Hieronder een overzicht, voor welk weertype de tint van het Skihelm Vizier geschikt is: Zonnig weer – zwart, grijs, zilver en bruin Vizier. Bewolkt weer – blauw, paars en rood Vizier. Mist & sneeuw – geel, oranje of transparant Vizier.
Skihelmen met Vizier worden standaard vaak voorzien van een Oranje Vizier, te gebruiken bij slecht weer, want dan wil je kunnen zien. Wanneer het oranje vizier is voorzien van een spiegel (mirror) coating, dan blokt het ook de zon. Zo ben je toch klaar voor sneeuw, bewolkt weer en zonnig weer.
Let erop dat de helm voldoet aan de Europese norm (EN 1077). De helm mag niet te los, maar ook niet te strak zitten. Door met je hoofd te schudden als je de skihelm past, merk je al snel of de helm goed zit. Ga je een veiligheidshelm kopen, test dan of de ski- of snowboardhelm ook past met een ski- of zonnebril op.
Samenvatting: beste skihelm met vizier top 10
Julbo Globe – skihelm met vizier met het beste zicht op de piste (uniseks). CP Cuma – comfortabel en stijlvol zonder compromis (uniseks). Giro Orbit – meest veilige keuze. MIPS skihelm met vizier (uniseks).
De top 3 uit de test: – Smith Vantage Womans MIPS helm – beste dames skihelm uit de test. – Giro Fade – stijlvolle, veilige dames skihelm. – Sinner Moonstone – beste koop.
Rood of roze lens: laten minder zon door dan een geel of oranje skibril, compromis voor wisselende ski-omstandigheden. Blauwe, groene en donkere kleur lens: het minst licht-doorlatend, geschikt voor lichte tot felle zon, geven minder helder zicht op de piste tijdens bewolkte dagen.
Over het algemeen geldt: hoe meer zon, hoe donkerder de lens, en hoe slechter het weer, hoe lichter de lens. Gele en oranje lenzen laten veel licht door. Hierdoor zien we meer contrast op de piste. Een skibril met deze kleur glazen is dus uiterst geschikt voor bewolkte dagen of dagen waarop het sneeuwt.
Een skihelm gaat maximaal vijf jaar mee volgens de fabrikanten en de Duitse keuringsinstelling TÜV. Het is belangrijk dat je een skihelm op tijd vervangt om ervoor te zorgen dat deze optimale bescherming biedt bij een eventuele val of botsing.
Het vizier geeft over het algemeen meer ruimte voor brildragers om hun bril te dragen tijdens de wintersport. Ook de eigen bril beslaat minder snel. Een vizier drukt minder tegen je gezicht aan waardoor deze over het algemeen comfortabeler zit. Door meer ruimte en ventilatie beslaat het vizier minder snel.
Als je een skihelm met vizier wilt passen, zet de helm dan op met opgeklapt vizier. De helm zit goed als hij net boven je wenkbrauwen zit. Pas daarna schuif je het vizier naar beneden. Het vizier zit goed als het aansluit op je wangen, maar het hoeft niet strak aan te sluiten.
Skibril voor sneeuw en mist
Skibrillen met een CE-markering bieden 100% UV-bescherming. Onder categorie 1 vallen de skibrillen met lenzen die bijna geen zonlicht opnemen. De skibrillen uit deze categorie zijn daarom geschikt als er weinig licht is, dus als het zwaar bewolkt is of het sneeuwt.
Eigenschappen van een goede skibril. Het is belangrijk om een goed passende goggle te hebben, zodat deze de hele dag comfortabel blijft zitten. Dat betekent dat je skibril niet op je neusbrug mag drukken. Let er ook op dat je bril goed aansluit op je skihelm als je ze allebei op hebt.
Een veilige skibril of zonnebril is erg belangrijk tijdens de wintersport. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht leiden tot blijvende schade aan de ogen. Uv-straling kan in de besneeuwde bergen tien keer hoger zijn dan in Nederland.
Een skibril met een sferische lens heeft dus een breder en natuurlijker gezichtsveld. Ook kan een lens voorzien zijn van een een spiegelende coating (weerkaatst licht), anti-fog coating (vermindert de kans op beslaan) of gepolariseerd zijn (houdt gereflecteerd licht tegen).
In het geval van een wintersport zonnebril moet je een CE in categorie 3 of 4 hebben. Als je gaat skiën op de gletsjer, kies dan voor een bril met categorie 4.
Met een skibril met meekleurende lens hoef je nooit meer te twijfelen of je nou je skibril of zonnebril op doet. De meekleurende glazen van de sneeuwbril passen zich automatisch naar de hoeveelheid licht aan. Bij fel licht wordt de lens donkerder en bij bewolking wordt de lens lichter.
Belangrijk is dat een skihelm aan de EN 1077 voldoet. Als dit het geval is, voldoet de helm aan de Europese norm. Afhankelijk van je skiniveau én wensen qua skiën, kies je een bepaalde helm. Ook kun je voor extra ventilatie kiezen met regelbare ventilatiegaten.
Eigenlijk bestaat er bijna geen verschil tussen een skihelm of snowboard helm. Dit betekent dat een skihelm in principe prima geschikt is voor snowboarders en andersom. Toch dragen snowboarders vaak dichte helmen zonder tochtgaten, terwijl skiërs de voorkeur geven aan een helm die veel frisse lucht doorlaat.
De meeste sportwinkels bieden ook skihelmen en brillen te huur aan. Vaak zijn ze al inbegrepen bij de huurprijs voor ski's, schoenen en stokken.
Skimasker. Deze oplossing bestaat uit een riempje met klittenband dat je door het elastiek van je mondmasker steekt en vervolgens achter je hoofd, op je helm, vastmaakt en vervolgens weer vastmaakt aan de andere kant van het elastiek. Duur is het niet: voor een setje van 2 FFP2 maskers en 1 riempje betaal je ex.
Een goed en nieuw snowboard gaat ongeveer 10 tot 12 weken mee. Dus dit betekend circa na 5 a 6 jaar. Na verloop van tijd verliezen boards hun spanning en veranderen de eigenschappen van je board. Waar je eerst nog vol gas kon carven en je board lekker stabiel lag gaat het board steeds meer bewegen.