Op 15 augustus vieren sommige christenen dat Maria na haar overlijden in de hemel kwam. Net als Jezus met Hemelvaart. Maria was de moeder van Jezus.
Maria Tenhemelopneming of Maria Assumptie wordt in de Katholieke Kerk jaarlijks gevierd op 15 augustus. In het Nederlands taalgebied wordt het feest in de volksmond ook wel Maria Hemelvaart genoemd. Herdacht wordt dat Maria, de moeder van Jezus, aan het einde van haar aardse leven door God in de hemel werd opgenomen.
De termen Maria Hemelvaart of Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart zijn ingeburgerd maar theologisch niet correct. De Hemelvaart is enkel voorbehouden voor haar Zoon, Jezus Christus.Maria is Tenhemelopgenomen.
Daarom wordt ook Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart gevierd op 15 augustus met een eucharistieviering en aansluitend een processie rond de vijvers van het Zoet Water.
Binnen het Christendom wordt op Hemelvaartsdag herdacht dat Jezus is opgestegen naar zijn vader in de hemel, God. Dit gebeurde 40 dagen na zijn verrijzenis, die gevierd wordt op Eerste Paasdag.
Hemelvaart is een christelijke feestdag met een verhaal over afscheid nemen en alleen verder gaan. Het valt veertig dagen na Pasen en sluit de paastijd af. De paastijd begint trouwens ook met veertig vastendagen vóór Pasen, vanaf Aswoensdag.
De hemelvaart van de Heere Jezus heeft 40 dagen na Pasen plaatsgevonden.Hij is immers nog 40 dagen na Zijn opstanding op aarde geweest. Dat betekent dus dat tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren tien dagen liggen.
Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag die het einde van Jezus' leven op aarde markeert. Op deze dag wordt gevierd dat de zoon van God na de opstanding de aarde weer verliet. Om met Pinksteren te kunnen terugkeren in de gedaante van de Heilige Geest, moest Jezus als mens de aarde verlaten.
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart of Maria-Tenhemelopneming is de katholieke feestdag waarop wordt herdacht dat Maria met lichaam en ziel werd opgenomen in de hemel door God. De feestdag wordt door katholieke en orthodoxe christenen wereldwijd gevierd. Deze dag wordt steeds op 15 augustus gevierd.
Hemelvaart (15 augustus) Allerheiligen (1 november) Wapenstilstand (11 november) Kerstmis (25 december)
Overige landelijke feestdagen
tweede woensdag van maart – Biddag voor Gewas en Arbeid. 1 mei – Dag van de Arbeid (Europees Nederland) 15 augustus – Maria-Tenhemelopneming.
Het woord Ferragosto is afgeleid van de Latijnse term Feriae Augusti, dat men als 'rust van Augustus' kan vertalen. Het is ook dankzij deze keizer Augustus dat Ferragosto sinds 18 voor Christus bestaat.
70 n.C., dat wil zeggen ongeveer 40 jaar na het overlijden van Jezus.
Volgens een antieke Palestijnse traditie werd Maria geboren in Jeruzalem. De plaatselijke overlevering lokaliseerde haar geboortehuis in het noordoostelijke stadsdeel, vlakbij de Vijver van Bethesda. De moeder van Jezus werd vermoedelijk geboren in het jaar 25 vóór de christelijke jaartelling.
Maria Hemelvaart, Jour de l'assomption de Marie in het Frans, is een katholieke feestdag. Deze wordt gevierd op 15 augustus in heel Frankrijk. Maria Hemelvaart is een officiële feestdag in Frankrijk. Winkels zijn op deze dag gesloten, maar ook instellingen zoals musea.
Pinksteren is een christelijke feestdag. Met Pinksteren wordt traditioneel herdacht dat de apostelen van Jezus werden verlicht door de Heilige Geest in de vorm van vlammende tongen. Dit wordt ook wel de uitstorting van de Heilige Geest genoemd.
[44] Het bevreemdde Pilatus dat hij al dood zou zijn en hij riep de centurio bij zich, aan wie hij vroeg of Jezus al gestorven was, [45] en toen de centurio dat bevestigd had, gaf hij het lijk aan Josef. [46] Josef kocht een stuk linnen, haalde Jezus van het kruis en wikkelde hem in het linnen.
Tien dagen na Hemelvaartsdag wordt Pinksteren gevierd. Hemelvaart vieren we veertig dagen vanaf Pasen omdat in Handelingen 1:3 staat dat Jezus na zijn opstanding (Pasen) nog veertig dagen lang aan zijn apostelen verschijnt. Daarna, zo staat er in Handelingen, vertrekt Jezus naar de hemel.
Veertig dagen na de verrijzenis van Jezus op eerste paasdag wordt Hemelvaartsdag gevierd. Op die dag is Jezus opgestegen naar zijn vader God in de hemel. De apostelen bleven achter om het woord van God te verspreiden. Hemelvaartsdag is altijd op een donderdag en is een verplichte vrije dag.
God. In het volgende filmfragment wordt Jezus zwaar op de proef gesteld. Veertig dagen en veertig nachten verbleef Jezus in de woestijn. Hij dacht er na over welke kant hij op wilde met zijn leven en probeerde uit te zoeken wat God precies van hem wilde.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
Palmzondag, het begin van de Goede Week, is de 40ste dag vanaf Aswoensdag. Dat de Paasvasten een tijdsduur van veertig dagen heeft gekregen, gaat terug op de symbolische betekenis van het getal veertig. Het is een heilig getal in de joodse en christelijke traditie.
Pinksteren dan. Dat vindt altijd 50 dagen - of eigenlijk zeven weken - na Pasen plaats en dus tien dagen na Hemelvaart. Met Pinksteren wordt herdacht dat de Heilige Geest over de aarde en zijn volgelingen wordt uitgestort.
Stille Zaterdag is een dag van stilte en bezinning; het is de dag van het besef dat Jezus werkelijk gestorven is. De kerklokken worden daarom niet geluid tot aan de Paaswake. Ook is Stille Zaterdag de laatste dag van de 40 dagen durende vastentijd van de Christenen, die op Aswoensdag begint.