KH. gaten voor holle wanddozen moet je boren met een klokboor van 68mm. dat is een speciale maat en vind je niet in je standaard klokboren. wellicht heb je een gat van 70mm geboord.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt.
Concreet zal je dus voor een automaat van 20A een XVB kabel gebruiken met 2,5mm² diameter. Deze combinatie wordt het vaakst gebruikt voor stopcontacten. Voor schakelaars en lichtpunten gebruik je een 16A automaat met een XVB kabel met een diameter van 1,5mm².
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
Diamantboren Dozenboor 82mm voor elektradozen.
Lid. Vierkante potjes gaan niet lukken met een klokboor van 85, daarvoor heb je 102 of iets groter nodig.
Wil je bijvoorbeeld inbouwdozen voor elektriciteitsleidingen plaatsen, dan heb je een dozenboor met een diameter van 82mm nodig.
Gatzaag dozenboor 76mm bimetaal. Deze gatenzaag word gebruikt om hollewanddozen te boren, de hollewanddozen passen dan precies in het ronde gat.
Zo uit m'n hoofd moet je een gatzaag van 76mm gebruiken.
Voor een gat van een stopcontact is een diamantboor van 68 mm de beste optie.
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden. Het vermogen wordt immers berekend door de spanning te vermenigvuldigen met de geleverde stroomsterkte.
Wetende dat een stopcontact in België steeds 230V bevat, kunnen we dit volgens de formule W=V x A berekenen waarbij V 230 bedraag en A 16. We komen dan uit op 230V x 16A = 3680 Watt (of 3,68 kW).
Het aantal enkelvoudige of meervoudige stopcontacten is beperkt tot 8 per stroombaan. Indien er gemengde stroombanen (stopcontacten en verlichting) geïnstalleerd worden, dan wordt elk samenwerkend geheel van verlichtingspunten beschouwd als een stopcontact.
De dunne M3 schroeven worden gebruikt om schakelmateriaal vast te zetten op een nieuwere inbouwdoos, de oudere modellen zijn nog vaak van metaal en hebben een dikkere M4 schroef nodig voor bevestiging, ook zijn deze kleinere metalen inbouwdozen niet geschikt voor inbouw schakelmateriaal maar voor opbouw ...
Wanneer je in een muur gaat boren waar leidingen in kunnen zitten, dan is een leidingzoeker handig. Daarmee kun je de muur waarin je gaat boren analyseren, zodat je zeker weet dat je tijdens het boren geen leiding raakt. Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.
3 keer mag doorlussen.
Om de gaten voor de inbouwspots te maken, gebruik je best een fijngetande gatenzaag (klokboor) met een geschikte diameter (bijvoorbeeld 75mm). Boor de gaten met een vrij laag toerental zonder hard te drukken. Je kan de gaten ook met een decoupeerzaag uitzagen.
Inbouwdozen: Ø 60/70 mm.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
De dozenboor is universeel. Deze dozenboor is ook geschikt voor iedere boormachine met een 6-kant adapter of SDS-adapter. Deze dozenboor kunt u in combinatie gebruiken met de Profi-Tech stofafzuiging. Die vindt u tevens op deze pagina met dozenboren.
Een ovale inbouwdoos heb je vaak nodig wanneer je een tweevoudige wandcontactdoos vlak op de muur wilt monteren. Het achterwerk van deze dubbele wandcontactdoos is groter dan in een normale ronde inbouwdoos zou passen.
Een inbouwdoos is nodig om een elektra element, zoals een wandcontactdoos of een schakelaar te monteren. De diepte van de inbouwdoos kan 40 mm of 50 mm diep zijn.