Naadband is een strookje dunne vlieseline die je opstrijkt aan de verkeerde kant van de stof en waarvan het band op de lijn zit die je straks stikt. Hierdoor kan de naad niet meer uitrekken en blijft deze strak.
Naadband gebruikt u om de naad van dunne en rekbare stoffen te versterken, voordat u de 2 delen op elkaar naait.
Als je de patroondelen hebt uitgeknipt gebruik je dit altijd op de schoudernaden bij rekbare stoffen! Je strijkt het naadband in het midden van je stiklijn, als je een centimeter naad hebt aangeknipt dan strijk je het naadband op 0,5 cm vanaf de schouder, zodat je op een cm kunt stikken.
Je strijkt het op de achterkant van de stof, daar waar je vervolgens gaat stikken. Doordat het schuin van draad is, kun je het de bocht om strijken. De vormband zit dan gedeeltelijk op de naad en gedeeltelijk er overheen. Het is bedoeld voor niet-rekbare stof (de rekbare versie vind je hier).
Tijdens het knippen/snijden van de tricots, het belangrijk is dat de gehele stof rust op de tafel, dit om het uitrekken van de stof te voorkomen. Single tricots altijd 'krullen' (naar de rechtse kant) als je het patroon hebt uitgeknipt. Dit is eenvoudig te verminderen door de randen te strijken met stijfselspray.
Het is een naad waarbij twee stoffen naast elkaar komen te liggen of waarbij een naad middenover een stof komt te leggen. Een platte naad ontstaat wanneer twee lagen stof aan elkaar worden genaaid en de naad daarna voorzichtig uit elkaar wordt getrokken totdat de naad plat ligt.
Kitten is niet moeilijk
Er wordt vaak, ten onrechte, gedacht dat het aanbrengen van kit een moeilijke klus is. In dit klusadvies lees je meer over het aanbrengen, afwerken en verwijderen van kit. Zoveel klussen, zoveel kitten.
Afkitten van naden, kieren en scheuren voor het spuiten of schilderen, voorkomt dat deze ongewenste openingen zichtbaar blijven na het latex spuiten van muren, wanden en plafonds. Nog belangrijker dan vooraf kitten bij het verven of spuiten van donkere kleuren, is afkitten vóór het aanbrengen van lichte kleuren.
De naad of kier kitten
Plaats de koker in de kitspuit. Breng in een gelijkmatige beweging de kit ruim en gelijkmatig aan. Houd de kitspuit in een hoek van 45 graden. Werk vanuit een hoek met de schuine kant van de spuitmond naar beneden.
Werk je ook met een voering dan wordt deze aan het beleg vast gemaakt. De functie van een beleg is versteviging (vorm vasthouden) maar ook een mooie afwerking die zichtbaar mag zijn als de binnenkant van jouw kledingstuk zichtbaar is.
De Engelse naad is een dubbele naad waarbij de rafelrand in de naad weggewerkt wordt.
Wanneer je geen lockmachine hebt kun je de randen afwerken met een naaimachine. Sommige naaimachines hebben een locksteek waarmee je de randen kunt afwerken. Heeft jouw naaimachine geen locksteek, dan kun je de breedste zigzagsteek op je naaimachine gebruiken.
Hoe naai je met gebreide stof op een naaimachine
Bij de meeste huishoudelijke naaimachines kun je kiezen voor steken die ook met gebreide stoffen werken. In de handleiding van je machine vind je de beste steken voor jouw specifieke model.
Vlieseline® Naadband gebruikt u om de naad van dunne en rekbare stoffen te versterken, voordat u de twee delen op elkaar naait. De naad is dan makkelijker te verwerken. U kunt dit strijken op de stikrand van het stof om uitrekken of kerven van de naden tegen te gaan.
Algemene tips voor het naaien met rekbare stoffen:
Gebruik altijd een stretch naald, of een jersey naald. Met een tweelingnaald kan je mooi je zomen afwerken. Een lock machine is ideaal voor rekbare stoffen, maar zeker geen must. Gebruik een smalle zigzag steek voor je naden op een normale naaimachine.
Moet je kitten voor of na het schilderen? Kitten wordt het best gedaan tijdens de schilderwerken. Bij het opkitten na het aanbrengen van de primer en voor het schilderen van de eindlagen bekom je het beste resultaat. Op deze manier wordt de kit ook overschilderd waardoor dit mee verwerkt kan worden binnen het geheel.
Snijd de spuitmond op de juiste manier af
Die spuitmond snijd je schuin af, bij voorkeur in een hoek van 45°, omdat dit de meest natuurlijke werkhoek is om het kitpistool te hanteren tijdens het kitten. Omdat de spuitmond taps toeloopt, kun je precies bepalen hoe breed je je kitvoeg wilt hebben.
De uitleg: gebrek aan zuurstof. Wanneer u dit probleem ervaart, is de kans groot dat er weekmakers in de kit zitten die oplosbaar zijn in terpentine. Een oplosmiddelhoudende verf kan in dat geval niet gebruikt worden om kit over te schilderen, want een oplosmiddelhoudende verf droogt meestal oxidatief op.
Omgevingstemperatuur en ondergrond moeten meer dan +5°C zijn. Een bevroren ondergrond kan voor een zeer slechte hechting of zelfs geen hechting zorgen. Nooit een voegkit aanbrengen in de regen.
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan.
Kit over kit aanbrengen. Wanneer uw kitrand los begint te laten klinkt het eenvoudig om hier gewoon nieuwe kit overheen aan te brengen. Echter, is dit voor de lange termijn geen goede oplossing. Wanneer kit los heeft gelaten of zwarte plekken vertoond, wijst dit erop dat het schimmelwerende middel is uitgewerkt.
Tricot en jersey zijn twee verschillende namen voor dezelfde stof. Het is een enkelvoudige gebreide stof die een voor- en achterkant heeft. Het is een lichte en luchtige stof die door zijn structuur van nature rekbaar is, en door toevoeging van bijvoorbeeld elastaan ook goed terug veert.
Naden van stretch stoffen en tricot stoffen werkt u het best af met een zigzag steek of overlock steek.