Spijkeren is makkelijker met een dakdekkershamer met magnetische opname. Met schroeven splijten de panlatten als ze niet zeik nat zijn. Schieten kan met zowel spijkers als krammen. Een platte tacker blijft wel beter op het dak liggen als een rolspijker tacker.
Een tikpanhaak wordt bevestigd door het in de panlat te tikken. Hierdoor valt de panhaak in de zijsluiting van de dakpan. De lengte van de panlat maakt hierbij niet uit, want tikpanhaken kunnen altijd gebruikt worden.
Stap 3: panlatten plaatsen
Plaats tengellatten verticaal op het dak op de kepers. Zorg voor de hechting van het onderdak op de kepers. De horizontale panlatten zijn de ophangpunten voor de dakpannen en houden de dakpannen op zijn plaats. De onderlinge afstand moet zo groot zijn dat de pannen elkaar goed overlappen.
De tengellatten worden bevestigd met in elke tengellat minstens 2 nagels per Celitplaat; m.a.w. de tussenafstand tussen de nagels bedraagt gemiddeld minder dan 30 cm. Minimale lengte van de panlatnagel = lengte van de tengellatnagel + dikte panlat - 10 mm. Minimale lengte van de panlatnagel = 40 mm + dikte panlat.
Vervolgens komt er een zeer belangrijke stap: panlatten plaatsen. Hiervoor gebruikt u tengellatten van minstens 15 millimeter. Deze spijkert u vast op de onderliggende palen van uw dak (kepers).
Gebruik dan een platkopschroef. De kop verzinkt in het hout, hierdoor is de afwerking mooi en steekt de schroef niet uit het oppervlak. Bij zachte houtsoorten zoals vurenhout, draai je de platkopschroef gemakkelijk vast. Hierbij is voorboren niet nodig.
De tengellatten zorgen er mee voor dat de pannen een goede grip hebben op de panlatten. Daarnaast en nog belangrijker zorgen ze ervoor dat er een ruimte is tussen de pannen en het onderdak. Deze ruimte fungeert onder meer als verluchtingskanaal dat ervoor zorgt dat eventueel vocht onder de pannen kan verdampen.
Verschil tussen schroeven en spijkers:
Schroeven zorgen voor een stevigere verbinding. Schroeven zijn eenvoudiger te demonteren. Spijkers zijn goedkoper. Spijkers zijn sneller te monteren.
T-nagel tacker ST64-N is oa geschikt voor:
panlatten, pallets, dakbeschot, planken, tengels, rachelwerk, vloerdelen etc.
verdekt nagelen. Ook, soms: verdrinken. Verdekt nagelen is het aanbrengen van nagels (spijkers) in de messing van een plank (messing is de opstaande rand, ook wel genoemd mes, tong of veer), waardoor deze nagels niet zichtbaar zijn: het hout boven de groef (ploeg, gleuf) dekt de messing en daarmee de nagel af.
Dakpannen worden verankerd met panhaken van roestvast staal. De manier waarop de dakpannen verankerd zijn, is niet alleen afhankelijk van de windbelasting van het dak, maar ook van het dakpanmodel.
Het gebruik van de juiste schroeven is erg belangrijk bij het monteren van je dakpanplaten. Gebruik voor de bevestiging zelfborende schroeven van 4.8 x 28 mm, verzinkt en gelakt in de kleur van de platen.
Bij de tussenliggende panlatten is het genoeg om pan om pan een schroef te bevestigen. Er is ook een eenvoudigere methode om dakpanplaten te monteren. Hierbij worden geen panlatten gebruikt, maar een houten plaat.
Voor het lijmen van dakpannen is het gebruik van speciale 'dakpanlijm' aan te bevelen. Onze eigen dakpanlijm heeft een hoge 'tack'. Dit betekent dat de lijm de 2 aan elkaar te lijmen delen direct kleeft. Dit maakt de verwerking makkelijker.
Het beste kan je de platen aan de gootzijde in een rechte lijn leggen. De eventuele verschillende verdwijnen dan onder de nokstukken of windveren. De schroeven worden in het dal van de dakpanplaat geplaatst, net onder het begin van elke pan. In de onderste en bovenste panlat wordt in elk dal een schroef geplaatst.
Dakpanlijm is uitstekend toepasbaar om gebroken dakpannen te verlijmen. De dakpanlijm zit qua dikte en specificaties tussen een high tack kit en een MS polymeerkit in.
Brads worden ook wel koploze spijkers, verlorenkopnagels of pinnen genoemd. Als het bevestigingsmateriaal niet of nauwelijks zichtbaar mag zijn, worden vaak koploze spijkers ingezet. Ze worden ook wel SK-nagels genoemd. Brads en mini-brads, zijn verkrijgbaar in diverse materialen, diameters en lengten.
1,3 x 1,6 mm brads
Mes en groef: Het neusstuk past niet in een groef. Bij het bevestigen van mes- en groefverbinding zit de brad in het zicht. Geschikt voor: Architraven, sierlijsten, kroonlijsten, plinten. Glaslatten voor bijvoorbeeld de binnendeuren van een schuur of tuinhuis.
Pneumatische tacker
Tackers op luchtdruk zijn het krachtigst en uiterst geschikt om nieten of spijkers in dik materiaal te bevestigen. De nieten zullen door de hoge (aanpasbare) luchtdruk vooruit geschoten worden met één druk op de knop. Een voordeel van de pneumatische tacker is dat u erg nauwkeurig te werk kunt gaan.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn.
De onderlinge afstand van de tengels is afhankelijk van de zwaarte van het dakbeschot ern de afmetingen van de panlatten en is in het algemeen niet groter dan 600 mm.
Een panlat is een horizontale lat om de dakpannen te dragen. De latten zijn ca. 22x32 mm en op tengels vastgezet aan het dakbeschot (de tengels lopen verticaal). De dakpan heeft vaak een nokje (neus) om goed aan de panlat de kunnen "hangen".
Meet de lengte over 10 dakpannen op. Leg de dakpannen vervolgens 'gedrukt' en meet de lengte opnieuw. Vergeet hierbij de maatbepalende hulpstukken, zoals gevelpannen en dubbele welpan niet. De juiste latafstand is de som van de afmetingen, gedeeld door 20.