Een vervallen test zou je een onverwacht resultaat kunnen geven. Als je vroeg test, moet je de eerste urine van de dag gebruiken. Zwangerschapstesten gaan op zoek naar de aanwezigheid van het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) in je urine, dat 's ochtends vroeg het meest geconcentreerd is.
Vals negatief komt voor als je de test te vroeg neemt, als je urine te verdund is of als je niet lang genoeg op het resultaat wacht. Volg de instructies dus zorgvuldig en geef de test de tijd die ervoor staat. Je kunt bijvoorbeeld een stopwatch zetten om ervoor te zorgen dat je het resultaat niet te vroeg afleest.
Het krijgen van een vals positieve uitslag – waarbij u nooit zwanger bent geweest – is uiterst zeldzaam. Zwangerschapstesten detecteren de aanwezigheid van het hCG-hormoon (humaan choriongonadotrofine) in uw lichaam, dat alleen aanwezig is in het geval van een zwangerschap.
HCG wordt na de innesteling van het bevruchte eitje aangemaakt en in het begin van je zwangerschap verdubbelt het gehalte hCG zelfs elke 2 tot 3 dagen. Als de stick voldoende in contact is geweest met de urine kun je na zo'n 5 minuten het resultaat aflezen. En ja, ook een licht streepje is écht een streepje!
De halfwaardetijd van hCG is circa 3-4 dagen.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Hoe zeker is de zwangerschapstest uitslag? Hoewel zwangerschapstesten heel erg betrouwbaar zijn (zo'n 99%) is er altijd een heel kleine kans dat je een vals positieve of vals negatieve uitslag krijgt.
Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest. Daarvoor kan er te weinig hCG hormoon aanwezig zijn, waardoor de test negatief is, maar je wel zwanger bent.
Als je vroeg test, moet je de eerste urine van de dag gebruiken. Als je test vanaf de dag van je verwachte menstruatieperiode, kun je een zwangerschapstest uitvoeren met urine van elk moment van de dag. Drink niet te veel voordat je de test uitvoert.
Bij een molazwangerschap gaat er tijdens of kort na de bevruchting iets mis. Daardoor groeit er geen embryo in uw baarmoeder. Wel groeit de placenta door, waardoor het in het begin lijkt of u 'gewoon' zwanger bent.
Als er een tweede streepje zichtbaar is, hoe licht of vaag dan ook, is er sprake van een positieve zwangerschapstest. Valse positieve testen komen bijna nooit voor! Een positieve test laat een streepje bij T en een controlestreep bij de C zien. Die moet dezelfde kleur en dikte hebben als het streepje bij de T.
Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien. Het is heel normaal om wat overtijd te lopen.
Voor een zwangerschapstest is het bijvoorbeeld nodig om ochtendurine op te vangen. Voor onderzoek op bacteriën (banale kweek) bij verdenking op blaasontsteking is ochtendurine wenselijk, maar niet per se nodig. Probeer in ieder geval urine op te vangen na een periode van drie uur waarin niet geplast is.
Tel 28 dagen vanaf de eerste dag van je vorige menstruatie.
Voorbij dit punt kan je een zwangerschapstest doen. Hoe langer je wacht, hoe betrouwbaarder de uitslag, want dan is de concentratie van het zwangerschaphormoon HCG in je urine hoger.
Als u zwanger bent, verschijnt er nog een streep. Soms is het makkelijk te zien of een zwangerschapstest een positieve uitslag heeft of niet, maar soms is het andere streepje erg licht. Als u een positief streepje ziet, zelfs al is het maar heel licht, dan is het antwoord simpelweg: Ja, u bent vrijwel zeker zwanger.
Er zijn twee redenen dat u een negatieve uitslag van uw zwangerschapstest kunt krijgen: u bent niet zwanger of u bent wel zwanger, maar het is te vroeg voor de gebruikte zwangerschapstest om het zwangerschapshormoon hCG in uw lichaam te detecteren.
Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen. Blijf een voorbehoedmiddel gebruiken als u niet zwanger wilt worden.
De arts kan zien of er een eisprong is geweest en of de voorwaarden voor een normale bevruchting en zwangerschap aanwezig zijn. Een prille zwangerschap zal steeds met een inwendige gynaecologische echografie worden bekeken. Vanaf de 5de week van de zwangerschap is een vruchtzak met dooierzak zichtbaar in de baarmoeder.
Oorzaken overtijd. Menstrueren heeft te maken met je ovulatie en je hormoonhuishouding. Als je niet ongesteld wordt betekent dat dat er geen eisprong (ovulatie) heeft plaatsgevonden. Eigenlijk houdt dat dus in dat je op dat moment (tijdelijk) niet vruchtbaar bent.
Een zwangerschapstest uitvoeren kun je dan op elk tijdstip van de dag doen, het is niet noodzakelijk dat dit met ochtendurine gebeurt. Let er wel op dat je voorafgaand aan een test niet heel veel hebt gedronken.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Een vaginale afscheiding is meestal niet een teken dat je zwanger bent, maar tijdens de eerste dagen van een zwangerschap kan je wat lichte bloedvlekjes in je ondergoed tegenkomen. Dit is implantatiebloeding en kan voorkomen wanneer het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies nestelt.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is.
Afscheiding begin zwangerschap
Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.