Het beste zijn koptelefoons/oortjes met noise cancelling. Daarmee heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. En dan hoef je het volume nooit te hard te zetten. 'Over-ear'-koptelefoons zijn een goede keuze, omdat ze helemaal om je oor heen gaan en niet zo dicht op het trommelvlies in je oor zitten.
Conclusie. Als je wilt genieten van geluid van hoge kwaliteit zijn koptelefoons de beste keuze. Als je op de sportschool bent of onderweg bent, zijn oordopjes waarschijnlijk beter, vanwege hun lichte gewicht en draagbaarheid.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Er zijn chronische ziektes die niet direct een relatie hebben met de oren, maar toch gehoorschade tot gevolg kunnen hebben. Bijvoorbeeld hartproblemen, een beroerte, hoge bloeddruk en diabetes. Deze aandoeningen blokkeren soms de bloedtoevoer naar het binnenoor of de hersenen.
De Consumentenbond test verschillende soorten koptelefoons op onder meer geluidskwaliteit, draagcomfort en duurzaamheid. Er zijn in totaal 171 koptelefoons getest die goed verkrijgbaar zijn. Binnen de categorie draadloze koptelefoons is een model van Sony de Beste uit de Test. Een koptelefoon van JBL is de Beste Koop.
Sony WH-1000XM3
De Sony WH-1000XM3 is de draadloze over-ear hoofdtelefoon die wij hebben uitgeroepen als de beste koptelefoon van 2022. Deze koptelefoon beschikt over een uitstekende noise cancelling functionaliteit.
Geen enkel teken van slijtage qua geluid. Ik mis de ervaring om het te bevestigen, er wordt beweerd dat je minstens 10 jaar moet kunnen doen met een hoofdtelefoon (qua geluid).
Kies in dat geval voor in-ear oordopjes. Deze komen het dichtst bij de kwaliteit van een goede koptelefoon en kun je zonder problemen dragen als je een bril hebt.
Het voordeel van earbud oortelefoons is dat je contact kan houden met je omgeving, je hoort nog wat er om je heen gebeurd. In-ear oortjes plaats je niet alleen in je oor maar gaan ook echt je gehoorgang in.
Bij te vaak of te lange blootstelling aan geluiden van boven de 80dB, raken zij overbelast en gaan uiteindelijk kapot. Beschadigde trilhaartjes geven verkeerde geluiden door aan de hersenen, denk aan een piep of ruis. Kapotte trilhaartjes geven geen geluid meer door aan de hersenen, je wordt slechthorend of doof.
Het verschil tussen een headset en koptelefoon
Het enige verschil is dat een headset een geïntegreerde microfoon heeft. Je zou dus kunnen zeggen dat een headset eigenlijk een koptelefoon met microfoon is, maar fabrikanten van headsets richten zich doorgaans toch op een andere doelgroep dan koptelefoonmakers.
Wanneer mensen in een rustige omgeving spreken, is het geluid dat ze horen rond de 50 à 60 dB. In een rumoerige ruimte kan dit oplopen tot 80 à 85 decibel. Uw oren kunnen acht uur naar 85 decibel luisteren.
Met een prijskaartje van 50.000 euro is de Sennheiser de duurste koptelefoon ter wereld.
De JBL Tune 500BT is volgens onze test de beste goedkope koptelefoon die toch beschikt over de handigste functies. De koptelefoon heeft een on-ear model waardoor hij lekker klein is. Dit is handig voor bijvoorbeeld het sporten of luisteren in de trein.
Hoe werkt een noise cancelling koptelefoon? Noise cancelling doet meer dan alleen ruis onderdrukken: het filtert en dempt namelijk alle omgevingsgeluiden door middel van een antigeluid. Dit antigeluid wordt geproduceerd aan de hand van het geluid om je heen, dat wordt opgevangen door microfoons in de koptelefoon.
Je hebt een betere geluidservaring met een koptelefoon. In het algemeen hebben koptelefoons een bredere frequentiebereik met een hoofdtelefoon in vergelijking met oordopjes. Want een koptelefoon heeft een grotere driver van wel 50 mm. Dat heb je gewoon niet met oordopjes of in-ears.
Het grootste verschil tussen beide oordopjes zit hem in de draagwijze en noise cancelling. Door het in ear ontwerp en de noise cancelling technologie is de JBL Live Pro+ meer geschikt voor onderweg. De JBL Tune 225TWS heeft een earbuds ontwerp en beschikt niet over noise cancelling.
Bluetooth is een draadloze verbinding die muziek van jouw afspeelapparaat naar de koptelefoon stuurt. Je hebt hiervoor wel een afspeelapparaat met Bluetooth nodig. Deze techniek vind je met name terug in tablets en smartphones, maar ook in sommige laptops, pc's en televisies.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Niet sporten is nog slechter voor je oren. Maar je moet wel uitkijken. Zorg dat je een goede ademhaling volhoudt en luister naar je lichaam, belast het niet te heftig. Kijk tenslotte uit met klappen tegen het oor, zoals bij boksen, en gebruik gehoorbescherming als lawaai een issue is, zoals in de schietsport.