Houtskool Black Ranch houtskool behoort tot de beste houtskool van 2021 / 2022, voornamelijk omdat de kolen snel op temperatuur komen. Bij een natuurlijke aansteking is de temperatuur van de kolen binnen 20 minuten al op 500 graden.
Wil je kort bbq'en en niet te lang moeten wachten voordat je aan de slag kan? Kies dan een wat lichtere houtskool soort. De beste houtskool is in dat geval Flames & Flavour Europees Eiken & Beuken of kies een Black Wattle houtskool variant uit Zuid Afrika van Dammers of van Flames & Flavour.
Big Green Egg houtskool is 100% natuurlijke houtskool afkomstig van de Beuk en Beukenhaag. Dit fantastische pure hardhout heeft een heerlijk lange brandduur en is daardoor zeer geschikt als houtskool. De extra grote stukken gaan lang mee en geven bovendien geen onnodige rook.
Het beste houtskool herken je aan de grote, dikke en zware stukken. Hoe dichter het stuk houtskool is, hoe langer je ermee kookt en hoe hoger de temperatuur is die je bereikt. Hele grote zakken houtskool die je soms ziet bij de benzinepomp, bevatten vaak veel kleinere stukken houtskool.
Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen.
Let bijvoorbeeld op het soort houtskool dat je in huis haalt. Cobble Stone is een ideale brandstof: een briket die zonder aanmaakblokjes is aan te steken. Deze soort is binnen een paar minuten heet én in staat om een constante temperatuur aan te houden.
Waarom geen briketten in een kamado
Houtskool briketten worden gemaakt van een afvalproduct, namelijk het gruis dat overblijft van de normale houtskool productie. Het pure gruis kan niet gebruikt worden, simpelweg omdat het niet aan te steken is.
Voor elke brandduur en BBQ sessie zit er wel een goede houtskool in het assortiment. Met name de knoertharde Quebracho Blanco heeft een ongekend lange brandduur!
Stap 3: Wacht ongeveer 20 minuten tot de houtskool volledig is gedoofd. Het is onverstandig om in deze periode de deksel van de EGG te openen: door de plotselinge instroom van zuurstof zou er een steekvlam (backdraft) kunnen ontstaan.
Houtskool ontbrandt in vergelijking met briketten behoorlijk snel en bereikt zeer hoge temperaturen. Dit is een voordeel als u uw vlees snel dicht wilt schroeien. Omdat de samenstelling van houtskool is zoals hij is, worden er geen bind- of opvulmiddelen (met chemicaliën) toegevoegd.
Houtskool kan ook gewoon gebruikt worden in een Weber of Napoleon kogelbarbecue, daar zijn ze uiteindelijk ook voor gemaakt. Daarvoor geldt hetzelfde verhaal als houtskool uitzoeken voor een kamado bbq. Ga voor pure houtskool, van een houtsoort en kies daarin de variant die bij jou past.
Perfect om hoge temperaturen mee te halen of extra lange sessies mee te doen. Ben je op zoek naar kolen van extreem hard hout? Dan is de Marabu het meest geschikt. Hoe harder de houtsoort, hoe langer het duurt voor ze goed branden en je de gewenste temperatuur hebt bereikt.
De ene soort houtskool is geschikter voor heet en kort, de andere soort voor lang en op lage temperatuur branden. Als vuistregel kan er worden gesteld dat de hardere soorten hout op een lagere temperatuur branden en langer meegaan en vice versa. Ook geeft elke soort houtskool een uniek smaakprofiel mee aan uw eten.
Een hoger percentage koolstof betekent ook dat je houtskool meer brandstof bevat. Hierdoor brandt houtskool met een hoog percentage koolstof veel langer dan houtskool met een laag percentage. Dat de houtskool wat duurder is in dat geval verdient zichzelf weer snel terug.
Wat de meeste geschikte kamado houtskool is, blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Ik ben persoonlijk fan van de appelhout houtskool. Voor een pizza sessie of hele lange low & Slow sessie pak ik altijd de West Afrikaanse hardhout houtskool van Flames & Flavour.
Echter zitten er wel degelijk grote verschillen in de soorten houtskool! Dit verschil zit hem in zowel de kwaliteit van het hout, de manier hoe het geproduceerd is en ook voor welke soort barbecuesessie het geschikt is. Enkel met goede kolen kun je het allerbeste uit je barbecue halen.
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen.
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Houtskoolbarbecues. Brengen kooltjes en vuur je direct in de juiste stemming en hou je van een rokerige smaak? Dan is de traditionele houtskoolbarbecue iets voor jou. in de Lidl-webshop vind je verschillende toestellen die op houtskool werken, steeds aan de beste prijs-kwaliteitverhouding!
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.