In een woning moet men vooral letten op de vlam in de gaskachel. Deze hoort blauw van kleur te zijn.
Aardgas is dus de ene dag 'rijker' dan de andere. Bij een perfecte verbranding heeft een gasvlam een blauwe kleur, bij minder rijk gas slaat ze misschien oranje of rood uit.
Een rode, gele of oranje vlam komt door een lage temperatuur, een blauwe of witte vlam wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur. Ten tweede wordt de vlam gekleurd door aangeslagen (energierijke) radicalen.
Gele of oranje vlammen duiden op een probleem waarbij koolmonoxide kan vrijkomen. Houd u aan de gebruiksaanwijzing van toestellen. Wees voorzichtig met tweedehands toestellen; deze kunnen lek zijn of andere problemen geven.
De belangrijkste voorwaarde bij de aankoop van een gashaard of -kachel is de aanwezigheid van een gasaansluiting en een ventilatie- en afvoerkanaal. Om een gashaard te laten branden, moet deze toegang hebben tot de brandstof, oftewel, de haard moet aangesloten zijn op het gasnetwerk.
De mobiele gaskachel voldoet aan zeer strenge eisen voor het gebruik in leefruimtes. Zo zit er een ODS beveiliging op die de zuurstof en koolmonoxide gehaltes meet en bij afwijking de kachel uitschakelt nog ver voor u er iets van merkt. Hierdoor mag de mobiele gaskachel binnenshuis worden gebruikt.
Is een gaskachel gevaarlijk? Bij goed gebruik is een gaskachel niet gevaarlijk. Zorg er altijd voor dat je de juiste aansluiting gebruikt en dat je de ruimte waarin de gaskachel staat goed ventileert. Daarnaast hebben de kachels een zuurstofbeveiliging en omvalbeveiliging.
Een kaarsvlam zal altijd oranje zijn omdat het een hele koude vlam is. Maar in een kampvuur kun je verschillende kleuren vlammen zien, de hetere plekken zijn blauw of kleurloos, de koudere plekken oranje.
Geeft je gaskookplaat of gasfornuis oranje of gele vlammen? Dat betekent dat er een tekort aan zuurstof is, dit kan meerdere oorzaken hebben.
Wanneer de luchttoevoer bijna volledig gesloten is en er niet zoveel zuurstof bij kan, zie je een gele vlam. De moleculen in het aardgas reageren dan met minder zuurstofmoleculen dan mogelijk is. Zo krijg je een onvolledige verbranding. Daarbij ontstaat roet, koolstofmonoxide (CO) en water.
Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende of extra luchtaanvoer.
Bij een practicum gebruik je een gasbrander. Een gasbrander heeft verschillende soorten vlammen; de gele vlam, de kleurloze vlam en de ruisende vlam.
Kleuren vlam; oranje: onvolledige verbranding (gele kleur door gloeiende C-deeltjes), blauw: volledige verbranding | Blauw, Kleuren, Geel.
GAS AANSTEKEN
Houd de aansteker/lucifer direct boven de schoorsteen. Je hand houd je hierbij naast de schoorsteen. Draai de gasschroef één slag open en steek het gas aan. De brander brandt nu met een goed zichtbare gele vlam van ongeveer 10 cm hoog.
Geel staat voor giftig en/of corrosief gas. Rood staat voor brandbaar gas. Lichtblauw staat voor oxiderend gas. Lichtgroen staat voor inert gas.
Controleer regelmatig de vlam van het apparaat. Is deze hoger dan normaal, of kleurt de (waak)vlam oranje in plaats van blauw, dan komt er koolmonoxide vrij. Raadpleeg in dat geval altijd een installateur! Ook regelmatig terugkerende hoofdpijn kan wijzen op de aanwezigheid van koolmonoxide.
Branders zijn keurig afgestemd om de samenstelling van ons gas en de gasdruk. Daarom branden pitten zo mooi blauw. Als dat niet gebeurt, is er iets aan de hand. Het verschijnsel kan erop wijzen dat er geen volledige verbranding plaatsvindt.
In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200°C.
Hoe vager de kleur, hoe lager de temperatuur. Veralgemeend: een (aan de basis) blauwe vlam is het heetst 2.500°C tot 3.000°C., gevolgd door wit 1.300°C tot ongeveer 1.500°C. Hoe helderder het wit, hoe hoger de temperatuur. Daarna geel, oranje 1.100°C tot 1.200°C en rood met 1.000 ° C.
Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Daarom wordt het ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd.
Wat is de kleurloze vlam (blauwe vlam), en wanneer heb je die? De kleurloze vlam is warmer dan de gele vlam en wordt gebruikt om kleine hoeveelheden op te warmen. Je krijgt deze vlam door de brandstof voor de verbranding met een klein beetje zuurstof te vermengen.
De kleur van dit licht is specifiek voor elk metaal. Voor natriumionen (Na) is dit oranje, voor calciumionen (Ca) is dit rood, voor mangaanionen (Mn) is dit roze en voor koperionen (Cu) is dit groen.
Alle gashaarden hebben na één jaar of anderhalf jaar onderhoud nodig. Je kunt het zelf doen met een eenvoudig gaskachels en haarden (vergeet niet om de ramen van binnenuit schoon te maken), maar er kunnen altijd dingen kapot gaan. De installateur kan na onderhoud een veilig gebruik van de gashaard garanderen.
Je kunt losse gaskachels kopen of kiezen voor een cv-haard ('moederhaard') in de woonkamer met radiatoren in andere kamers. Verwarmen met gaskachels is minder efficiënt dan centrale verwarming met een hr-ketel, zeker als je in meerdere kamers stookt. Je gebruikt meer gas en zorgt voor meer CO2-uitstoot.
De meeste mensen hebben meerdere gasflessen aangesloten, zodat zij langer door kunnen stoken zonder de gasfles bij te hoeven vullen. Een gashaard brandt gemiddeld 18 uur op een fles propaan, afhankelijk van de grootte van de gasfles en de stand van de kachel.