DONKERE KLEUREN
Kleuren als bruin, zwart, bordeaux rood, donkerblauw en donkergroen zijn de perfecte match met een licht huidje.
Warme ondertoon
Dan laten kleuren zoals turquoise, olijfgroen, okergeel, zalmroze en perzik jouw velletje er des te bruiner uitzien.
Kleuren waardoor jij bruiner lijkt zijn blauw, rood, fuchsia, dieproze, koraaltinten en paars. Passen goudkleurige sieraden beter bij jouw huidskleur dan heb je een warme ondertoon. Kies voor kleuren als perzik, zalmroze, okergeel, armygreen en turquoise.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets. Voor je het weet heb jij een mooie bruine huid!
Hydrateer je huid.
Sporten voordat je in de zon gaat zorgt er ook voor dat je sneller bruin wordt. Je doorbloeding wordt dan namelijk gestimuleerd waardoor je eerder bruint. Om je huid te hydrateren moet je de hele dag voldoende water drinken.
Verminderde bloedcirculatie zorgt voor bleek gezicht
Dit zorgt voor die gezellige rode wangetjes. Een goede nachtrust zorgt voor een goede bloedcirculatie en dus voor wat kleur op je gezicht. Als je niet of weinig slaapt, wordt er minder bloed naar je huid gepompt.
Gezichtsmassage kan uitkomst bieden. Een slechte doorbloeding van de gezichtshuid, bijvoorbeeld door te veel spanning, kan verholpen worden door regelmatig een gezichtsmassage te ondergaan. De gezichtsmassage werkt als een 'work-out' voor je huid, doordat de bloedsomloop in het gezicht wordt gestimuleerd.
Door zonlicht ontvangt onze huid vitaminen D die goed zijn om de huid gezond te houden en kleur te geven. Als je veel binnen blijft, dan kan je huid simpelweg niet genieten van dit voordeel. Wat meer tijd in de zon en de buitenlucht doorbrengen kan een oplossing bieden.
De ondertoon van je huid is hoogstwaarschijnlijk koel als je groene, grijze of blauwe ogen hebt en als je haarkleur blond, donkerbruin of zwart is zonder rode of gouden tinten. De kleuren waardoor jouw huid een stuk bruiner lijkt zijn onder andere blauw, paars en rood.
Je kunt dan denken aan paars, warm oranje, fuchsia, roze of de juweeltinten, zoals smaragdgroen, kobaltblauw en wijnrood. De enige kleur die iedere grijsharige vrouw moet vermijden is 'beige'. Als je er beslist bleek en vaal uit wilt zien draag beige.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Wanneer je beige draagt is het belangrijk om te weten of je een warme of een koele ondertoon moet hebben. Koel bruin of beige heeft een roze ondertoon. Warm bruin of beige is een tint met een gelige ondertoon. Heb je een koele ondertoon in je huid dan zal koel bruin (aan de linker kant) je beter staan.
Bloedarmoede gaat gepaard met abnormale vermoeidheid en bleekheid van de huid en slijmvliezen (vooral van de ogen en mond). Bij inspanning kan al snel kortademigheid optreden. Het kind is lusteloos, speelt minder en eet vaak slecht. De gewichtstoename en groei kunnen afgeremd zijn.
Bij de afbraak van rode bloedcellen komt bilirubine vrij, een stofje dat je huid geel kleurt. Als je een beetje geel ziet kan het belangrijk zijn het bilirubine- en het hemoglobinegehalte te laten controleren en contact op te nemen met je behandelend arts. Een verhoogde hoeveelheid bilirubine kan leiden tot galstenen.
Bleekwitte huid: shock
Al het bloed dat het hart nog rond kan pompen gaat naar de hersenen en het hart zelf. De bloedstroom naar andere organen en de huid stagneert. Het tekort aan bloed in de huid veroorzaakt de bleekwitte kleur. Een shocktoestand kan ontstaan door een hartinfarct of door ernstig bloedverlies.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.