Ham is het vlees van de achterpoten van een varken dat gezouten is en daarna gekookt, gedroogd en/of gerookt.
De ham komt normaal gesproken van de bil van het varken wat vastzit aan de achterpoten. Het heeft, in vergelijking met andere delen, minder vet en pezen en is het meest mals. Ham wordt meestal nat óf droog gepekeld, gekookt en/of gerookt.
Varkensvlees is het vlees van een varken. Varkens worden gehouden voor het vlees op varkenshouderijen. Het zijn zoogdieren die worden gerekend tot de omnivoren. Varkens eten dus planten én dieren eten.
Beenham zegt iets over het deel waar de ham van gemaakt is, namelijk het (achter)been van het varken. Boerenham is een benaming voor de verkoop zonder feitelijke betekenis en kan van het been of van de schouder zijn gemaakt.
Er zijn twee soorten ham, gekookte ham en rauwe ham. Het verschil zit hem in de manier van zouten, gekookte ham wordt namelijk nat gezout, en rauwe ham (minstens) droog. Gekookte ham, zoals de welbekende achterham, wordt een tijdje in een pekelbad van water, zout en eventuele kruiden gelegd.
Dit is officieel eigenlijk geen ham, omdat het niet van de achterpoot van een varken gemaakt wordt, maar zoals de naam al zegt, van de schouder. Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter- en beenham.
Ham of hesp (algemeen Belgisch-Nederlands) is het gekookte, gedroogde, gepekelde of gerookte vlees van het dikke deel van de achterbil van een varken.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
Verschil met andere gerijpte hammen: de Spaanse serranoham is de gezondste. Zowel de “Bayonne ham” als de Prosciutto di Parma en San Daniele staan langer en overvloediger in contact met zout, een bron van nitrieten. Bij serranoham duurt dit contact hoogstens 15 dagen terwijl dit bij andere hammen tot 30 dagen kan zijn.
Ham is het gepekelde vlees van de achterste dijen van een varken. Pekelen is het met behulp van zout langer houdbaar maken van etenswaren, bijvoorbeeld door een zoutbad. De ham wordt door een net of vorm in vorm gebracht. Toegevoegde eiwitten fungeren als een soort lijm die het vlees bij elkaar houdt.
Schnitzel, hamlap, karbonade, shoarma, gehakt & meer diner
Wij hebben een speciale pagina over tofu, tempeh, seitan en jackfruit. Met deze vleesvervangers kun je eindeloos variëren. Van jackfruit kun je bijvoorbeeld pulled pork maken.
Reine dieren
Moslims en joden eten alleen dieren die 'rein' zijn. Reine dieren zijn dieren die alleen planten eten zoals koeien en schapen; varkens zijn onrein, omdat ze ook kleine dieren eten.
Hamlappen komen van de achterham en speklappen zijn afkomstig van de buik. Een ribkarbonade is gesneden van het midden of achterste gedeelte van de karbonadestreng die loopt van kop tot staart over het ruggedeelte. En zoals het woord het al zegt, varkenslever is gemaakt van de lever van het varken.
Eet geen rauwe of deels rauwe vleeswaren, zoals rosbief, filet américain, ossenworst, tartaar en carpaccio. Ook salami, chorizo of rauwe ham zijn deels rauwe vleeswaren en eet deze alleen eten als je ze goed verhit, zoals in de oven.
Na de slachting van de dieren heeft de ham drie jaar nodig om te rijpen, zorgvuldig behandeld en verwend te worden door professionals. Al deze tijd en processen beïnvloeden de uiteindelijke prijs. Maar het belangrijkste deel is de prijs van het Iberisch varken zelf: die kan schommelen naar gelang het klimaat.
Nog zo'n vreemd verschijnsel dat we direct aan de kaak willen stellen: wat zijn eigenlijk die kleine witte puntjes in gedroogde hammen? Simpel, ook een bewijs van een kwalitatief goede ham! Die witte puntjes zijn namelijk proteïnen. Wanneer de rijping namelijk traag en duurzaam verloopt, verdelen de eiwitten zich.
Niet op één hoop gooien. Toch kun je niet álle vleeswaren op één hoop gooien, stelt de Consumentenbond. 'Zo zit er in kipfilet, rosbief en ham beduidend minder vet dan in andere vleeswaren. ' Enkele vette vleeswaren zijn spek en bacon, maar ook in grill-, boterham- en leverworst zit bijna 10 procent verzadigd vet.
Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'. Rauwe ham wordt namelijk gerijpt, gerookt en/of gezouten.
Er zit 1,1 gram vet in 1 voor snee (12 gram) rauwe ham, waarvan 0,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Verzadigd vet heeft je lichaam niet nodig, het kan ervoor zorgen dat je aankomt en het kan je cholesterolgehalte verhogen. Kies daarom vooral voor magere vleeswaren! Magere vleeswaren: rookvlees, ham (alle soorten), fricandeau, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet, filet americain, casselerrib, gekookte lever, ossenworst.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Varkensvlees bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens, één van de magen van runderen en andere herkauwers, zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet. Varkens hebben maar één maag, dus dat mechanisme speelt niet. Daar heeft varkensvlees een voordeel.
Beenham verschijnt in verschillende gedaantes maar volgens de varkensboer en slager bestaat er maar een echte beenham. Dit komt van de achterste billen van een varken: de achterham. En maak je beenham, dan moet ook het bot erin.
Onze natuurham is al jarenlang de nummer één van de gekookte hammen. Het vlees wordt ambachtelijk gepekeld volgens een familierecept dat al 4 generaties lang ongewijzigd wordt doorgegeven... Het geheim van zijn uiterst zachte smaak en zijn bijzonder aroma!