Tijdens de groeifase zijn led kweeklampen met een dominante blauwe lichtkleur van noodzakelijk belang om een goede groeifase te bevorderen. Blauw licht is geschikt voor planten die hoeven te groeien. Ook jonge planten presteren ideaal onder blauw kweeklicht.
Gebalanceerd met blauw licht, kan rood licht gedurende de hele levenscyclus van een plant worden gebruikt - van zaad tot oogst. Rood licht is nodig voor planten voor een gezonde groei. Interessant genoeg halen planten tijdens fotosynthese het meeste energie uit rood licht.
Tips bij het gebruik van je groeilamp
Een lamp die in hoogte verstelbaar is, is ideaal wanneer je plant groeit. Je kunt dan makkelijk de lamp wat verhogen, zodat de plant goed belicht wordt. Kleinere lampen zijn meestal zo ontworpen dat ze redelijk dicht op de plant staan. Een hoogte van 15 cm boven de plant is ideaal.
3.700-4.000 Kelvin: Lampen met een warme, neutrale kleur. Ze stimuleren de groei van planten. 4.000 Kelvin: De meeste lampen met deze CCT-waarde zijn neutraal wit. Ze zorgen voor een normale groei van je planten.
Wat is het effect van blauw licht (400 – 500 nm)?
Te weinig blauw licht beïnvloedt de ontwikkeling van planten in negatieve zin. Veel planten hebben een minimum aan blauw licht nodig, dat varieert van 5 tot 30 μmol/m2/s voor sla en paprika's, tot 30 μmol/m2/s voor sojabonen.
Tijdens de groeifase zijn led kweeklampen met een dominante blauwe lichtkleur van noodzakelijk belang om een goede groeifase te bevorderen. Blauw licht is geschikt voor planten die hoeven te groeien. Ook jonge planten presteren ideaal onder blauw kweeklicht.
De gemiddelde E27 kamerlamp geeft zo'n 400 tot 800 lumen af. Dat is prima licht voor bij de eettafel bijvoorbeeld. LED Kweeklampen halen lumens tot wel 80.000 of 100.000, maar dit zegt niks over hoe goed de lamp is voor je planten.
Als het gaat om groeilicht voor kamerplanten heb je twee kleuren kunstlicht nodig: rood en blauw. Voornamelijk rood licht is belangrijk voor de groei van binnenplanten. De beste keuze is een LED of UV-LED groeilicht. LED wordt niet te warm en is ook erg energievriendelijk.
Kweekruimte
De algemene richtlijn die de meeste telers gebruiken: 300 à 400 watt daadwerkelijk vermogen per vierkante meter bij lichteisende planten zoals tomaten. de kwaliteit van de lamp bepaalt of u hier eerder 300 of 400 Watt gaat nodig hebben.
5000 lux wordt als een absoluut minimum gezien, het is beter om 10.000 lux als minimum aan te houden. Bij binnen zaaien bij een relatief hoge temperatuur (huiskamer) heb je nog een extra probleem: de plant wil door de hoge temperatuur groeien, maar kan dat niet goed door gebrek aan licht.
HPS-kweeklampen
Volgens vele kwekers presteert de HPS-kweeklamp nog altijd het beste. Deze lamp is bovendien zeer betaalbaar. Deze lamp is vanwege zijn rode kleur zeer geschikt voor de bloeifase van planten. Een HPS-kweeklamp heeft altijd een voorschakelapparaat nodig.
Een goede LED van 250W is gelijk aan een HPS van 400W. Daarmee krijgen ongeveer 5–6 planten genoeg licht. Ter vergelijking, een hoogwaardige LED van 1200W is genoeg voor zo'n 8–9 planten.
Wattage: Per vierkante meter kweekruimte wil je minimaal 300 Watt (LED) verlichting. Richt je altijd op het daadwerkelijke verbruik en niet het HPS verbruik dat het zou evenaren. Het wattage per diode (per led lampje) wil je het liefst op minimaal 3 Watt hebben.
Groen licht (waaronder ook groene led verlichting) zorgt ervoor dat de ogen zich aanpassen aan het donker (de staafjes worden actiever) en er beter kan worden waargenomen bij lagere lichtniveaus.
Een plantenlamp is een lamp waarmee je kunstmatig daglicht kan nabootsen. Hierdoor optimaliseert de lamp de fotosynthese bij planten. Door dit kunstmatige daglicht kan je planten ook in een donkere hoek plaatsen zonder dat het de groei en de gezondheid van de plant beïnvloed.
In elke plant vangt het bladgroen van alle kleuren van de regenboog op en gebruikt die lichtenergie voor fotosynthese. Dan zijn er pigmenten genaamd carotenen, die blauw en groen licht opvangen en dat gedeeltelijk inzetten voor fotosynthese.
aan stroom door gaat en warmte vrij komt. Bij te sterke lampen zou de bedrading kunnen smelten en verders de fittingen en de lamp oververhit kunnen raken.
Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Planten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Ze hebben maar liefst minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Planten die van direct zonlicht houden, zijn in de natuur zijn vaak grote planten.
25 Watt = 180 tot 300 Lumen. 40 Watt = 400 tot 500 Lumen. 60 Watt = 700 tot 900 Lumen. 80 Watt = 1000 tot 1200 Lumen.
Voordelen van LED Groeilampen
Een gezondere groei en bloei van planten en bloemen. Minder warmte: Een beter reguleerbare temperatuur in de kweekruimte of kas. Langere levensduur van de lampen (tot wel 50.000 branduren)
Voor het zaaien en het gedrongen laten opgroeien van de zaailingen zou beperkt daglicht, dus 10.000 Lux, meer dan voldoende moeten zijn. In de natuur groeien zaailingen echter ook vaak onder de bescherming (tegen te veel licht en uitdroging) van andere planten of rotsen.
Elke plant heeft een absoluut minimum nodig van 2.500 lumen. Een standaard 400W HID lamp zal gewoonlijk 45.000 lumen uitstoten. Dit zou dus genoeg moeten zijn om tot 12 cannabis planten te kweken in een ruimte van 1m2, waardoor je genoeg lumen hebt om een sterke groei te veroorzaken.
Er wordt aanbevolen om wietplanten niet meer licht te geven dan 75.000 lux.
Als algemene richtlijn geldt dat ledlampen van 200-400W 30-70cm van de planten moeten hangen, terwijl lampen van 450-600W een afstand van 50-80cm vereisen. Systemen met hogere wattages moet je zelfs nog hoger hangen. Houd je planten daarbij goed in de gaten wanneer je een nieuwe lamp gaat gebruiken.