Ingrediënten: Raapzaadolie, water, EIGEEL 5,5% (vrije-uitloop), azijn, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, aroma, specerijen), zout, gemodificeerd maïszetmeel, suiker, voedingszuur: melkzuur, peper, verdikkingsmiddel: xanthaagom, antioxidant E385, aroma, kleurstof: carotenen. Bevat: eieren, mosterd.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Raapzaadolie (80%), natuurazijn, SCHARRELEIGEEL (6%), water, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERDzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (SOJA-eiwit en SELDERIJ), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Een niet al te zure en een beetje zoete mayonaise blijkt het meest in trek. De zure mayonaises vallen totaal niet in de smaak en eindigen onderaan. Remia mayonaise is de lekkerste. 'Een mooie balans tussen zoet en zuur en een aantrekkelijke kleur', vindt een van de proevers.
Hollandse, Belgische en Franse mayo: het verschil
De ingrediënten zijn haast gelijk: eigeel, azijn, mosterd, zout en zonnebloemolie. Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Ik leg uit waarom en zeker ook als je bedenkt dat je tegenwoordig in Italië met groot gemak in iedere winkel Calvé kunt kopen maar wat wij toch niet doen! Calvé of Calvé? Wij dachten dat Calvé mayonaise in Nederland en Italië hetzelfde smaakt, echter niets is minder waar. Onze ervaring werd toevallig geboren.
Zo zal je mayonaise zich geleidelijk aan binden. Lukt het echt niet? Dan kun je een lepeltje mosterd toevoegen. De romige textuur van de mosterd zal er namelijk voor zorgen dat het ei en de olie sneller binden én het geeft je mayonaise net een pittiger smaakje.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Na het proeven hebben alle testpersonen een vragenlijst ingevuld over de smaak van de fritessaus. Elke saus is beoordeeld op kleur, geur, smaak, zoetheid, zuurte, dikte, grofheid en romigheid. Bij Remia zijn we erg blij met de uitkomst van het onderzoek: Remia Fritessaus Classic scoort op smaak het allerhoogst!
Per eetlepel zit er 5 gram vet in yogonaise, waarvan 0,5 gram verzadigd vet is. Hier wordt echter, net als bij fritessaus, veel suiker aan toegevoegd, namelijk 2 gram per eetlepel. Conclusie: Wanneer gekeken wordt naar aantal calorieën, is yogonaise de beste keuze omdat deze het minste aantal calorieën en vet bevat.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
Dat mijn neef de saus niet kende is ook helemaal niet zo gek. Want Madsauce, gemaakt van mosterd, uienpoeder, peterselie (of dille) en kleurstof, ontwikkelde McDonald's speciaal voor Nederland (en later België).
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Soorten en varianten
Zaanse mayonaise: hier zit meer azijn in, waardoor hij wat zuurder smaakt. Fritessaus: dit is mayonaise die minder vet bevat dan de gewone mayonaise. Knoflookmayonaise: hier zit knoflook doorheen. Citroenmayonaise: hier zit wat meer citroensmaak aan.
Het zorgt ervoor dat het vet zich makkelijk kan mengen met het water en daardoor spoelt het makkelijk weg. Zo krijgen we het schoon. Afwasmiddel zou heel goed helpen om de olie en azijn te mengen, maar dat is dus helemaal niet lekker.
Jean Bâton Biologische Mayonaise maken we van 100% biologische ingrediënten, zonder toevoegingen of conserveermiddelen. En zonder suiker, lekker friszuur van smaak.
Calorieën. Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.
Verse mayonaise die je voldoende koel en in een afgesloten pot houdt kan je zonder probleem 2 weken bewaren. (En misschien zelfs langer.) Kijk wel uit dat je de mayonaise 'zuiver' houdt. Er horen geen resten van voorgaande maaltijden of bereidingen in thuis.