Sinds enkele maanden kun je bij fietsenmakers ook een GPS laten inbouwen van het Nederlandse bedrijf Tracefy. Die tracker kost 179 euro. Daar komt een abonnement voor connectiviteit bij, dus weten waar je fiets is en andere functies zoals ritinformatie, geofence en bewegingsalarm.
Bij Sparta betaal je 2,95 euro per maand voor track and trace en allerlei extra functies op je app (Sparta Smart Connectiviteit). En voor nog eens 3 euro per maand is je fiets ook verzekerd bij ENRA.
Track & trace met gps
De simkaart geeft de locatie door aan je smartphone. Vaak is dit gekoppeld aan een app zodat je op je smartphone precies kunt zien waar je fiets is én waar die heen gaat. Zo weet je of iemand je fiets verplaatst of steelt. Bij diefstal kun je vaak in de app direct aangifte doen.
Een GPS tracker hoeft alleen voor het versturen van data verbonden te zijn met het mobiele netwerk. Hiervoor heeft u alleen een pre-paid simkaart nodig met een tegoed erop. U bepaalt dan zelf hoeveel tegoed u erop zet. Alleen als u via de mobiele App gegevens opvraagt, gaat dat ten kosten van het tegoed.
Simyo biedt in het algemeen de goedkoopste simkaart aan met de laagste kosten voor bellen, sms en data verbruik dus deze zou bij elke GPS tracker en GPRS kunnen. Ook deze kost 0,02 cent per MB en 0,10 voor sms en bellen als dat nodig is.
Voor iedereen met een Android-smartphone is er de app 'Zoek mijn vrienden'. Deze app werkt vrijwel hetzelfde als Life360.
Komoot – De beste voor fietstochten
Het is een gratis app voor zowel Android als iOS. Je kunt ook kaarten kopen van jouw gebied, een specifieke regio of de hele wereld en deze offline beschikbaar maken.
De sjiekere apparaten hebben een miniem kleurenscherm waar je een complete stafkaart op kunt projecteren. De kaart schuift mee met je positie, dus al fietsend kun je zien hoe de weg loopt en wat er nog meer aan wegen in de omgeving is. Je kunt de route die je fietst opnemen en thuis weer op de computer nakijken.
Heb je een Android smartphone, dan is Google Maps standaard geïnstalleerd. Deze gebruiksvriendelijke app is erg eenvoudig te gebruiken om je te laten navigeren op de fiets. De app geeft diverse Points of interest weer tijdens het fietsen. Ook kan je er hoogteverschil mee inzien.
Een op je fiets bevestigde gps-zender is verbonden met een simkaart, zoals bijvoorbeeld in je telefoon, die de locatie doorgeeft aan je smartphone. In sommige gevallen kun je op een app zien waar je fiets is én waar die heen gaat, bij andere moet je dat overlaten aan de leverancier van het track-and-tracesysteem.
En net als vorig jaar is de e-bike het meest gewild. Er zijn schrikbarend meer elektrische fietsen gestolen dan het jaar ervoor. Sterker nog; de e-bike wordt het meest gestolen, gevolgd door de 'gewone' stadsfiets.
Fietsfabrikant Sparta brengt vanaf eind januari 10.000 e-bikes op de markt met een gps-zender. Via een app kan de eigenaar zien waar zijn fiets is. Bij diefstal of vermissing meld je dit via de app. Vervolgens wordt de fiets opgespoord en teruggehaald.
In de Integrale Veiligheidsmonitor wordt geen getal gepubliceerd. Wel geeft de monitor cijfers voor het percentage mensen dat slachtoffer is van fietsdiefstal en het percentage per 100 inwoners dat fietsdiefstal ervaart. Dat laatste is hoger, omdat één persoon meer dan één keer per jaar slachtoffer kan zijn.
Klik op elk knooppunt waar je langs wil fietsen en klik in de popup op «Via». Klik op het knooppunt waar je wil eindigen en klik in de popup op «Naar». Klik op de groene knop «Plan route». Klik in de linkerbalk op «GPS» en in het volgende scherm «GPX bestand».
Het grote voordeel van een GPS-toestel gps is dat je willekeurig paadjes in kunt slaan zonder dat je dat paadje op de kaart terug hoeft te zoeken. Je komt heel makkelijk bij je bestemming, hoe erg je ook aan het dwalen bent geweest. Je hoeft bovendien niet te stoppen om te kijken of je nog goed gaat.
De apps van Fietsknoop, Route.nl en ANWB fietsen gebruiken deze knooppunten voor de routes. Lees meer over knooppuntroutes op Nederlandfietsland.nl. De app Fietsknoop werkt gemakkelijk wanneer je zelf knooppuntroutes wilt uitstippelen.
Eerst klik je onder de zoekbalk op Een lijn tekenen en dan op Fietsroute toevoegen. Zo weet Google dat je met de fiets op pad wilt en vermijdt het bijvoorbeeld de snelwegen. Wel zo handig! Nu je een nieuwe route aan hebt gemaakt, bepaal je je start- en aankomstpunt.
Fietsknoop kan offline worden gebruikt en de kaart is te downloaden, met Fietsknoop[+]Plus. Klik hiervoor op het 'download' icoon op het overlayscherm van de eigen route. Wil je een route van iemand anders offline gebruiken? Voeg dan deze route eerst toe aan je eigen lijst met routes.
Als je een Android toestel hebt, kun je Life360 gebruiken. Deze werkt precies hetzelfde, als zoek mijn iPhone. Ook via Google kun je gemakkelijk iemand zijn/haar locatievoorzieningen opvragen, mits diegene een Google-account heeft. Om de locatie te achterhalen, moet je toegang tot het account van diegene hebben.
Je kan helaas dus geen telefoon traceren via Whatsapp zonder de toestemming van de eigenaar. Je vriend of vriendin moet dus wel toestemming geven om ook de locatie te delen. Je kan het dus niet gebruiken om te achterhalen waar iemand zich bevindt.
Het gebruik van een GPS tracker om objecten te volgen waarvan jij de eigenaar bent en/of welke op jouw naam staan is volledig legaal. Voorbeelden hiervan zijn: het volgen van je auto, motor, fiets, boot maar ook je (rug)tas en koffer.