Meestal wordt worst uit blik genomen, omdat deze worsten vaak wat sappiger en zachter zijn, en dat is nu juist het kenmerk van een goede hotdog. Daarom worden meestal frankfurters of knakworsten gebruikt. Je kunt overigens ook verse knakworst gebruiken.
Het beste antwoord. Knakworsten zijn kleine dunne worstjes die als het goed is knakken als je ze breekt. In theorie zijn echter de meeste knakworsten tegenwoordig geen echte knakworsten meer, want het merendeel geeft geen "knak" geluid. Voor het merendeel bestaan knakworsten uit varkens- en rundvlees.
De worstjes worden meestal in een conservenblik verkocht. Een goede knakworst dient bij het breken een goede knak als geluid te geven maar de meeste “knakworsten” zijn hier te slap voor, daar er in plaats van schapendarm (snaren) een goedkopere variant wordt gebruikt.
Om een échte knakworst te maken wordt een stukje darm gevuld met gemalen en gekruid vlees en daarna gerookt. Bij de knakworst wordt hier specifiek gebruik gemaakt van een stuk dunne darm van een schaap, de schapensnaar genoemd. De schapensnaar is erg compact waardoor het een knakkend geluid maakt wanneer je 'm breekt.
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat knakworstjes en andere soorten bewerkt vlees zeer ongezond zijn. De vleesproducten zijn erg kankerverwekkend en worden ingedeeld in de gevaarlijkste categorie: Groep 1. In deze groep zijn ook asbest, arseen en het radioactieve plutonium-239 te vinden…
Het blik is een standaardmaat. Knakworsten zijn niet allemaal precies gelijk. De inhoud van het blik wordt gewogen, en niet geteld. Dus vandaar dat er ook 'ongeveer 11 stuks' of 'circa 11 stuks' op een blik knakworsten staat.
Het nieuwste Unox knakworstblikje bevat 11 knakworstjes in plaats van 10. Het totaalgewicht blijft 400 gram. De 11 worstjes wegen dus elk ruim 36 gram (voorheen 40 gram per worstje).
De fabrikanten van knakworstjes beginnen zich grote zorgen te maken. Het velletje van de zogeheten Weense worstjes is bijna duurder geworden dan de inhoud, klagen Oostenrijkse producenten vandaag in krant Kronen Zeitung. Het tekort komt onder meer door sancties tegen Iran, een grote leverancier van schapendarmen.
Het jasje van een supermarktknakworst wordt vaak gemaakt van rundercollageen, dat bestaat uit huidvezels die worden gevormd tot een pap en verdund totdat het verneveld kan worden. De worstjes worden vervolgens 'gecoat' en in een pekelbad gedompeld. Het dunne en strakke jasje dat ontstaat knakt niet.
Er zit 1,4 gram vet in 1 stuk (20 gram) knakworst, mager, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Opgiet: water, zout. Verwarm de Knaks in het vocht in de pan, of in 1,5 minuut op een bord in de magnetron bij 450 Watt. Knaks zijn koud ook lekker!
Zo maak je de knaks klaar: IN EEN PAN: Bij voorkeur de worstjes langzaam in het vocht verwarmen zonder ze te laten koken. IN DE MAGNETRON: Leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt.
Gewoon koken dus! Je zou denken dat hotdogs en knakworsten toch al zijn voorgekookt dus die kun je gewoon rechtstreeks uit blik eten? Nee, niets is minder waar. De Listeria-bacterie ligt op de loer, deze is alleen maar te bestrijden door verhitting.
Worst waaronder natuurlijk knakworst, is één van de oudste vormen van bewerkte levensmiddelen, zelfs genoemd in de Odyssey van Homerus, gedateerd in de 9e eeuw voor Christus. Traditioneel wordt Frankfurt-am-Main in Duitsland aangewezen als bakermat van de Frankfurter, bij ons bekend als de knakworst.
Knakworsten kun je zowel koud als warm eten. De knakworsten zijn namelijk al helemaal gaar en klaar voor consumptie. Het opwarmen kan gemakkelijk in een pannetje op het fornuis. Zowel de worstjes als het 'sap' in het blik worden daarbij in het pannetje gegoten.
In het blik zitten 12 knakworsten. Heerlijk met mosterd of mosterdsaus. U kunt de worstjes verwarmen in het eigen vocht of negentig seconden in de magnetron op een bord op 450 watt.
Héérlijk zo'n broodje knak met een dikke klodder mosterd. Maar gezond is het natuurlijk niet. Nu hebben we ook nog eens slecht nieuws voor alle knakworst-liefhebbers. Volgens onderzoek kost elk broodje knakworst je 35 minuten van je leven.
Er zitten 80 kilocalorieën in 1 stuks groot (40 gram) knakworst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'knakworst'?
** 1 portie = 3 worstje = 20 g (verpakking bevat ca. 11 porties). Al sinds 1937 worden onze Knaks volgens traditioneel slagersrecept gemaakt in het Brabantse Oss. Hiervoor gebruiken we alleen die ingrediënten die nodig zijn om een lekker, sappig knakworstje te maken.
Bij worst uit blik of glas, de worsten is afspoelen onder water. In een pan water aan de kook brengen, maar niet laten koken. Voorzichtig de worsten in het warme water doen, en 3 tot 4 minuten in het warme water laten. Afgieten en de knakworst eten of verwerken.
Worstjes: varkensvlees^1 80%, water, aardappelzetmeel, zout, stabilisator (E451, E452), specerijen (witte peper, paprikapoeder), natuurlijk nootmuskaataroma, antioxidant (E301, E392), rookaroma, rundercollageen, conserveermiddel E250. Opgiet: water, zout.
Open het blik met knakworsten, breekt het lipje af? Gebruik dan een blikopener. Doe de knakworsten inclusief het vocht in een pannetje. Warm het pannetje op de laagste stand op.
Kook de hotdogs zes minuten.
Hotdogs zijn al voorgekookt, maar smaken het lekkerst als je ze goed verhit. Kook de worstjes dus zes minuten om ze lekker heet te maken. Kook ze niet langer, want dan kunnen ze opensplijten. Dan zullen ze veel smaak verliezen.