Italië heeft het Eurovisiesongfestival drie keer gewonnen: 1964: Gigliola Cinquetti - Non ho l'età 1990: Toto Cutugno - Insieme: 1992. 2021: Måneskin - Zitti e buoni.
Birds werd intern gekozen en gepresenteerd op 11 maart 2013. Met dit nummer is het Anouk gelukt de 9de plaats in de finale te halen van het Eurovisiesongfestival, na een zesde plaats in de eerste halve finale. Sinds 2004 waren de Nederlandse inzendingen hier niet meer in geslaagd.
Het Eurovisiesongfestival 2016 was de 61ste editie van deze Europese liedjeswedstrijd. Het festival werd gehouden in de Ericsson Globe in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De editie van 2016 werd gewonnen door Oekraïne dat werd vertegenwoordigd door de zangeres Jamala met het nummer 1944. Oekraïne won met 534 punten.
Het festijn werd gehouden in het International Exhibition Centre in Kiev. Dit centrum biedt ruimte aan 12.000 tot 14.000 toeschouwers. De opbouw van het centrum is hetzelfde als tijdens het Eurovisiesongfestival 2015 in Wenen.
Daags na de overwinning van Duncan Laurence liet premier Mark Rutte weten dat de publieke omroep van de landelijke overheid wat hem betreft geen geld zou krijgen voor het organiseren van het songfestival.
De zes Zweedse zeges: 1974: ABBA - Waterloo. 1984: Herreys - Diggi-loo diggi-ley. 1991: Carola - Fångad av en stormvind.
Eind augustus werd duidelijk dat de kandidaat-gaststeden die nog overbleven Bologna, Milaan, Pesaro, Rimini en Turijn waren. Uiteindelijk werd Turijn gekozen als gaststad.
In 2013 trok Turkije zich terug van het Eurovisiesongfestival, omdat de startvolgorde niet langer via loting bepaald zou worden, maar naar inzicht van de producenten, met het oog op een afwisselend programma. Na de overwinning van Conchita Wurst in 2014 gaf het land zelfs aan het festival voorgoed vaarwel te zeggen.
Het lied is een ode aan de moeder, waarbij de verteller in het lied spreekt over goede herinneringen aan zijn moeder. Het nummer vertelt in eerste instantie hoeveel zijn moeder ouder is geworden en roept een nostalgisch verleden op.
1959: Teddy Scholten – 'n Beetje. 1969: Lenny Kuhr – De troubadour (deze overwinning moest gedeeld worden met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) 1975: Teach-In – Ding-a-dong. 2019: Duncan Laurence - Arcade.
In de finale, op zaterdag 14 mei 2022, trad Nederland als elfde van vijfentwintig landen aan, net na Chanel uit Spanje en gevolgd door Kalush uit Oekraïne. Nederland werd in de finale uiteindelijk elfde met 171 punten. Van de Italiaanse jury kreeg S10 de maximale 12 punten.
Live muziek werd optioneel en sinds 1999 hebben alle uitzenders geweigerd om een live orkest te gebruiken. In 2004 werd alle live muziek verboden; zelfs artiesten mochten op het podium niet hun muziek live spelen, ook al wilden ze dit nog zo graag. Dit verbod op live muziek is nog steeds geldig.
Dat Luxemburg na 1993 nooit meer op het Eurovisiesongfestival is verschenen, heeft vooral een financiële reden. Het festival is sinds de jaren negentig sterk gegroeid, zowel qua aantal deelnemende landen als qua begroting.
Het Eurovisiesongfestival is zeven keer gewonnen door Ierland, dat daarmee recordhouder is. Zweden won zes keer. Frankrijk, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk wonnen elk vijf keer.
Tussen 1998 en 2009 was Slowakije niet van de partij op het Eurovisiesongfestival. De matige prestaties en de financiële positie van STV, de publieke omroep van Slowakije, zouden daar de oorzaak van zijn. In 2007 leek de STV echter weer interesse te hebben om deel te nemen aan het jaarlijkse liedjesfestijn.
In 2013 trok Turkije zich terug van het Eurovisiesongfestival, omdat de startvolgorde niet langer via loting bepaald zou worden, maar naar inzicht van de producenten, met het oog op een afwisselend programma. Na de overwinning van Conchita Wurst in 2014 gaf het land zelfs aan het festival voorgoed vaarwel te zeggen.
Viermaal won Israël het songfestival: 1978: Izhar Cohen & The Alphabeta - A-ba-ni-bi. 1979: Gali Atari & Milk and Honey - Hallelujah. 1998: Dana International - Diva.
Het eerste Eurovisiesongfestival was in 1956, in het Zwitserse Lugano. Het songfestival was gebaseerd op het San Remofestival in Italië, maar dan bedacht voor deelnemers uit verschillende landen.
Oekraïne (2003) Andorra (2004) Albanië (2004) Wit-Rusland (2004)
Soms heeft een hoofdstad dezelfde naam als het land of de provincie. Dit komt voor in kleinere landen zoals Koeweit (Koeweit (stad)), Djibouti (Djibouti (stad)), Luxemburg (Luxemburg (stad)), Andorra (Andorra la Vella) en San Marino (San Marino (stad)).
Velen van hen, beter bekend onder de naam Voortrekkers, trokken het binnenland in om hun eigen republieken te stichten: Oranje Vrijstaat en Transvaal oftewel de Zuid-Afrikaansche Republiek. Deze verhuizing wordt de Grote Trek genoemd.
De Nederlandse Kaapkolonie (officieel: Tussenstation Kaap de Goede Hoop) was een verversing- of tussenstation van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) rond Kaapstad in het huidige Zuid-Afrika. Het gebied was in Nederlandse handen van 6 april 1652 tot 7 augustus 1795.
De oorlog resulteerde in een pyrrusoverwinning voor het Verenigd Koninkrijk en betekende het einde van de onafhankelijke Boerenrepublieken. Ondanks alles geldt deze oorlog in het Verenigd Koninkrijk niet zozeer als een schandvlek, maar juist als een hoogtepunt van het Britse Rijk.
Vasco da Gama was de eerste Europeaan die rond Afrika voer (1497-1498). Tijdens de historische reis in 1500 onder Pedro Álvares Cabral werd niet alleen Brazilië ontdekt, maar ook Madagaskar.
De Canarische Eilanden vormen een autonome regio van Spanje en bestaan uit twee provincies: Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas. De hoofdsteden van beide provincies, (Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria), vormen samen ook de hoofdsteden van de autonome regio Canarische Eilanden.
Ibiza (Catalaans: Eivissa [əjˈvisə]; Spaans: [iˈβiθa]) is een Spaans eiland, behorend tot de eilandengroep de Balearen. Het is een geliefde vakantiebestemming, bekend door het nachtleven dat voortgekomen is uit de hippiecultuur. De belangrijkste plaatsen zijn Ibiza-stad en Sant Antoni de Portmany.