Een bronvermelding in de literatuurlijst voor een artikel uit een wetenschappelijk tijdschrift bevat de namen van auteurs, het publicatiejaar, de titel van het artikel, de titel van het wetenschappelijke tijdschrift, het volume- en uitgavenummer, het paginabereik en een DOI (indien beschikbaar).
Om te verwijzen naar een artikel uit een gedrukt tijdschrift, noem je de naam van de auteur, de publicatiedatum, de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift, het volume- en uitgavenummer (indien beschikbaar), en het paginabereik van het artikel in je APA-bronvermelding.
Je schrijft bij een verwijzing in de tekst altijd de auteur en het jaartal van publicatie van de bron op. Als je een citaat gebruikt, dan vermeld je daarnaast ook altijd het paginanummer van het desbetreffende citaat. Dus: Parafrase/samenvatting: Auteur en jaartal publicatie.
Zet het citaat tussen dubbele aanhalingstekens, behalve als het citaat langer is dan 40 woorden. Als een citaat langer is dan 40 woorden, moet het citaat met een witregel gescheiden worden van de rest van je tekst. Ook plaats je het citaat dan in een gescheiden blok.
Alleen bij het citeren van artikelen van het Burgerlijk Wetboek dient u zelf het nummer van het Boek ervoor te plaatsen. U schrijft dus niet artikel 169 BW, maar artikel 6:169 BW. Artikelen uit wet- en regelgeving behoren altijd in de tekst te worden geplaatst en niet in een voetnoot!
Wat is een bron? Al het werk van andere mensen dat je gebruikt om je scriptie mee te schrijven, valt onder de categorie “bronnen”. Een bron kan bijvoorbeeld een artikel in de krant zijn waaruit je achtergrondinformatie haalt voor in je scriptie.
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Een bronvermelding in de literatuurlijst voor een artikel uit een wetenschappelijk tijdschrift bevat de namen van auteurs, het publicatiejaar, de titel van het artikel, de titel van het wetenschappelijke tijdschrift, het volume- en uitgavenummer, het paginabereik en een DOI (indien beschikbaar).
BRONVERMELDING WEBSITE
Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update).Titel van het document of de website.Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website.
Verwijzen naar webpagina's of websites
Om te verwijzen naar een website of webpagina vermeld je eerst de naam van de website of de titel van de webpagina, gevolgd door het webadres van de site. Je neemt de bron alleen op in een voetnoot, dus je voegt geen bronvermelding toe aan de literatuurlijst.
In de bronnenlijst worden tot maximaal 20 namen genoemd. Bij 21 of meer auteurs worden in de bronnenlijst de eerste 19 namen genoemd, daarna het beletselteken met spaties (. . .), gevolgd door de laatste auteur, zonder een ampersand (&). In een lopende zin is de verwijzing: Jansen et al.
Als er geen DOI is, verwijs dan bij gebruik van een elektronische versie naar de URL (Uniform Resource Locator) van het tijdschrift of de uitgever van het boek of rapport. Sommige documenten zijn alleen te vinden in elektronische databases zoals JSTOR en ERIC.
Kenmerken van wetenschappelijke publicaties zijn, afhankelijk van het vakgebied: geschreven door en voor wetenschappers. collegiale toetsing (peer review) voorafgaand aan publicatie. systematische, of methodische, opbouw met inleiding, probleemstelling, methoden, resultaten, discussie en conclusies.
Klik aan het einde van de zin of woordgroep die u wilt citeren en klik vervolgens op het tabblad Verwijzingen in de groep Bronvermeldingen en bibliografie maken op Bronvermeldingen invoegen. Selecteer de gewenste bronvermelding in de lijst met bronvermeldingen onder Bronvermelding invoegen.
APA-richtlijnen zijn regels voor de opmaak en notatie van bronverwijzingen en citaten in het theoretisch kader, de opmaak van figuren en tabellen in het resultatenhoofdstuk en de bronnenlijst aan het einde van je scriptie.
Je start elke bronvermelding in je literatuurlijst of bibliografie met de achternaam van de auteur, gevolgd door zijn/haar initialen, het publicatiejaartal en de titel van het boek, het krantenartikel, de website of het tijdschrift.
De APA-methode schrijft voor dat in de bronverwijzing in een tekst altijd de auteur en het jaar van publicatie vermeld moeten worden, ongeacht het type bron. Alleen bij het refereren aan een citaat wordt het paginanummer vermeld waarop het citaat te vinden is.
Met volumenummer wordt het nummer van de jaargang bedoeld. Meestal hebben tijdschriftartikelen daarnaast een nummer van de aflevering (issue) binnen het volume waarin ze verschenen zijn. Dit nummer van de aflevering alleen opnemen als iedere aflevering opnieuw bij pagina 1 begint te nummeren.
Als je verwijst naar een webpagina of website, neem je geen bronvermelding op in de literatuurlijst. Je verwijst wel naar deze bronnen in een voetnoot. Hierbij zet je de naam van het artikel tussen enkele aanhalingstekens, gevolgd door een komma en de kortste versie van het webadres.
Met artikel als begrip in het recht wordt bedoeld een bepaling in een regelgevend document, bijvoorbeeld een wet, een regeling of een verdrag. Het artikel is bedoeld om een concrete regel te geven op het 'laagste' niveau van de regeling.
De meeste wetten zijn voorzien van een citeertitel, de officiële naam waarmee de wet wordt aangeduid. De citeertitel staat in het algemeen in de het laatste artikel van de wet. In de aanhef van de regeling is vaak een standaard stuk tekst opgenomen waarin het wetgevingsprocesproces duidelijk zichtbaar is.
Soms bevat een journal geen doi (digital object identifier), het laatste onderdeel in de bronvermelding. Dit is een uniek en blijvend identificatiemiddel voor bestanden op internet. Ontbreekt bij een journal de doi, dan vervang je deze door de weblink waarop het artikel te vinden is.