De meeste camera's hebben tegenwoordig 16, 20 of 24 megapixels. 1 megapixel is een miljoen pixels. Over het algemeen geldt: hoe meer pixels per vierkante millimeter, hoe minder licht elke pixel vangt. Als een pixel minder licht opvangt is de kans kleiner dat de juiste informatie voor de foto wordt vastgelegd.
Ben je op zoek naar een betaalbare camera met flink wat zoom? Dan is de Panasonic Lumix DMC-FZ300 echt iets voor jou. Deze zogenaamde Bridge camera beschikt over 24x zoom wat neerkomt op 600mm als je het met een fullframe / 35mm camera vergelijkt.
Systeemcamera's zijn lichter en fotograferen met meer frames per seconde. Dit is handig voor sport- en actiefotografie. Een spiegelreflexcamera kies je voor de optische viewfinder en de lange batterijduur. Je gebruikt hem bijvoorbeeld als je portretten fotografeert.
Professionele fotografen maken gebruik van camera's met een full frame sensor. De goedkopere spiegelreflexcamera's hebben een zogenaamde crop sensor. Dit is een kleinere beeldsensor. Lenzen die speciaal voor deze crop-sensorcamera's zijn gemaakt, passen NIET op de full frame camera's van hetzelfde merk.
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video.Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
De Canon EOS M50 II is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 10 beelden per seconde.
De Canon 1D X Mark III en de Nikon D850 zijn de beste spiegelreflexcamera's van dit moment. De één is razendsnel, de andere heeft hoge resolutie. Beide zijn juichend besproken door alle reviewers. Hieronder staan de allerbeste spiegelreflexcamera's van dit moment voor je op een rij.
Dan is de Canon R100 de beste beginner camera van Canon. Hij kost namelijk net iets minder dan €500 en daarmee is het de goedkoopste Canon RF camera. Dat wil trouwens niet zeggen dat de specificaties slecht zijn, je hebt namelijk een goede 24 MP sensor, 4K video én goede Dual Pixel AF autofocus.
Wereldwijd heerst een chip tekort en dat is de reden waarom veel camera's niet te koop zijn. Deze chips worden gebruikt in camera's, maar ook in televisies, telefoons en bijvoorbeeld de PlayStation 5. Door Covid-19 hebben veel fabrieken in China en Japan (tijdelijk) hun duren moeten sluiten.
De Nikon D5600 is ideaal als beginners spiegelreflexcamera. Net wat meer opties dan de Nikon D3500 en prima betaalbaar.
Het antwoord op de vraag is: nee. Meer megapixels zorgt niet voor een betere foto. De resolutie van de foto wordt wel hoger naarmate je meer megapixels hebt. Echter betekent het vaak ook dat als je veel megapixels hebt, dat de individuele pixels kleiner zijn omdat het formaat van de sensor vaak hetzelfde blijft.
Een foto van 12 megapixel is bijvoorbeeld al scherp genoeg om op posterformaat te printen. Bekijk je jouw foto's vooral op een scherm? Dan is het verschil tussen bijvoorbeeld 12 en 48 megapixels nauwelijks zichtbaar.
Wil je foto's maken en is er veel licht? Dan kun plaatjes schieten in 48 megapixels met het ProRAW-formaat. Deze foto's hebben tot wel vier keer de resolutie van standaardfoto's en zijn perfect om een mooie uitsnede te maken, zonder verlies van details. Je hebt immers een veel grotere foto om in te werken.
Beste systeemcamera's van dit moment. De Nikon Z9, de Sony A1 en de Canon EOS R3 zijn – ex aequo – de beste systeemcamera's van dit moment. Drie spectaculaire vlaggenschepen van drie gerenommeerde firma's.
Veel systeemcamera's hebben niet eens een zoeker en ben je dus aangewezen op alleen het LCD-scherm. Ook zit er geen spiegel in, wat deze type camera enorm snel maakt. Hierdoor maak je enorm veel foto's achter elkaar én met bizar snelle sluitertijden.
64 megapixels lijkt nog lang geen eindpunt, maar toch is resolutie op zich niet zaligmakend voor mooie beelden. Meer pixels betekent immers ook kleinere pixels, waardoor het risico op ruis groter wordt bij slechte lichtomstandigheden. Enkel bij een ideale belichting biedt een zeer hoge resolutie voordelen.
Wanneer je foto een resolutie van 30 pixels per centimeter heeft, dan weet je zeker dat je foto een voldoende kwaliteit heeft. Wanneer je foto 60 pixels per centimeter heeft dan is er zelfs sprake van uitstekende kwaliteit, in andere woorden: high definition quality!
4K, wat ook UHD en vroeger Ultra HD werd genoemd, is een resolutie die vaak voorkomt bij televisies en regelmatig bij beamers. De beeldresolutie is 3840 x 2160, wat neerkomt op 8,3 megapixel. Tv's, mediaspelers en video's met 4K resolutie laten dus 4 keer zoveel pixels zien als full hd beelden.
De beste keus is een spiegelreflex- of systeemcamera met een telelens / zoomlens. Heb je niet zoveel te besteden of ben je beginner, dan kan je ook kijken voor een bridgecamera. Een bridgecamera heeft flink wat zoombereik.