Ook een inkoppertje misschien: het dragen van licht gekleurde kleding houdt je koeler dan zwarte kleding. Lichte kleuren reflecteren zonlicht, waar donkere kleuren het zonlicht absorberen. Kies dus voor je witte, beige of tan items in plaats van voor je 'zomerse' all black-outfit.
De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
30 graden of warmer: katoenen kleding met print
Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
25-30 graden of warmer: kies voor losse kleding
Korte kleding lijkt dan een makkelijke manier om af te koelen, maar dat is het niet altijd. Losse kleding dragen is vaak een betere oplossing bij temperaturen van 25 graden of hoger. Hierbij zijn omslag rokken, losse maxi jurkjes, shorts en a-lijn kleding aanraders.
Witte zonwering reflecteert zonlicht, maar absorbeert minder. Zwarte zonwering absorbeert veel zonlicht, maar reflecteert minder.
Voor buitenzonwering raden we vaak donkere kleuren doek aan. Deze laten minder licht door waardoor er minder straling binnenkomt en de zonwering dus een beter effect heeft.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Je zou toch zeggen dat een donkere kleur juist meer warmte aantrekt? Antwoord van Pieter Nuiten: Het klopt dat donkere zonwering (screens) meer warmte absorbeert en dus ook warmer zal worden dan lichte zonwering. Een ander effect is dat donkere zonwering minder licht doorlaat dan lichte zonwering.
#1 Rolluiken
De beste zonwering om de warmte buiten te houden zijn op de eerste plaats rolluiken. In combinatie met een gesloten raam houden ze het meeste warmte tegen, aangezien deze volledig afsluitbaar zijn. Via ramen verlies je immers de meeste koelte.
Ga voor linnen of katoen, dat zit namelijk ook nog eens heerlijk en als je tijdens de pauze een luchtje gaat scheppen, hoef je je niet in te smeren ;-). Naast wit zijn alle lichte kleuren goed, dus kies vooral voor kleuren lichtblauw of beige voor kantoor.
Want ook in de zomer kun je gerust zwart aan. Zo draag je deze kleur als de zon op z'n hoogst staat. Kies voor luchtdoorlatende materialen die losjes om je lichaam vallen, zoals katoen, linnen, chiffon en zijde en laat zwaardere, winterse materialen zoals suéde, tweed en leer lekker op de plank.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten.
Voor iedere woning zijn er rolluiken beschikbaar met een passende uitstraling. Bij lichte kleuren wordt het 'pantser' wel minder warm dan bij donkere kleuren. Voor het weren van warmte adviseren wij daarom te kiezen voor een lichtere kleur rolluik.
De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.
Katoen is een ademende stof, neemt snel vocht op en verstikt de boel niet, waardoor het lekker luchtig blijft en geurtjes wegblijven. Ideaal dus voor deze warme temperaturen.
Kleding met laagjes ideaal voor lente
Kleding die je warm houdt bij vorst en ook behaaglijk is bij 20 graden in de volle zon zal bestaan uit verschillende lagen. Naarmate de temperatuur stijgt trek je een laagje uit en als er weinig wind staat kun je best in je T-shirt of blouse eindigen.
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.