Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd en waarop men de Bijbelse gebeurtenis herdenkt van de wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken.
Driekoningen valt op 6 januari en wordt zowel door protestanten als door katholieken gevierd. Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan baby Jezus in Bethlehem. De wijzen gingen op pad, omdat ze een wonderlijke ster aan de hemel zagen staan die hen uiteindelijk de weg naar hem wees.
Drie wijzen reizen vlak na de geboorte van Jezus naar Bethlehem 'omdat ze een ster hebben zien opgaan'. Ze worden bij koning Herodes ontboden en krijgen het verzoek om de geboorte van Jezus te onderzoeken. Daarop volgen ze de ster die ze naar Bethlehem leidt waar Jezus is geboren in een stal.
Volgens de christelijke tradities brengt het ONGELUK als je je kerstboom langer laat staan dan DRIEKONINGEN.
Driekoningen is een christelijke feestdag die elk jaar gevierd wordt op 6 januari. Het herdenkt de dag waarop de Wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daardoor de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen aan in Bethlehem, en vonden daar de pasgeboren koning der Joden, Jezus.
Hun drie cadeaus zijn bijzonder. Jezus krijgt goud, wierook en mirre. Goud is voor een koning, wierook is voor een god en mirre is voor een dode. Dat betekent: Jezus is een koning, hij is goddelijk én menselijk.
Toen ze Maria en het kind zagen, vielen ze op hun knieën neer en brachten Jezus hulde. 'Ze haalden hun schatten tevoorschijn en gaven Hem goud, wierook en mirre als geschenk. ' Er is in de Bijbel geen sprake van koningen.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
Officieel duurt de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Na Driekoningen mag de kerstboom weer weggehaald worden. Het is en blijft een rotklus om alle lichtjes weer uit de boom te halen en netjes op te bergen en ook de uitvallende naalden zijn geen pretje.
Waarschijnlijk vanwege die 3 cadeautjes, worden de wijzen uit het Oosten uiteindelijk 3 koningen van all over the world: de jonge Balthasar uit Azië, de oude grijze Melchior uit Europa en de donkere Caspar uit Afrika.
De drie koningen Melchior, Caspar en Balthasar kwamen respectievelijk uit Arabië, Tarsis en Ethiopië. Toegevoegd na 49 seconden: De Wijzen komen in de Bijbel voor het eerst in het evangelie van Matteüs voor.
Volgens Mattheüs storten de Wijzen eerbiedig op de grond als ze kindje Jezus zien, en geven hem geschenken: goud, wierook en mirre. Waarom dat? Dat wordt verder niet uitgelegd. In latere verhalen wordt er een preciezere betekenis gegeven.
Het goud zou kunnen staan voor het koningschap van Jezus. De mensen zagen in Hem op zeker moment een toekomstige koning van Israël, maar uiteindelijk blijkt zijn koningschap van heel andere aard te zijn. De wierook zou symbool kunnen staan voor het goddelijke van Jezus. Jezus is de Zoon van God, niet zomaar een mens.
Voor de drie koningen, priesters uit het oude Babylon en Mesopotamië, was deze planetaire opstelling in het Ram-sterrenbeeld het symbool voor de geboorte van een nieuwe leider in Judea (een gebied in het huidige Israël en Palestina).
Geboorteplaats van Jezus: Geboortekerk en pelgrimsroute, Bethlehem. Deze plek ligt 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem op de locatie die door de christelijke traditie als de geboorteplaats van Jezus werd aangewezen sinds de 2e eeuw na Christus. In 339 werd er voor het eerst een kerk voltooid.
De eerste pieken hadden de vorm van een ster. De ster verwees naar de ster die de Drie Koningen de weg wees naar de geboortestal van Jezus. In veel landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, wordt de top van de kerstboom vaak nog steeds versierd met een ster.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na het sinterklaasfeest (5-6 december) mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald. Vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis.
De oorsprong van de kerstboom
Zijn huwelijk met de godin van de liefde en de vruchtbaarheid Ishtar (in de Bijbel: Astarte of Asjera) leidde steevast tot zijn dood. Bij de verering van Astarte horen groenblijvende bomen (ook bekend als de kerstboom, die ook een altijd groenblijvende boom is).
,,Niet alle moslims zullen behoefte hebben om iets aan kerst te doen, maar het is een misvatting dat de kerstboom een religieus symbool is. Hij staat voor gezelligheid, en het is een teken van integratie als moslims hem in de huiskamer hebben staan.'' Volgens Odaci kan de islam prima uit de voeten met het kerstfeest.
De grote winnaar van de avond is de kerstboom. Veel kijkers thuis hadden al snel in de gaten dat Nick Schilder in het pak verscholen zat. En dat vermoeden klopte! Nick versloeg uiteindelijk Trijntje Oosterhuis, die in de sneeuwpop zat, in de finale op 1 januari 2022.
Mirre is afgeleid van Miranda. Miranda is een meisjesnaam die komt van het Latijnse woord 'mirandus', dat 'verwonderlijk, buitengewoon, (waard) om bewonderd te worden' betekent. De naam is bedacht door Shakespeare voor The Tempest, een toneelstuk uit 1610 of 1611.
Van magiërs naar koningen
In latere eeuwen vertegenwoordigen ze drie leeftijden: 60, 40 en 20 met Melchior als oudste en Balthazar de jongste. Vanaf de 10de eeuw worden ze als koningen afgebeeld.
Driekoningen {eigennaam}
Three Kings' Day {znw.} Twelfth Night {znw.}