttenkäse bevriest, verandert de structuur van de kaas. Daarom raden we invriezen af. Heb je een warm gerecht gemaakt waarin Hüttenkäse is verwerkt, dan is invriezen geen probleem.
Ricotta kun je – afhankelijk van het recept – vervangen door cottage cheese of kwark. Als je het vegan wilt houden, kun je kiezen voor een andere frisse, zachte plantaardige kaas, of dikke plantaardige zuivel. Eventueel kun je ook zelf vegan ricotta maken, zoals deze vegan roomkaas voor de borrel.
Als je hüttenkäse in de koelkast bewaart, dan kun je de geopende verpakking zo'n vier dagen bewaren. Bij een gesloten verpakking kun je je het beste houden aan het bewaaradvies en de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vaak staat hier dan ook “na openen beperkt houdbaar”.
Hüttenkäse wordt gemaakt van gepasteuriseerde magere melk. Hieraan voegen we melkzuurbacteriën toe.
Verschil cottage cheese en kwark
De twee worden ook op bijna dezelfde manier gemaakt. Bij kwark wordt op het laatste moment echter de wei (een soort eiwit) verwijderd. Wei herken je als dat laagje 'water' wat je soms tegenkomt op yoghurt of cottage cheese.
'Cottagecheese is geen kaas,' leren we, 'maar een kaasbereiding: een verse kaas waaraan een dressing van room wordt toegevoegd. ' Het proces start met het maken van de 'korreltjes'. Die ontstaan als magere melk stremt.
Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Er zitten 18 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) cottage cheese, ricotta. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cottage cheese, ricotta'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
"Hüttenkäse is een Duitse merknaam. Het is echter van herkomst een Deens product. (Men noemt het in Denemarken echter hytteost”. ) Veel diëten maken gebruik van het product hüttenkäse.
Als kind at ik altijd graag hüttenkäse (ook wel cottage cheese). Ik had er nog niet echt een goed vegan alternatief voor gevonden, maar dit recept met verkruimelde tofu en sojayoghurt voldoet aan al mijn hüttenkäse cravings! Het is lekker smeuïg en hartig van smaak.
Hüttenkäse (18 kcal voor 20 gram)
Hüttenkäse is een cottage cheese: een van de meest pure vormen van verse kaas. En deze heel jonge kaas bevat heel weinig vet (3,9%) en levert dus relatief weinig calorieën.
De kleine cijfertjes
In '48+'-kaas is het vetgehalte van de droge stof 48%. Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.