Soms kunnen de mannetjes wel vliegen en de vrouwtjes niet. De inheemse kakkerlakken eten plantenresten en zijn overdag actief, in tegenstelling tot de uitheemse kakkerlakken, die alleseters en nachtdieren zijn. Deze laatste verstoppen zich overdag in spleten en kieren.
Als je een kakkerlak ziet, impliceert dat wel een gezondheidsrisico. Behalve als je vriend astma heeft, of een kakkerlakje eet, valt dat risico wel mee. Hij moet wel zijn eten verpakken, en schone borden gebruiken voor, tijdens en na de kakkerlakkenplaag.
Kakkerlakken zelf zijn voor de mens niet schadelijk, ze bijten of steken niet. Ze kunnen echter wel bacteriën, mijten en ziektes overbrengen die voor de mens schadelijk zijn. Het zijn alleseters die leven van kadavers en voedselresten. Ze besmetten ons voedsel met hun poten en uitwerpselen.
Kakkerlakken houden niet van licht en laten zich overdag meestal niet zien. Ze gaan vooral in het donker op zoek naar voedsel en hebben een voorkeur voor vochtige en zoete voedingswaren.
Dicht kieren en spleten, en maak ventilatieopeningen met een rooster of nylonkous ontoegankelijk voor de kruipende insecten. Je geeft de beestjes weinig kans door je huis – en vooral je keuken – schoon en droog te houden. Verwijder etensresten goed: kakkerlakken kunnen weken leven op een beetje vet.
Natuurlijke vijand
De volwassen exemplaren en de nimfen worden echter door de Sluipwesp met rust gelaten. Vele dieren eten kakkerlakken, sommige soorten zijn er zelfs in gespecialiseerd maar die komen in Nederland niet voor.
Ja, kakkerlakken kunnen zwemmen en zelfs tot 40 minuten onder water hun adem inhouden.
Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid. Een eenvoudig huismiddeltje tegen kakkerlakken is dus het plaatsen van gemalen laurierblaadjes in de omgeving van de schuilplaatsen van de kakkerlakken in jouw huis. Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien.
Hun nesten en eitjes bevinden zich meestal op droge plaatsen, zoals op valse plafonds, tussen scheidingsmuren en achter ovens en koelkasten in keukens. Overdag verbergen kakkerlakken zich in kieren, gaatjes en andere schuilplaatsen zodat er niets van hun lichaam zichtbaar is.
Een kakkerlak heeft geen hersenen nodig om zijn lichaamsfuncties te besturen en kan daardoor wel 2 weken leven zonder hoofd. Als de kop weg is, leeft het lichaam dus gewoon verder.
Kakkerlakken komen soms ook in bed. Misschien eet en drink je regelmatig in bed en verschoon je amper het beddengoed. Wat er dan aan resten in je bed verdwijnen: die trekken kakkerlakken aan!
Kakkerlakken bewegen zich voort met hun krachtige poten. Hiermee kunnen de kakkerlakken zeer goed sprinten en zelfs springen. Kenmerkend aan de Duitse kakkerlak zijn de donkere strepen op het halsschild en lange antennes die veel in beweging zijn.
Ze staan erom bekend een groot aantal verschillende ziektekiemen, bacteriën en ziekteverwekkers op hun lichaam te dragen. Ook kunnen ze ziektes als salmonella overbrengen via hun ontlasting, urine, braaksel en soms speeksel. Deze ziekten kunnen worden overgebracht door geïnfecteerde open wonden of inademing.
De kakkerlak heeft enkele natuurlijke vijanden. Er wordt wel gezegd dat wanneer je last hebt van muizen dat je zeker geen kakkerlakken hebt. De reden hiervoor is dat muizen kakkerlakken eten. Naast de muis heeft de kakkerlak ook andere insectenetende dieren als vijand zoals spinnen en vogels.
Over het algemeen komen kakkerlakken je huis binnen omdat ze op zoek zijn naar fijne schuilplaatsen die, als het even kan, ook nog in de buurt liggen van plekken waar wat te eten valt. Het gebeurt ook wel eens dat kakkerlakken met mensen meereizen uit verre, exotische oorden, in de koffer.
Des te belangrijker is het dat je hun eitjes snel herkent. De eitjes van kakkerlakken zitten in eipakketjes. Een eipakket ziet eruit als een klein kokertje met ribbeltjes. Het is bruin tot zeer donkerbruin van kleur en dient om de eitjes tegen allerlei invloeden van buitenaf te beschermen.
Kakkerlakken kunnen zich snel voortplanten. Afhankelijk van het soort kakkerlak en de omgeving, temperatuur en het voedselaanbod kan een vrouwtje zorgen voor wel 30 eitjes en navolgingen. Kakkerlakken planten zichzelf voort door het afzetten van pakketjes met eitjes.
Kakkerlakken zijn heel erg sterke diertjes: ze kunnen tot wel 2 maanden zonder eten, maar slechts 1 à 2 weken zonder water. De kakkerlak kan een tijdje zonder hoofd leven, net zolang tot hij sterft door een gebrek aan water. Kakkerlakken verspreiden geursignalen, wat op zijn beurt soortgenoten aantrekt.
Kakkerlakken zijn geen moeilijke eters, ze eten zo ongeveer alles wat ze kunnen vinden; fruit, lijm, uitwerpselen, noem maar op. Ze eten zelfs andere kakkerlakken om hun honger te stillen. De kannibalistische neigingen van de kakkerlak komen waarschijnlijk voort uit twee dingen; voedsel en populatieregulatie.
Azijn is een zuurhoudende oplossing, met een pH waarde van 2.0 – 3.0. Je kan hieruit concluderen dat azijn dus een vrij zure vloeistof is. Wanneer insecten in aanraking komen met dit soort zure culturen, zullen zij onmiddellijk sterven.
Kakkerlakken kiezen donkere, warme, vochtige en goed verstopte plekken uit om hun eipakketjes te leggen. Ze zoeken naar kieren of spleten en openingen die moeilijk bereikbaar zijn voor een mens. Kakkerlakken moeten veel water drinken en kiezen dus graag een plekje uit in de buurt van waterleidingen of riolering.
Door de wc spoelen is ok, ondanks dat het geen garantie is dat ze niet terugkomen, is het beter dan doodtrappen! Als je namelijk een kakkerlak dood trapt laat die alle eitjes los en zo kan je dus een plaag veroorzaken.
Kakkerlakken zijn snel en lopen zelfs over plafonds en gladde muren.
De amerikaanse kakkerlak herkennen
De Amerikaanse kakkerlak (Periplaneta americana) is de grootste van alle kakkerlakken. Ze kunnen maximaal 5 cm groot worden.
De kakkerlak leeft overal ter wereld en eet wat de mens achterlaat. Eigenlijk zijn het dus hele schone dieren en ruimen ze etensresten op.