Wit, grijs en zwart
Een kinderkamer is vaak speels, gezellig en vrolijk. Dan zijn wit, grijs en zwart waarschijnlijk geen kleuren die je in wilde zetten. Maar vergis je niet, het zijn hele handige gender neutrale kleuren voor in de kinderkamer. Je kunt ze met letterlijk álles combineren en het gaat met de tijd mee.
Voor het eerst is het geslacht van iemand in een paspoort gewijzigd in een X, van genderneutraal. Leonne Zeegers uit Breda was de eerste bij wie de V van Vrouw is aangepast naar een X.
Daar bleek iets heel bijzonders: Hasana bleek genderneutraal te zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Het is voor zover bekend het enige nijlpaard dat ooit met deze kenmerken is vastgelegd.
De term derde geslacht wordt onder meer gebruikt voor mensen die zichzelf niet als specifiek mannelijk of vrouwelijk beschouwen, of die door anderen niet als zodanig worden beschouwd. Dit derde geslacht omvat meestal transseksuelen en non-binaire mensen, soms ook travestieten en homoseksuelen.
Gebruik genderneutrale varianten als die er zijn.
Moeten zowel de mannelijke als de vrouwelijke beroepsbeoefenaar worden aangeduid, dan gaat de voorkeur dus uit naar de genderneutrale variant, zoals leerkracht, leidinggevende en verloskundige.
Zo zijn er groen met witte muisjes voor kinderen die in Rotterdam geboren worden, geel met groene muisjes voor kinderen in Den Haag en rode, witte en zwarte muisjes voor Amsterdamse baby's. Officieel mogen ze geen muisjes heten, want die naam is vastgelegd door product De Ruijter.
Anderen voelen zich geen jongen/man maar ook geen meisje/vrouw. Zij voelen zich genderloos en of agender. Een ander woord voor non-binair is genderqueer of genderneutraal. Omdat iedere persoon zich anders voelt en anders gedraagt, uit ook iedereen dit anders.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: man, vrouw, queer, non-binair, bigender, genderfluïde, agender, genderneutraal, pangender, derde gender …
De voornaamwoorden 'hij/hem/zijn' worden normaliter gebruikt om te verwijzen naar personen die zich identificeren als man en 'zij/haar' voor personen die zich identificeren als vrouw.
Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Het waren sterke kleuren die geassocieerd werden met mannelijkheid.Blauw werd gezien als een zachte liefelijke en vrouwelijke kleur die beter bij meisjes paste. Pas vanaf 1940 werd het gebruikelijk om jongens in blauw en meisjes in roze te kleden. De redenen waarom dit gebruik dan in zwang komt zijn onduidelijk.
Als kleurstof voor roze muisjes wordt karmijnzuur gebruikt, voor de blauwe muisjes is dit indigotine. Na het kleuren en glanzen moeten de muisjes gedroogd worden. Het product gaat dan gedurende 36 uur de droogkamer in zodat het suikerlaagje hard en krokant kan worden. De muisjes worden ten slotte machinaal verpakt.
In 1938 toen prinses Beatrix werd geboren, werden bijvoorbeeld oranje muisjes geserveerd. ,,De blauwe muisjes ontstonden uiteindelijk pas rond de jaren '90 van de vorige eeuw.'' Roze was dus al langer de kleur voor meisjes.
Een boer kan net zo goed een vrouw zijn. Zij worden ook wel boerinnen genoemd, maar sommige vrouwelijke boeren willen liever gewoon 'boer' genoemd worden. Soms wordt de vrouw van de boer ook wel boerin genoemd, maar het verschilt of ze dan ook daadwerkelijk op de boerderij werken.
Recenter onderzoek van Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit, schat het aantal transgender personen op 2,2% van de bevolking. Hiervan identificeert zich 1,8% niet uitsluitend of geheel niet als man of vrouw en wordt dus als non-binair aangeduid. De overige 0,4% betreffen transgender mannen en vrouwen.
In de oude richtlijn voor 'genderneutraal taalgebruik' gold de mannelijke vorm als neutraal, terwijl die allerminst neutraal is. Gebruik de mannelijke vorm (docent, student, huisgenoot, alumnus, promovendus) als genderneutrale vorm alleen bij gebrek aan een alternatief.
Roze voor jongens
Na de eerste wereldoorlog werd er dan toch een verdeling ingesteld, maar die zag er helemaal anders uit dan nu. Roze was toen de kleur voor jongens, omdat deze kleur kordaat en sterk is, terwijl blauw voor delicaat staat en dus beter past bij meisjes. Deze kleurcode was het populairst in Frankrijk.
In de jaren '20 ontstonden ook de eerste geboortekaartjes. Daar zag je voor het eerst de kleurverdeling: de meisjes geboortekaartjes kregen een roze kleur en die van de jongens kregen een blauwe kleur. Blauw werd toen gezien als de kleur van de bescherming en daarom gaven ze deze kleur aan jongetjes.
Dit komt doordat de roze, blauwe en gestampte muisjes in veel schappen van supermarkten ontbreken, meldt NU.nl. De tekorten zijn te wijten aan onderbrekingen in de toeleveringsketen, verklaart Kraft Heinz, het bedrijf achter de befaamde muisjes van De Ruijter.
Oer-Hollandse traditie
Anijs helpt namelijk bij het stimuleren van de aanmaak van moedermelk. Dat was in die tijd broodnodig, omdat er nauwelijks alternatieven waren als de moedermelk niet goed op gang kwam. Vanaf de achttiende eeuw werd anijszaad niet alleen meer door de moeder gegeten, maar ook door het kraambezoek.
De traditie
De Muisjes werden pas echt populair toen De Ruijter de Oranjes in 1938 een enorm blik Oranje Muisjes aanbood bij de geboorte van hun dochter, prinses Beatrix. Sindsdien heeft de Nederlandse bevolking de beschuit met muisjes omarmd en is het een populaire traditie geworden.
Beschuit met muisjes wordt in Nederland speciaal gegeten wanneer er een baby is geboren. Beschuit met muisjes is een typisch Nederlandse traditie. In Vlaanderen trakteren de ouders na een geboorte op suikerbonen, in Noord-Brabant is dit ook traditie, samen met beschuit met muisjes.
Genderqueer is een overkoepelende term voor een genderidentiteit die niet puur mannelijk of vrouwelijk is. Dus als je jezelf niet ziet als man of vrouw, maar een andere genderidentiteit hebt. Gender gaat niet over fysieke en biologische kenmerken van man- of vrouwzijn maar over de culturele invulling van die rollen.
Non-binair betekent dat je je geen man en geen vrouw voelt. Mensen die non-binair zijn gebruiken vaak de termen hen of hun in plaats van hij of zij. Dus: hen loopt naar school, in plaats van hij loopt naar school.