De maximale reken hechtspanning wordt daarbij bepaald middels 1,5*0,2/1,8 = 0,166 N/mm2. Om te kunnen toetsen of het materiaal voldoet mag de inwendige drukspanning van het oppervlak over het moment versus weerstandsmoment worden afgetrokken: σ = M/W-N/A.
Kalkzandsteen blokken
Stuk voor stuk geschikt bij toepassingen van binnenmuurconstructies. Ze zijn alleen niet allemaal geschikt voor dragende wanden, binnenspouwbladen of funderingen. Lijmblokken, metselstenen en metselblokken zijn geschikt voor dragende en niet-dragende wanden die je later afwerkt met tegels.
Na het storten van een betonplaat op een vorstvrij niveau, moeten de wanden nog wel tot aan de onderkant van de begane vloer worden gemaakt. Dit kan goed met kalkzandsteen omdat dit een goed vochtbestendig en draagkrachtig materiaal is.
De kalkzandstenen zijn niet geschikt voor een buitentoepassing. De stenen zullen door vorst verpulveren. Als er op dit moment nog geen vorstschade is, zal die in de toekomst zeker ontstaan. De opdrachtgever eist vervanging van de kalkzandsteenblokken door gevelstenen.
Dat hangt van diverse factoren af, maar globaal kunt u rekenen met een productie per man per dag bij: lijm- en vellingblokken 67 mm: 20 vierkante meter. lijm- en vellingblokken 100 mm: 15 vierkante meter. lijm- en vellingblokken 120 mm: 13 vierkante meter.
De sterkte van kalkzandsteen maakt het geschikt voor veel dragende constructieve toepassingen in o.a. vrijstaande huizen, huizen in een rij en appartementen. Gebouwen van 8 tot 12 verdiepingen kunnen goed in kalkzandsteen worden uitgevoerd (druksterktes tot CS44).
Allereerst hebben kalkzandsteenblokken een vele malen hogere constructieve waarde. Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Kalkzandsteen scoort goed op akoestische isolatie omdat de blokken zo massief zijn. Ze hebben een hoge brandweerstand en een goede warmteaccumulatie: de blokken houden warmte bij en geven die langzaam af.
Met beperkte materiaalkosten, hoge verwerkingssnelheden en lage afwerkingskosten ontstaan strakke en vlak afgewerkte wanden met een hoge draagkracht, zeer goede geluidsisolatie en een hoge brandwerendheid. Hierdoor is kalkzandsteen het meest toegepaste bouwmateriaal voor constructieve wanden in de woningbouw.
Kalkzandsteen of silka is een harde lichtgrijze kunststeen, zwaar, niet poreus, ongebakken. Het is een metselsteen gevormd door ongebluste kalk (calciumcarbonaat, 5-7%) en vochtig zand (93-95%) te mengen, in een vorm te persen (steen, blok, speciale vorm) en onder stoomdruk te verharden (ca. 200 graden C en ca.
Qua prijs mag je rekenen tussen 57,5 en 75,5 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw.”
Hoe duurzaam en circulair is kalkzandsteen? Calduran liet het onderzoeken door Nibe, dat verrassende conclusies trok. Kalkzandsteen blijkt namelijk duurzamer dan wanden van hout, leem, gipsblokken en metal stud. En een stuk duurzamer dan (prefab) beton.
Kalkzandsteen is zoals gezegd verkrijgbaar in diverse soorten. De meest populaire vorm van kalkzandsteen is het lijmblok. De gemiddelde prijs van deze blokken ligt op ongeveer €1,60 per blok. Daarnaast zijn er de vellingblokken, deze blokken zijn iets duurder omdat ze een vellingkant hebben.
Wij raden veelal betonblokken aan met een dikte van 10cm. Dit is dik genoeg voor een buitenmuur en relatief goedkoop. Voor eerste keus betonblokken betaal je zo'n €16-17 per m2, zonder afwerking maar inclusief de juiste hoeveelheid metselzand en cement.
Er gaan 48.5 stenen in een m2. U heeft 26.1 Kg mortel per m2 nodig, dit excl morsverlies.
De druksterkte bedraagt ca. 10 tot 50 N/mm2. De tolerantie op de hoogte is veelal 1 mm. Kalkzandsteenproducten vinden brede toepassing in de: woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie en agrarische bouw, funderingen van kelders, dragende en niet dragende binnenwanden, alsmede gevels.
Het lijmen van kalkzandsteen is mogelijk met 2 verschillende soorten blokken, namelijk lijmblokken en vellingblokken. Met deze lijmblokken maak je eenvoudig dragende, maar ook niet-dragende wanden. De kalkzandsteen vellingblokken zijn het eenvoudigst te verwerken.
Voor het metselen van kalkzandsteen heb je in alle gevallen metselspecie nodig. De specie is nodig voor het aan elkaar hechten van de blokken. Metselblokken en stenen hebben een vlak oppervlak en een sterk zuigende werking. Om deze reden adviseren wij om ze te metselen met een speciaal ontwikkelde kalkzandsteenmortel.
Kalkzandsteen is geen beton ( verf ). Niet te duur, dus goedkoop, kunt u niet combineren met uw eisen ten aanzien van vet-en vuilbestendig en reinigbaarheid. U zult zich toch moeten wenden tot de epoxy- polyuretanverven. Deze vormen een sterke chemicalien bestendige dichte laag.
Het binnenspouwblad bestaat meestal uit (prefab) beton, kalkzandsteen of poriso. Poriso is iets duurder dan kalkzandsteen maar minder scheurgevoelig. Prefab beton wordt vaker bij meer seriematige projecten toegepast. De vloeren zijn meestal van (prefab) beton, maar hout kan ook.
De traditioneel bouwmethode houdt in dat een dragende muur wordt opgetrokken van snelbouwstenen of andere bouwblokken uit cellenbeton of kalkzandsteen. Nadien komt een flinke laag met isolatie, een dunne luchtspouw en een afwerkingslaag van metselwerk voor de gevel.
Een luchtig bouwmateriaal met steengoede eigenschappen. Ytong cellenbeton is een licht, natuurlijk, sterk isolerend en multifunctioneel product voor dragende en niet-dragende constructies in nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Dunbedmortel: de lijm voor het bouwen van een stal met platte bakstenen. De genoemde dunbedmortel, die in de volksmond bekend staat als een lijm voor kalkzandsteen, is qua samenstelling vergelijkbaar met conventionele mortel – ook wel normale mortel genoemd – en wordt gebruikt voor metselwerk met kalkzandsteen.
Kalksteen wordt veel gebruikt tijdens de productie van bouwmaterialen. Portlandklinker, de belangrijkste grondstof voor portlandcement, bestaat voor ongeveer 70% uit kalksteen. Kalksteen wordt ook gebruikt in de hoogovens bij de productie van staal, om onzuiverheden als silica te kunnen verwijderen.