De netmaag is een belangrijk orgaan voor het transport van de voedselbrij in de voormagen. Door zich te ontspannen zuigt de netmaag kleine voedseldeeltjes aan, terwijl bij een samentrekking voerdeeltjes en vloeistof via de boekmaagopening worden afgevoerd of opnieuw over de voedselbrij in de pens worden gegoten.
Hier de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag aan de andere kant. Slokdarm waar het eten naar binnen komt. En eigenlijk is het 1 groot vat die vier magen waar al het eten gehusseld wordt en waar het gras wordt gefermenteerd. Moeilijk woord voor afbraak door bacteriën.
De netmaag initieert de bewegingen van de voormagen. Daar naast zorgt deze voor de scheiding van nog onvoldoende gefermenteerd ruwvoer en de voldoende verkleinde voedseldelen naar de boekmaag. De binnenkant van de netmaag heeft een honingraatstructuur met opstaan de lijsten – dit lijkt op een net, vandaar de naam.
Hier wordt het vocht uit het gras gehaald. Als het in de laatste maag terecht komt, de lebmaag, is het al zo goed fijngemalen dat de voedingsstoffen er makkelijk uit kunnen worden gehaald. Het gaat dan door naar de darmen, en uiteindelijk blijven dan alleen de afvalstoffen over: poep!
Melk komt uit de supermarkt en een koe heeft zeven magen.
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Begin de boekmaag goed schoon te spoelen met water. Daarna in een grote pan met water en zout, zo'n twee tot drie uur zachtjes koken. Te lang zal niet snel gebeuren, het is en blijft stevig vlees. Het geheel af laten koelen en de bladen daarna in fijne repen snijden.
Via de mest verlaten afvalstoffen en onverteerde voerbestanddelen de koe. Tussen de mond en de kont zitten de magen, de pens en de darmen. De voormagen, pens, dunne darm en dikke dam hebben elk hun eigen taak in de vertering.
De 4 magen van een koe
Pens – De eerste maag waar het opgegeten gras komt is de Pens. Wanneer een koe gras eet kauwt het dier vrijwel niet. Het gras wordt direct doorgeslikt en komt direct in de pens aan.
Bij het herkauwen verkleinen koeien voerdeeltjes in het rantsoen om zo het contactoppervlak van het voer te vergroten. Daarmee helpt het de pensmicroben het voer om te zetten naar essentiële voedingstoffen die opgenomen en benut kunnen worden door de koe.
Anatomie. De maag van mensen heeft de vorm van een gekromde zak en ligt links boven in de buikholte. De maag grenst aan de lever, de milt, de alvleesklier, het middenrif en voor een gedeelte aan de dikke darm. Afhankelijk van de inhoud en van de houding van het lichaam neemt de maag verschillende vormen aan.
Een melkkoe moet hard werken. Elke dag opnieuw. Ze geeft gemiddeld 9.200 liter melk per jaar, met uitschieters boven de 14.000 liter. Dat kost ontzettend veel energie en dat houdt ze dan ook niet lang vol.
Definities die `koeienmaag` bevatten:
Lebmaag = 1) Deel van een koeienmaag 2) koeienmaag 3) Maag van een koe 4) Maagafdeling bij herkauwers 5) Maagafdeling van herkauwers 6) Orgaan bij herkauwers 7) Orgaan van een rund 8) Rundermaag 9) Runmaag 10) Vierde maag...
Herkauwers hebben vier magen: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag. De eerste drie zijn voormagen, de lebmaag is de echte maag.
Kamelen zijn de zenuw-zintuigdieren (3 magen, grote zintuigen, beleerbaar, loopt op eeltkussens).
Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 60 liter melk per dag, gemiddeld 25 liter melk per dag. Een koe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken.
Om aan te geven hoeveel 334 gram per koe per dag precies is, rekenen we het methaangas om naar kooldioxide equivalenten: 7014 gram per koe per dag . Een auto produceert bijvoor- beeld per kilometer 175 gram CO2-equiva- lenten.
Omdat er meerdere liters melk nodig zijn voor 1 kg kaas, is er zelfs 5060 liter water nodig om 1 kg kaas te maken.
De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden.
Rundertong of ossentong wordt beschouwd als orgaanvlees. Een tong weegt ongeveer 2 kg. Vaak zit het keelstuk nog aan de tong vast. De slager kan dat er als je wil afhalen.
De pens is de eerste maag van de voormagen bij herkauwers. Pens wordt in Nederland gebruikt als diervoeder en zelden tot nooit gebruikt voor menselijke consumptie. Pens mag alleen worden verkocht voor humane consumptie als het gezouten, verhit (gebroeid) of gedroogd is.
Sperziebonen en snijbonen hebben een hoge voedingswaarde, maar bevatten een bittere stof waardoor de koeien dit product minder graag opnemen. Rauwe bonen bevatten antitrypsine wat de eiwitopname remt. Daarom wordt humaan geadviseerd bonen altijd minimaal 5 minuten koken om de antitrypsine-activiteit te verwijderen.
Waarom loeit een koe? Vooral om de sociale band tussen twee of meerdere dieren te bevestigen. Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald.
Os – gecastreerde stier; Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.