Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Bij zonkracht 7 kan een onbeschermde huid al in tien tot vijftien minuten flink verbranden. Bij een uv-index van 5 tot 6 gebeurt dat na ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten. En zelfs bij een zonkracht van 'slechts' 3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
De beste UV-index om bruin te worden is 0-2, omdat het zelden schade kan toebrengen. Onthoud echter dat een bruine kleur het eerste teken is van huidbeschadiging.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Zon maakt je huid niet alleen bruiner, maar ook ouder. Zonder goede bescherming kun je op latere leeftijd dus gek genoeg sneller minder bruin worden.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Meting. De hoeveelheid ultraviolette straling wordt uitgedrukt in de zonkracht, een index die in Nederland kan variëren van 0 (wanneer er geen uv-straling is) tot 10 (voor de maximale hoeveelheid ultraviolet zonlicht). Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7 en hoger).
Hoe hoger het UV index, des te sneller je zal verkleuren en verbranden, smeer je dus altijd goed in. De perfecte UV index is 6. Bij een hogere UV index zal je eerder verbranden dan bruin worden en bij een lager UV index duurt het veel langer om snel bruin te worden.
Voor een mooi bruin kleurtje is het namelijk goed om je huid 24 uur voordat je de zon in gaat te scrubben. De dode huidcellen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe huidcellen. En deze verkleuren sneller. Let wel op: door het scrubben verbrand je ook sneller, dus smeer je wel goed in als je gaat zonnen.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
' Ook als je in de schaduw blijft, zal je huid evengoed bruin worden. Dat komt omdat de uv-stralen je huid ook onder de parasol kunnen bereiken. Dit komt doordat een gedeelte van de uv-stralen wordt weerkaatst door onder andere water en zand.
Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen, daarom kun je ook wanneer het bewolkt is gemakkelijk verbranden. Ook in de schaduw kan de huid verbranden. Een parasol houdt 40 tot 50% van de uv-stralen tegen, terwijl de rest van de straling via reflectie de huid bereikt.
En hoe kan ik berekenen dat ik de juiste UV bescherming draag. Hoe lang je in de zon kan zonder te verbranden is afhankelijk van je huidtype (zonkrachtgetal 1), van de verwachte zonkracht (2) en de beschermingsfactor (3) van UV kleding en/of zonnebrandcrème dat je gebruikt.
Ben je actief en wordt je blootgesteld aan de zon, dan is het belangrijk om je na die twee uur opnieuw in te smeren. Wanneer je om 10.00 uur 's morgens een crème aanbrengt met factor 50, dan "heb je waarschijnlijk om 12.00 uur 's middags nog wat bescherming, maar niet meer 50", aldus Zampella.
Als richtlijn voor Nederland geldt factor 20 voor dagelijkse en factor 30 bij langdurige blootstelling. Ga niet in de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur; zoek dan liever de schaduw op. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld sporten. Ga niet langer dan gemiddeld 3 uur per dag in de zon.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets. Voor je het weet heb jij een mooie bruine huid!
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden en dat ze zich daarom ook niet hoeven in te smeren met zonnebrand lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
Bruin kleurtje; Als je wilt zonnen en rap een bruin kleurtje wil krijgen doe dan puur citroensap en olijfolie in een glas roer dit en smeer u huid ermee in en ga lekker zonnen na een paar uur zie je verschil ga na het zonnen douchen en smeer je in met aftersun doe dit een paar dagen en je al het zien veel succes.
Bij zonkracht 7-8 verbrandt de onbeschermde huid al na 10-15 minuten. Spanje: Hier is de zonkracht vaak 10. Een onbeschermde huid verbrandt dan in minder dan 10 minuten. Australië: De zonkracht is down under zeer sterk, maar liefst 14 -15.
Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang. Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon.
Extra bescherming is een must. Over de middag – tussen 12 en 15 uur – is de uv-straling het hevigst. Mensen met huidtype 1 en 2 dienen extra voorzichtig te zijn.
Het is dus genetisch bepaald en je kan er daarom niet heel veel aan veranderen. Wat je wel kan doen is deze tips lezen om bruin worden te versnellen (en je uiteraard altijd goed insmeren!)
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.