Kort samengevat: bij financial lease zijn alle zakelijk gerelateerde kosten fiscaal aftrekbaar. Denk hierbij aan kosten zoals de betaalde rente op de leasetermijnen, onderhoudskosten en reparatiekosten. Daarentegen zijn bij operational lease niet alle kosten aftrekbaar.
Je zet de leaseauto op de balans van je onderneming. De kosten voor je auto zijn daardoor fiscaal aftrekbaar. Denk daarbij aan de afschrijvingen die je doet tot aan de verwachte restwaarde, rente over de leasetermijnen, verzekeringskosten, kosten voor onderhoud en reparaties, brandstof en motorijtuigenbelasting.
Is de rente van een Financial Lease overeenkomst aftrekbaar? Jazeker!Een Financial Lease overeenkomst is een zakelijke vorm van lenen, waardoor je de rente mag aftrekken van de winst uit je onderneming. Hierdoor betaal je minder belasting.
Lease auto afschrijven
Net als andere bedrijfsmiddelen mag je de kosten hiervan afschrijven. Dit doe je door de kosten te verdelen over de jaren waarin het bedrijfsmiddel in gebruik is. Op deze manier mag je van de belastingdienst jaarlijks maximaal 20% van de aanschafwaarde fiscaal aftrekken.
Als u de auto leaset, zijn dat: bij operational lease: leasekosten. bij financial lease: alleen de rentekosten. parkeren, tol, veerboten, wasstraat en - voor zover ze niet in de leasekosten zijn meegenomen: brandstof, verzekeringskosten, onderhoud, reparatie en afschrijving.
De beroepskosten met betrekking tot het gebruik van een koolstofemissievrije auto die is aangekocht, geleased of gehuurd tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025, zullen 100 % fiscaal aftrekbaar zijn. Op dat punt is er dus geen verschil met de huidige regeling of met de regeling die van toepassing zal zijn in 2026.
Bij financial lease profiteer je van diverse fiscale voordelen en kun je onbeperkt rijden. Je betaalt dus geen 'meer' kilometerkosten, maar bij financial lease ben je wel zelf verantwoordelijk voor de verzekering, belasting- en brandstof.
Ja, de leasekosten van een auto kunnen aftrekbaar zijn voor ZZP'ers.
Met financial lease kun je zowel zakelijk als privé rijden zonder rompslomp. Je schaft de auto aan via je bedrijf en alle kosten, zoals financiering, verzekering, belasting, brandstof en onderhoud betaal je vervolgens privé. Hierdoor betaal je geen bijtelling en is er geen kilometerbeperking met financial lease.
Om te weten hoe je een goedkope Financial Lease kan kiezen is het eerst belangrijk om te weten hoe het maandbedrag is opgebouwd. Het maandbedrag dat je betaalt bij Financial Lease is afhankelijk van diverse factoren, denk hierbij aan de hoogte van het kredietbedrag, de gekozen looptijd en de gewenste slottermijn.
In overleg kun je jouw financial lease overeenkomst beëindigen. Omdat jouw bedrijf economisch eigenaar is van de financial lease auto, bepaal je zelf wat je doet. Uiteraard heb je eerst toestemming van de leasemaatschappij nodig. Daar helpen je bij, we weten precies hoe je dat doet.
De minpunten van lease
Je betaalt een vrij hoge rente en een winstopslag voor de leasemaatschappij die tenslotte aan je wil verdienen. De opties op je auto worden volledig 'afgeschreven' in de leasetermijn en de restwaarde van de auto wordt tamelijk conservatief berekend. En: leasecontracten zijn vaak niet flexibel.
Geen wegenbelasting bij privé lease auto
U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) als u een auto privé leaset. Dit doet de leasemaatschappij. De motorrijtuigenbelasting is verwerkt in het maandbedrag van het leasecontract.
Kan ik bij Financial Lease ook prive rijden met de auto? Ja, het is bij Financial Lease ook mogelijk om de auto te gebruiken voor privé-ritten. Wanneer je de zakelijke auto per jaar voor meer dan 500 kilometer privé gebruikt krijg je wel te maken met bijtelling.
Op de bijtelling komen niet in mindering:Door de werknemer zelf betaalde autokosten (benzine, tol, autowassen, stalling); Een aan de werkgever betaalde bijdrage in de brandstofkosten.
Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook als je weinig kilometers rijdt kan het aantrekkelijk zijn. Leasen vergemakkelijkt de situatie, omdat je het beheer en onderhoud uit handen kunt geven aan de leasemaatschappij. Dit zal veel tijd en moeite besparen.
Autokosten aftrekken
De kosten voor de aanschaf of lease van een bedrijfsauto zijn volledig aftrekbaar van de belasting. Ook de kosten voor brandstof, onderhoud, reparaties, verzekering en wegenbelasting zijn aftrekbaar.
Bij financial lease ga je een lening aan voor je auto en los je elke maand een vast bedrag af. Alle overige kosten, zoals onderhoud, verzekering en reparatie, zijn voor jezelf. Omdat je een financiering aangaat, krijg je een BKR-registratie. Na de looptijd van je financial leaseovereenkomst is de auto van jou.
Met Financial Lease kan je als zzp'er een bedrijfsauto leasen; daarmee ben je direct eigenaar van de auto zonder direct een grote investering te hoeven doen in de volledige aankoopprijs. Zo rijd je voor een vast maandtermijn in jouw eigen bedrijfsauto en behoud je eigen vermogen in de onderneming.
Waarom financial lease goedkoper is dan andere leasevormen
Zonder dat je in één keer een grote investering hoeft te doen. De bank schiet het geld voor, net als bij een hypotheek. De auto is het onderpand. Je bent dus vrij in wat je wel en niet met de auto doet.
Bepaalde beveiligingskosten zijn voor zelfstandigen, vrije beroepen en kleine vennootschappen voor 120% fiscaal aftrekbaar. Het betreft diensten geleverd door beveiligingsondernemingen, alsook de abonnementskosten voor aansluiting op een vergunde alarmcentrale.
Uw plug-in hybride blijft dus nog volledig fiscaal aftrekbaar tot eind 2024. Vanaf 2026 zal de plug-in hybride wagen helemaal niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Hou ook rekening met het feit dat vanaf 1 januari 2023 de brandstofkosten beperkt worden tot maximum 50% fiscale aftrekbaarheid.
U kunt een tweede auto ook op de zaak zetten als u deze minstens 10% zakelijk gebruikt. Alle kosten zijn aftrekbaar, minus de bijtelling voor privégebruik. Een alternatief is een volledig elektrische auto met een bijtelling van 4%.