Onderstammen van peer, kers en pruim kan je in november - december vermeerderen met winterstekken of twijgstekken. Strenge vorst is nadelig voor een goede beworteling! Bij sommige boomtelers kan je NU enkele onderstammen bestellen en het bovenste deel kan je ook gebruiken om te stekken.
Het enten wordt vooral toegepast bij fruitbomen zoals pitfruit (appel, peer, kwee, mispel), steenfruit (kers, perzik, nectarine, pruim, amandel, abrikoos) en soms ook voor noten. Planten die moeilijk wortelen bij het stekken kunnen meestal wel geënt worden.
Kies een sterke, jonge tak van ongeveer 10 tot 20 cm. Zorg dat je een tak hebt met bladeren en eventueel knoppen, maar zonder bloem. Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten.
De bedoeling van het snoeien is immers om de kroon open te houden en te zorgen dat er niet teveel hout op staat. Hierdoor kan het licht en de lucht gemakkelijk in en door de boom waardoor je een betere vruchtzetting krijgt en de vruchten beter opdrogen (lager risico op schimmels).
Lang niet alle bomen en struiken laten zich stekken, maar bij sommige soorten gaat het vrij eenvoudig. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kornoelje, wilg, populier, jasmijn, vlinderstruik en voor liguster. soorten als liguster en kornoelje mag het ook iets dunner zijn).
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.
Perenbomen zijn pas laat vruchtbaar, het kan wel 6 tot 8 jaar duren voordat de eerste peren geoogst kunnen worden. Snoeien gebeurt tussen begin december en eind februari, wanneer de groei stil staat, en wanneer het niet harder vriest dan -5 graden Celsius.
Perenbomen zijn verkrijgbaar als hoogstam en halfstam. De leeftijden varieren van 20 jaar tot zelfs 70 jaar! Deze oude bomen met historie worden met 1 jaar garantie geleverd.
Voor appel- en perenbomen moet je er rekening mee houden dat die pas na 2 a 4 jaar na het aanplanten vruchten zullen geven. Kersenbomen zullen ietsje sneller vruchten geven pakweg na 2 a 3 jaar. Perzikbomen geven meestal meteen vruchten.
Haal de onderste bladeren van je stekjes af voordat je ze in het water zet, anders gaan ze rotten. Eventueel kun je het uiteinde van je stekje van tevoren in stekpoeder dopen om hem te beschermen tegen bacteriën. Zorg dat je meerdere stekjes tegelijk maakt.
Zo doe je het
Snij de jonge uitlopers met een scherp mes of snoeischaar van de moederplant af. Prik met een potlood een gaatje in een pot met potgrond en steek de stek erin. Duw het gaatje dicht. De jonge wortels kunnen zelf nog niet genoeg water opnemen.
Kleine insecten, zoals honingbijen en hommels, kunnen daarbij helpen. Zij vliegen naar de bloem van een perenboom, halen er wat stuifmeel uit en brengen dat naar een bloem van een andere perenboom. Zo wordt de perenboom bevrucht en kan er uit de bevruchte bloem een peer groeien.
Door te enten kun je fruitrassen vermeerderen, met behoud van de goede eigenschappen. Je gebruikt hiervoor een deel van een tak van de fruitboom die je wilt vermeerderen. Deze plaats je via een bepaalde techniek op een onderstam van een soort die rechte stammen geeft en een goed wortelstelsel ontwikkelt.
Het belangrijkste waar je op moet letten als je fruitplanten en fruitbomen in potten kweekt, is dat ze meer water nodig hebben dan wanneer ze in de volle grond zouden staan. Ook zijn ze van jou afhankelijk voor hun voeding, dus voed ze regelmatig om beter ontwikkelde vruchten te krijgen.
Zo halverwege de winter moet je de hoofdstam van de perenboom inkorten. Kort de gevormde takken in op twintig centimeter en doe dit ook met de hoofdstam. Dit moet je elk jaar doen. Na de wintersnoei ontstaat waterlot die je in de zomer dient te verwijderen.
Perenboom bemesten
Door humus aan je grond toe te voegen, zorg je voor een goede bodem, die het water en voedsel vasthoudt en geleidelijk aan de wortels van de boom afgeeft. Complete bemesting bestaat uit de volgende voedingsstoffen: Stikstof, Fosfor, Kalium, Zwavel, Magnesium en Calcium, aangevuld met spoorelementen.
Een perenboom valt te vergelijken met een appelboom, de dagelijkse water benodigdheid varieert in het groeiseizoen tussen de 80-200 liter per dag. De Pruimenboom heeft ongeveer 24-48 liter per dag aan water nodig.
In de zomer mag je een perenboom in vorm snoeien. Bij deze snoei gaat het ook om het snoeien van de waterloten. Daardoor zal de energie van de fruitboom niet in de bladeren gaan zitten maar naar de vruchten gaan. maar let wel op dat je de boom niet helemaal kaal snoeit, hij heeft zijn bladeren ook hard nodig.
Ook verkeerde wintersnoei (prikkelende snoei) kan de groei sterk stimuleren, zodat de groei te sterk wordt. Een te sterke groei is meestal nadelig voor de vruchtzetting. De aanwezige vruchten vallen meestal dan af.
De fruitboom verzorgen met water
Het belangrijkste van het verzorgen hebben we nog niet opgenoemd, namelijk het water geven. Niemand kan zonder water en zo kan een fruitboom ook niet zonder water. Heeft u de perenboom net geplant (waarover zometeen meer), dan is het belangrijk dat deze genoeg water krijgt.
Het gebruiken van stekpoeder op je stekjes is niet echt nodig. In sommige gevallen kan het zeker helpen, maar zonder kan je ook goed gewortelde gezonde stekken kweken.
Die groeihormonen laten je stekje groeien. Sommige mensen zweren echt bij het gebruik van stekpoeder en zijn er heilig van overtuigd dat dit je stek flink laat groeien. Er zijn ook mensen wat minder enthousiast en hebben ervaren dat de poeder hun stekjes juist aantast of er zelfs voor zorgt dat de stekjes doodgaan.