Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
De meeste lichtreceptoren in insectenogen zijn gevoelig voor ultraviolet, blauw of groen, maar er zijn grote onderlinge verschillen. ' Insecten kregen hun kleurenzicht al voordat er bloemen bestonden. 'De pigmenten van bloemen lijken door evolutie afgestemd te zijn op het zicht van bestuivers.
Uv-licht. Vooral de huisvlieg komt graaf af op Uv-licht. Vanuit de natuur heeft het licht een enorme aantrekkingskracht op vliegen en insecten. De ogen van de vlieg zijn erg gevoelig voor het licht.
Ze zien wel blauw, maar dat activeert ze niet. Bronnen: http://www.npowetenschap.nl/videos/dat-wil...
Vliegen komen namelijk op af op warmte, droogte en vooral geur. Denk daarbij aan uitwerpselen van mens en dier, rottende kadavers of rottend voedsel.
De meeste mensen lopen met een grote boog om een drol heen. Maar strontvliegen vinden het smerige bruine goedje juist geweldig. Ze vinden de geur van poep zo lekker, dat ze er al zijn voordat de drol de grond raakt.
Vliegen zitten vaak hun poten tegen elkaar te wrijven. Dat doen ze om pollen en stof te verwijderen om beter te kunnen ruiken, voelen en proeven. Hoe meer vocht, hoe beter. Daarom richten vliegen zich altijd op de vochtigste gebieden van het lichaam: het speeksel in de mondhoeken en het traanvocht in de ooghoeken.
Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden. Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.
Plaats een vliegenlamp in de buurt van een toegangspunt dat leidt naar een omgeving waar voedsel wordt bereid. Insectenlampen kunnen het beste op een hoogte van 2 meter worden geplaatst bij een plafondhoogte van circa 3 meter.
“Mijten en insecten kunnen geen rood licht zien. Als je dan bij weinig daglicht LED-lampen aanschakelt met veel rood, werken natuurlijke vijanden eigenlijk in de schemering.
Bepaalde vliegen- en insectenlampen hebben een kleefplaat waaraan het ongedierte vast blijft kleven. Deze type vlieglampen stralen eveneens blauw UV-lichten uit om vliegen aan te trekken. De vliegen raken zo bevangen in het apparaat en blijven plakken aan het kleefplaat.
Hij ziet de meest helle kleur meer in 't groen en het donkerste rood ziet hij niet.
De blauwborst heeft een prachtige blauwe borst en af en toe kom je een plant tegen met blauwe bloemen, maar dat zijn uitzonderingen. Hoe kan dat? Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur. Een blauwe kleurstof die in planten voorkomt is anthocyanine.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Huisvlieg: Kan niet bijten, prikken, steken. Komt veel voor in huis. Stalvlieg: kan steken, komt veel voor bij stallen, maar soms ook in woningen. Dazen: kunnen bijten, ook wel bekend als paardenvlieg.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
Dikke, zware insecten zoals vlieg, bijen, kevers en hommels, gaan met hun opvallende gebrom niet ongezien aan ons voorbij. Ze bewegen hun vleugels heel snel wanneer ze vliegen. Deze bewegingen veroorzaken trillingen in de lucht die wij horen als een gezoem.
Vliegen vs mensen
Babyvliegen hebben bijvoorbeeld veel slaap nodig, maar naarmate ze ouder worden neemt hun behoefte aan slaap af. Ook worden de vliegen net als wij alerter door cafeïne en slaperiger door antihistaminica. En, als je een fruitvliegje de ene dag wakker houdt, slaapt hij de volgende dag des te meer.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Voor een vlieg is er weinig lekkerder dan uitwerpselen, rottend eten en karkassen. Dat, en wat alles jij op je eettafel zet. Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Naast het opruimen van de natuur zijn vliegen een voedselbron voor andere dieren. Vliegen worden door verschillende dieren in de natuur opgegeten. Ze zijn bijvoorbeeld een voedselbron voor spinnen, vogels, vleesetende planten, padden, kikkers, vissen en vleermuizen.