Stucwerk schuren. Gebruik een grove korrel 120 voor de ruwe stukken en daarna korrel 180. Schuurgaas is uitermate geschikt voor het schuren van stucwerk en gaat langer mee. Gebruik van een schuurmachine heeft voordelen boven handmatig schuren; Het veroorzaakt minder stof en de muur wordt gladder.
Een zo juist gestucte muur is nooit helemaal glad. De korrels die er nog opzitten kunt u met een fijn schuurpapier (korrel 280) weg schuren. Veeg het stof weg met een stoffer. Zorg ervoor dat de wand goed schoon is.
Korrel 180 en 220 zijn ideaal om mee te werken op een gestucte muur. Te grof schuurpapier zoals korrel 80 laat krassen achter en te fijn schuurpapier zoals bijvoorbeeld korrel 400 heeft weer geen effect.
Schuren van pleisterwerk of gipsplaten: wil je een pleistermuur schuren? Dan is het verstandig om eerst de oneffenheden te verwijderen met grof schuurlinnen (K120, 150 of 180). Vervolgens geef je de muur een schuurbeurt met fijn schuurlinnen (K400), zodat deze klaar is voor muurverf of behang.
Een korrel van 120 is hier het meest geschikt voor. Voor medium schuurwerk wordt de excentrische schuurmachine aangeraden, want deze verkleint de kans op krassen. Hierna kan het stucwerk klaargemaakt worden aan de hand van een fijnere korrel, zoals 180 of 220.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Scheuren in stucwerk ontstaan in de meeste gevallen door de werking van de constructie van een woning. Dit treedt voornamelijk op als er grote temperatuur verschillen ontstaan. De meest voorkomende scheurvorming zijn die in een aanbouw of uitbouw, maar ook in nieuwbouwwoningen wil dit helaas voorkomen.
Een schuurbord met en zonder spons. De mét spons variant wordt gebruikt bij gladstrijken van pleisterwerk. Verder heeft het aan de ene kant een cilindervormig handvat en aan de andere vlakke kant wordt dus gebruikt voor het gladstrijken van pleisterwerk.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Je begint met grof schuurpapier en daarna gebruik je fijn schuurpapier. Zo doe je dat: vouw het schuurpapier zodat het makkelijk in je hand past, pak het hout en schuren maar. Als je het hout neerlegt, dan kan je wat meer kracht zetten. Rustig schuren, van je af.
Gebruik per type schuurmachine. Oefen tijdens het schuren een lichte en constante druk uit. Schuur altijd met de nerf mee. Kies voor een langzame stand bij zachte materialen en voor een snelle stand bij harde materialen.
Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
Gestucte muren en Renovlies
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 280) om de laatste korrels weg te werken, voordat je gaat schilderen. Om de nieuw gestucte muren te verven is het vervolgens belangrijk om die voor te strijken. Je vermindert daarmee de zuigende werking, waardoor de verf beter dekt.
Schuren kan nooit kwaad en zal bijdragen tot de kwaliteit en de duurzaamheid van je schilderwerk. In volgende gevallen moet je zeker schuren: Voor het aanbrengen van primer op ongeschilderd ondergrond. Zo ruw je het oppervlak op en verbeter je de hechting.
Waarom muur ontvetten voor schilderen? Je vraagt je wellicht af of het nodig is om je muur te ontvetten voor je deze gaat schilderen. Het antwoord is ja! Wanneer je ondergrond niet ontvet is en nog vol zit met vuil, zorgt dit ervoor dat de verf niet goed hecht, snel afbladdert of zelfs vlekken geeft.
Het juiste gereedschap voor dit soort klussen is een wandschuurmachine. Deze schuurmachine is heel geschikt om snel een muur of wand te schuren. Het fijne is dat je de ronde schuurkop op de machine kunt vervangen voor een driehoekvormige schuurkop. Ideaal om bijvoorbeeld de wat kleinere hoekjes te kunnen schuren.
Het sponzen van de stuclaag
Maak de schuurspons nat en schuur het stucwerk met een draaiende beweging op. Alle oneffenheden (zoals bijvoorbeeld de aanzetten van de pleisterspaan en afreilat) werkt u hiermee weg.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Doop het schuurbord in een emmer met water en schuur de muur. Wrijf daarvoor met draaiende bewegingen over het gips en houd het schuurbord goed nat. Wacht tot het gips mat is opgedroogd. Maak de muur glad met een spackmes of pleisterspaan.
Een krimpscheur is lelijk, maar constructief niet erg. Je herkent deze scheuren vast, het zijn een soort haarscheuren die je vaak in stucwerk ziet. Het is vaak een dunne scheur die door het krimpen van materiaal is ontstaan. Het materiaal is meestal stucwerk, beton of hout.
Kleine scheurtjes in stucwerk repareren
Krab losse stukjes weg met een verfkrabber en maak de ondergrond stofvrij. Maak het vulmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smeer de scheurtjes dicht met behulp van een plamuurmes. Laat drogen en schuur de reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.
Scheuren in het stucwerk zijn absoluut te repareren. Zeker glad stucwerk is prima te repareren, ook door de beginnende doe-het-zelver. Bij stucwerk met structuur is dat lastiger. Sterker nog, dit is praktisch onmogelijk 'onzichtbaar' te herstellen.