De paalsteek is een simpele knoop om een mooie lus te maken waarmee je iets kan vastzetten. Het is een hele sterke knoop en kan dus zware ladingen dragen, mits het touw ook sterk genoeg is. De lus zal niet strakker of losser worden.
Een door zeelieden gebruikte knoop om een touw vast te maken.
De schootsteek (Engels: Sheet bend) is een knoop die gebruikt wordt om een lijn vast te zetten aan een lus of aan een veel dikkere lijn. Hij wordt vaak gebruikt om de vlaggelijn aan het lusje van de vlag te bevestigen.
Het omhoogtrekken gebeurt vanzelf, als de veroordeelde op een valluik wordt geplaatst dat onder hem openvalt. De veroordeelde stort dan recht naar beneden en zal nagenoeg pijnloos sterven. Door een (te) korte valhoogte zal het lichaam onvoldoende snelheid hebben om de nekwervel te breken.
De halve knoop (Engels: Overhand knot) is de meest simpele knoop, meestal gebruikt aan het eind van een lijn om te voorkomen dat hij uit een blok schiet. Hij wordt ook wel een halve steek genoemd. Nadeel is dat als hij vastgetrokken wordt, nauwelijks is los te krijgen.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang).
Wanneer we de wind uitleggen in 'knopen': Een knoop is een eenheid van snelheid die gebruikt wordt in de scheepvaart. Een knoop is een zeemijl (1852meter) per uur. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 km/h of 0,5144… m/s.
Hoe werkt een scheerlijnspanner? Een scheerlijnspanner is een kunststoffen of metalen plaatje, om een scheerlijn mee strak te trekken. U haalt de lijn er eenvoudig doorheen, waarna er een verstelbare lus ontstaat, voor de haring die u in de bodem slaat.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Landenvlag uithangen
Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen.
De wimpel is een oer-Hollands fenomeen
Deze traditie kent zijn oorsprong bij het begin van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Franse bezetting werd er gezocht naar een manier om de kleur van onafhankelijkheid te herintroduceren in de Nederlandse vlaggenmasten.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
Vlagschennis is het verbranden, verminken, beschrijven, vertrappen of beledigen van een vlag. In België en Nederland zijn er geen speciale wettelijke bepalingen die de schennis van de nationale vlag strafbaar stellen.
1 Steek de lijn richting de haakpunt door het oog van de vishaak of wartel en hou ruim draad over. 2 Maak drie open lussen rond de vaste lijn. 3 Steek de losse draad beginnend vanaf de eerste lus door de drie lussen. Het losse eind komt aan de zelfde kant uit de knoop als de vaste lijn de knoop in gaat.
Om een fluoro lijn aan een gevlochten lijn te knopen raden we aan om een Allbright knoop te gebruiken. Het is belangrijk om bij het knopen eerst 10 wikkelingen netjes naast elkaar om een dubbel geslagen stukje fluoro te leggen. Vervolgens wikkel je in 5 keer terug en steek je het uiteinde door de ontstaande lus.