Het sterkst is de smaak van uitgeperste knoflook. Hoe langer knoflook meestooft, hoe fijner en zoeter de smaak wordt. Aan knoflook worden verschillende heilzame werkingen toegeschreven.
Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Eveneens tot het geslacht look (Allium) behoren onder andere de soorten ui, prei en bieslook.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.
Zwarte knoflook is knoflook die door fermentatie een andere kleur heeft gekregen. Zwarte knoflook heeft een zachte textuur en een smaak die doet denken aan soja en rozijnen. Je kunt zwarte knoflook gebruiken als ingrediënt in verschillende gerechten of gewoon uit de hand eten als een gezonde snack.
De zwarte knoflook heeft 198 eenheden van de antioxidanten per 100 gram, in vergelijking met 119 eenheden per 100 gram in de gewone knoflook. Antioxidanten zijn essentieel in het lichaam voor een goede werking van het immuunsysteem, maar ook voor het voorkomen en herstellen van schade aan onze lichaamscellen.
Zwarte knoflook is niet een ander soort knoflook, maar gefermenteerde witte knoflook. Dat betekent dat de bol zo'n 30 tot 40 dagen in een warme, vochtige ruimte gecontroleerd heeft liggen rotten. Hierdoor verandert de structuur, smaak en kleur van de knoflook.
Overdrijf het niet door meerdere tenen per dag te gaan eten want zoals elk voedingsmiddel heeft het bij een overmaat ook negatieve effecten. Rauwe, verse knoflook geeft wel een sterkere geur en smaak. Deze sterke geur van knoflook kun je wat compenseren door een takje peterselie na het eten te kauwen.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Ook het enzym alliinase en de antibacteriële werking zijn goed voor het lichaam. Hierdoor werkt het ontstekingsremmend en geeft het je immuunsysteem een oppepper. Zeker rauw. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen die drie maanden lang rauwe knoflook aten minder vaak verkouden werden.
3. Goed voor je hersenen. Gember en knoflook kunnen de gezondheid van je hersenen ten goede komen door ze te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Je geheugen is hierdoor beter, waardoor je alles sneller in je opneemt.
Verse knoflook heeft een frissere, zachtere smaak dan gedroogde. Dat komt vooral tot uiting in gerechten, waarin knoflook rauw wordt verwerkt, zoals salades. De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Witte knoflook, zwarte knoflook, roze knoflook, gerookte knoflook en solo knoflook.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.
Knoflook puur eten
Sommige mensen eten teentjes knoflook puur, zoals ze ook tabletten slikken, bedoeld om ziekten te voorkomen of gewoon om de bloedcirculatie te versterken. Nodig is dat niet: dat rauwe knoflook het meest gezond is, betekent nog niet dat je die dan maar puur moet eten.
Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.
Knoflook is een natuurlijke bloeddrukverlager en heeft een zeer brede werking die verschillende aspecten van de bloeddruk beïnvloedt. Het remt oxidatieve stress, remt ontsteking en verbetert de vaatwandfunctie.
Knoflook bevat namelijk relatief grote hoeveelheden allicinie en zwavel. Dit is een perfecte combinatie omdat allicinie een 'anti-aging' en verzachtend effect heeft op je huid, en zwavel juist ontstekingsremmend werkt, de doorbloeding van de huid vergroot en zorgt voor een natuurlijke glans.
Honing en knoflook gaan ontstekingen tegen en hebben een natuurlijke pijnstillende werking die behulpzaam kan zijn bij aandoeningen als artritis, vochtretentie en spierziekten. Beide ingrediënten gaan virussen tegen en bevorderen de aanmaak van antilichamen die de luchtwegen beschermen.
In tegenstelling tot witte look kun je zwarte look zonder slechte-adem-gevaar rauw gebruiken. Snij het in fijne plakjes en meng het bijvoorbeeld onder een salade, werk er een pokébowl of soep mee af.
Zwarte knoflook was in het verleden te koop bij groothandelbedrijven als de Sligro en de Hanos en bij Chinese supermarkten. Maar tegenwoordig ligt het ook bij de AH in het uienschap. Bewaar de zwarte knoflook bij voorkeur op een donkere koele plaats (bijvoorbeeld de koelkast).