Wanneer de surfplank beweegt wordt er opwaartse kracht gegenereerd, net als bij een vliegtuig. De druk op de hoge- en lagedrukgebieden op de vleugels (die zich uiteraard onder water bevinden) zorgt voor verschillende snelheden waardoor het lijkt alsof de surfer op een vliegend tapijt over het water glijdt.
Een E-foil kan je zien als een elektrische aangedreven surfboard. Door een mast en wings die aan het surfboard bevestigt zitten stijg je bij een bepaalde snelheid op uit het water. Je zweeft dus letterlijk boven het water met je surfboard!
Wat is Foil surfboard
Een foil surfboard is een surfplank met een hydrofoil (draagvleugelboot), die zich onder de plank in het water uitstrekt. Dit ontwerp zorgt ervoor dat het board boven het wateroppervlak zweeft en je met verschillende snelheden kunt surfen.
Als echte beginner: Softtop
Als je surfles krijgt, begin je altijd met een softtop. Dit zijn onverwoestbare surfboards, waarbij je ook geen wax nodig hebt. Omdat de surfboard zo zacht is, is hij iets veiliger voor beginners. Ook heeft de softtop genoeg volume, zodat je makkelijk op een golf start!
Als je een beginner bent, moet je altijd op zoek gaan naar een plank die breed, dik en minstens 90 cm langer is dan jij. Beginnende surfers moeten altijd een surfplank met extra drijfvermogen en stabiliteit nemen om makkelijker te peddelen voor de golf.
Complete windsurf sets in een winkel beginnen veelal al rond de 1000 euro. Afhankelijk van wat je koopt kan het ook al snel oplopen maar zo rond dit bedrag heb je leuke aanbiedingen voor complete sets waar je mee kunt beginnen te surfen.
Niet omdat het super moeilijk is om het te leren, maar vooral omdat je met gewoon surfen en suppen leert hoe het board moet voelen en je het beter onder controle hebt voordat je op een foiling surfboard stapt.
Het moeilijke van een foil zit hem in het stevig maken. Qua maatvoering: Een gemiddelde vleugel heeft een oppervlakte van rond de 800-900cm2, een grote is rond de 1200cm2 en een kleine rond de 600cm2. De stabiliser: De stabiliser is het onderdeel van je foil die zorgt dat het allemaal werkt en vooral makkelijk wordt!
Let op de snelheid
Wanneer je met een e-foil gaat varen, let dan goed op de snelheid die je maximaal kunt halen. Sommige e-foils halen snelheden tot wel 30 km/uur en vallen dan in de categorie 'snelle motorboot'.
Op warme zomerdagen kan je je board best iedere keer voor je weer gaat golfsurfen nog even goed waxen. Zo ben je zeker dat je board goed in orde is. Zorg dat je je board niet in de volle zon neerlegt met de wax laag naar boven. Want dan smelt de wax zo weg.
Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen.
Op zoek naar een nieuwe hobby voor deze zomer? Plunder je spaarrekening dan maar, want een basis elektrisch surfboard kost je al snel zo'n € 6000. Heb je nog wel even tijd om te oefenen voordat het echt lekker weer wordt.
De stelregel is hoe meer beginner je bent, hoe groter de frontwing (voorvleugel) van je foil moet zijn. Door zijn grootte krijg je snel de opwaartse lift die je zoekt en heb je snel resultaat. Het advies is een foil met een frontwing te kiezen van 1650 – 2500.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.
Naish Kite Foil Complete 960/85 Standard
€ 1.329,00 incl.
Om te kunnen surfen is minimaal een windkracht 5 – 6 nodig. Voor kiten/kitesurfen is een windkracht van 2 tot 3 al voldoende. Het wordt aangeraden om te surfen/kitesurfen tot maximaal windkracht zes.
Beginners kunnen het beste oefenen als er weinig wind staat. De wind is bepalend voor de richting waarin je surft. Dit wordt de koersrichting genoemd. Voor het windsurfen heb je een surfplank, een zeil met mast en giek en een trapeze nodig.
Zorg ervoor dat het board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. Je kunt het ongeveer berekenen dat jou eigen gewicht (zeg 80 kg) + het gewicht van je zeil, mast en giek (zeg 10 kg) samen 90 liter is. Dus op een 90 liter board zou je dan net kunnen blijven drijven.
Hoe groter je zeil is, hoe meer wind je vangt, hoe harder je gaat. Freeride zeilen zijn meestal wat groter (vanaf 4.0 m² ongeveer) dan beginnerzeilen. Ze hebben wat meer zeillatten om het profiel beter vast te houden. Sommige zeilen hebben ook “cambers”.
Het beste kijk je naar een Fish Surfboard of een Hybrid board. Deze boards hebben het voordeel dat ze dezelfde lengtes zoals shortboards hebben, maar doordat ze wijder en dikker zijn hebben ze nog een vrij hoog volume. Zo is de stap van een Mini Malibu/Funboard niet te groot.
Wij raden de soft top surfboards van 6'0"-> tot -> 9'0" aan. Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.