Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Bij een triadische kleurencombi gebruik je drie kleuren die gelijk verdeeld zijn over de kleurencirkel. Met andere woorden: ze moeten precies even ver uit elkaar liggen. Denk aan de combinatie rood, geel en blauw, of juist paars, oranje en groen. Deze combinatie valt erg op, maar niet veel mensen vinden dit mooi.
De interieur kleuren voor 2022 bestaan voornamelijk uit lichte en natuurlijke tinten. Hierbij is te denken aan frisse blauwe kleuren en rustige aardetinten, maar ook aan gedempte olijfgroene kleuren. De interieurkleuren van 2022 zorgen voor een rustgevende uitstraling waarin je je op je gemak voelt.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Door de 60-30-10 regel in acht te nemen heb je een mooie leidraad. Kies een basiskleur/sfeer uit. Voor vele zijn dit witte muren en een houten vloer, deze kleuren en materialen laat je in verhouding 60% terug komen in je interieur. Daarna begint het leukste, je kiest een kleur uit die je voor 30% laat terug komen.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Verf je muren in een diepe neutrale tint voor een warm effect. Zo creëer je een ruimte waar je het liefst de hele dag in wegkruipt. Als je liever niet alle muren in een diepe kleur verft, kunt je ook alleen de muur achter je bank een intense kleur geven en voor de rest van de kamer juist lichtere tinten gebruiken.
Kies je een wand waar weinig licht opvalt, dan valt de kleur donkerder uit. Heb je een redelijk donkere accentkleur in gedachten, of zelfs al in huis, neem dan een muur waar het meeste licht op valt. Komt het toch beter uit om een donkerdere muur te nemen, kies dan een iets lichtere variant van jouw gewenste kleur.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw. Iets uitgebreider is de kleurencirkel van Johannes Itten.
Ook geelloranje, oranje, roodoranje, donkerrood, roze en roodpaars zijn dus warme kleuren muurverf. Door deze kleuren in je interieur te gebruiken, creëer je een gezellige, warme en vooral fijne sfeer in een ruimte. Een woonkamer met warme kleuren straalt direct dat warme, knusse en levendige gevoel uit.
De kleur grijs wordt in veel verschillende woonstijlen toegepast. Het maakt niet uit of het gaat over minimalistisch of klassiek, de kleur grijs is altijd een goede basis voor jouw inrichting. De kleuren wit, mosterdgeel, smaragdgroen, oud roze en blauw zijn kleuren die perfect passen bij grijs.
1. De 60/30/10-regel. Met de 60/30/10-regel zorg je voor de juiste balans in je interieur. 60 procent bestaat uit een dominante kleur (bijvoorbeeld wit of lichtgrijs), 30 procent een secundaire kleur en de laatste 10 procent gebruik je om uit te pakken met een accentkleur.
Kies eerst een dominante kleur. Met deze kleur creëert u een mooie basis. U kunt kiezen voor een gewaagde felle kleur of voor een zachte tint. Grijs, beige, of wit zijn bijvoorbeeld basiskleuren die goed passen bij onze mangohouten meubels.
Met de Histor Kleurkiezer zie je in één oogopslag welke kleuren goed bij elkaar passen en het best matchen met de meubels en accessoires. Maak je kleurkeuze, upload een foto van een ruimte in je huis die aan een likje verf toe is, schilder deze digitaal en bekijk het resultaat.
Te veel houtsoorten in je interieur
Hout op hout is de sfeerkiller in elk interieur en een klassiek voorbeeld van een mismatch. Een eikenvloer met daarop een tafel van steigerhout en teakhouten stoelen eromheen is de ergste interieur fout van 2018 en kan echt niet meer.
Daarbij is er nog steeds een grote rol weggelegd voor groen-, blauw- en zandtinten. Daarnaast zitten er telkens ook een aantal vrolijke en heldere kleuren in de trendkleurenpaletten, die het hernieuwde optimisme in de wereld weergeven. Geel, koraal en roze fleuren in 2022 mee de interieurs op.
Kleuren als blauw, turkoois en wit voeren de boventoon en worden gecombineerd met verweerde houten elementen met een verhaal. We hebben behoefte aan rust en zuurstof en dit creëren we door de toepassing van de kleur blauw en het gebruik van frisse planten.
De belangrijkste warme kleuren zijn rood, oranje en geel. Maar je kunt ook breder kijken; houtskleur, aardetinten, okergeel, roestbruin, koffiekleuren, oranjerood, steenrood, terracotta, olijfgroen en goud.
Over het algemeen laten koude kleuren een kamer groter lijken, kies dus de koude kant van een kleurenpalet. Overweeg kleuren als paars, blauw en groen. Gebruik voor kleine ruimtes ook kleine prints, op bijvoorbeeld kussens of gordijnen. Horizontale patronen passen in kleine kamers, verticale lijnen in lage kamers.
Zet 'm tegen je lange muur aan om de muur te 'breken'. Style 'm af met grote planten, een wijnrek, je favoriete foto's of een grote poster. Let er wel op bij je wandtafel, dat je er hoge items op neerzet. Als je er enkel kleine foto's op neerzet, vallen deze weg tegen de lange muur.
Bruin is vrij gemakkelijk te combineren. Geel en zacht oranje, maar ook frissere kleuren zoals blauw en groen combineren mooi met de aardse invloed van het bruin.
Roze is een kleur die heel goed te combineren is met bijvoorbeeld materialen zoals koper, hout of metaal maar ook met kleuren zoals grijs tinten, zwart en wit of pastel tinten zoals mint. Roze kan stoer zijn maar ook vrouwelijk en sierlijk.
Kleurencombinatie rood met licht roze
Geen wonder dus dat ze goed bij elkaar passen. Het jonge subtiele roze met het krachtige rood vormen een harmonieus geheel. Een lichtroze met koele ondertoon (met blauw erin) kan prima bij een frambozenrood (koel) maar ook bij een oranjerood (warm).