Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Suiker levert in eerste instantie energie aan de spieren, maar het overschot slaat je lichaam op als vet. Je lichaam moet flink aan de slag om veel suiker te verwerken, dit zorgt voor extreme vermoeidheid, vaak gepaard met hoofdpijn.
Moe van teveel suiker
Daar zorgt de alvleesklier voor door een dot extra insuline af te geven. De insuline zorgt ervoor dat de suiker wordt opgenomen door de lichaamscellen. De suikerspiegel daalt nu weer snel door de insuline. Dit zorgt voor de dip en vermoeidheid.
Mensen die zeggen last te hebben van suikerovergevoeligheid ervaren klachten als: hyperactiviteit, maag-darmklachten, gedragsklachten of extreme vermoeidheid. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze klachten komen door suiker.
Veel mensen met diabetes hebben last van vermoeidheid. Voor een deel komt vermoeidheid door een wisselende suikerspiegel. Maar moeheid kan ook langer duren dan nodig door gedachten en gewoonten, en daar is wat aan te doen.
Hoe meer je de maag oprekt, hoe vermoeider je je voelt. Het hart moet namelijk harder pompen om bloed naar de maag en darmen te leiden, voor de vertering van al dat voedsel. Hoe meer je overeet, hoe harder het lichaam moet werken. En daarom voel je je zo moe na het eten.
Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn.
Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Om klachten aan je darmen te voorkomen is het aan te raden om te matigen met de hoeveelheid fructose.
Proteïne, vezels en gezonde vetten zijn allemaal voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Daarnaast activeren ze hormonen die je een vol gevoel geven, waardoor je minder trek hebt in ongezonde dingen. Vul je bord dus bijvoorbeeld met groentes, avocado en vette vis.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedglucosegehalte te stijgen. Bij gezonde personen wordt een piek in bloedglucosegehalte bereikt na circa 30 tot 60 minuten. Daarna daalt het weer geleidelijk tot het niveau van voor de maaltijd. Dit niveau is na 90 tot 180 minuten bereikt.
Klachten / symptomen hypo
Wordt de bloedsuiker erg laag, dan lijkt het alsof de persoon dronken is. Hij raakt in de war, praat onduidelijk en beweegt onhandig. Uiteindelijk kan iemand flauwvallen, of zelfs in coma raken.
Veel mensen krijgen last van hun buik en darmen als ze te veel suiker nemen. De fructose (fruitsuiker) in suiker kan ervoor zorgen dat je last krijgt van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Door suikerrijke producten met veel fructose te vervangen door gezonde voeding zul je minder last hebben van je buik.
Hoge bloeddruk
Suiker vormt een risico voor hart-en bloedvaten. Soms met hartkloppingen.
Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type-2. In dit voorstadium merk je niks van de schade die er al aan je lichaam wordt toegebracht. Maastrichts onderzoek toonde recentelijk aan dat ook de schade aan zenuwen en bloedvaten al meetbaar is bij prediabetes.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Bij een suikerdip ervaar je weinig energie en een drang naar voedsel met (veel) suiker. De verleiding om naar iets zoets te grijpen is groot. Als je hieraan toegeeft, ervaar je een snelle, maar korte energie boost. Ook wel de suikerpiek genoemd.
Probeer je slaapgewoontes te veranderen. Zoek hulp om piekeren, spanning of somberheid minder te maken. Zorg goed voor jezelf: Beweeg genoeg, eet gezond en stop met roken. Bij moeheid door medicijnen, pijn of een ziekte: bespreek het met je huisarts.
Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal is er sprake van een chronisch slaaptekort doordat mensen te kort op bed liggen.
Symptomen van oververmoeidheid
Er bleker uitzien, wallen onder je ogen. Duizeligheid of misselijkheid. Veel gapen. Jeukende, prikkende ogen.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.
U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.