Melatonine geeft het lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen, essentieel voor onze waak-slaapcyclus. Het is vooral (hemels)blauw licht dat de aanmaak van dit hormoon verstoort.
Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen. Het blauwe licht uit beeldschermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine, dat je normaal gesproken rond 20.00 begint aan te maken.
Sneller in slaap met rood licht
Dit komt naar voren uit het onderzoek van promovendus Wisse van der Meijden van het Nederlands Herseninstituut. Volgens hem helpt blootstelling aan helder rood licht bij in slaap vallen.
Groen: rustgevend
Groen is een rustgevende, kalmerende kleur en zorgt ervoor dat we eenvoudig in slaap vallen.
Dat blijkt uit het onderzoek waarop Wisse van der Meijden promoveerde aan het Amsterdam UMC. Volgens hem maakt blootstelling aan helder rood licht het makkelijker om in slaap te vallen. In tegenstelling tot blauw licht dat van smartphones en televisie komt.
Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Door een structureel slaaptekort kunnen mensen zich slechter concentreren en minder goed presteren.
In de ochtend is blauw licht wel aan te raden omdat je dan wakker wilt worden, maar in de avond is het belangrijk om te kiezen voor rode tinten. Rood licht zorgt voor de aanmaak van melatonine waardoor je gemakkelijker in slaap valt.
Als je last hebt van depressie, stress of zelfs pijn, is blauw de kleur die je moet kiezen. Blauw is namelijk een ontspannende tint die doet denken aan de zee en de lucht. Het bevordert een gevoel van kalmte en helpt om een drukke geest te ontdoen van zijn taken.
Stress verminderen? Probeer het eens met blauw! De kleur heeft een rustgevend effect. Je wilt thuis je batterij weer op kunnen laden?
Een nachtlampje met rood licht is de beste keuze voor bedtijd omdat het, in tegenstelling tot blauw licht, weinig tot geen impact heeft op de aanmaak van melatonine, het hormoon dat slaap reguleert.
Rood licht is namelijk de enige kleur met weinig tot geen impact op de aanmaak van melatonine. Een rood nachtlampje is daarom de beste keuze voor en tijdens bedtijd. Ga dus op zoek naar een nachtlampje met rood licht. Vermijd andere kleuren zoals oranje of roze.
Een tip voor licht in je slaapkamer: hou het gedimd. Eventueel ook buiten de slaapkamer. Het werkt heel goed om een uur voordat je naar bed gaat alle beeldschermen uit te doen en even bij te komen van de dag in gedimd licht. En rood licht werkt extra rustgevend.
Slaapspecialisten zijn het er allemaal over eens dat licht schadelijk is voor de slaap en het in slaap vallen kan vertragen. Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen.
Een simpele oplossing om sneller en beter in slaap te vallen, is om 's avonds beeldschermen te vermijden. Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet.
De aanmaak van melatonine wordt geregeld doordat onze hersenen kunnen inschatten wanneer het dag of nacht is (de biologische klok). De pijnappelklier maakt melatonine aan als de biologische klok dat aangeeft, maar ook als het minder licht wordt om ons heen. Als het donker wordt, maakt de pijnappelklier melatonine aan.
Dimlicht. Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden.
Groen zorgt voor een rustgevend gevoel. Het ontspant je, zowel mentaal als fysiek, en helpt met het verlichten van nervositeit en angst.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
De kleur groen geeft een grote invloed op onze emoties. Pastelgroen, grijsgroen, licht- of donkergroen: het zijn allemaal kleuren die rust en energie brengen.
Warme kleuren: rood, oranje en geel.
Het zijn allemaal warme kleuren die ons op een blije, energieke en optimistische manier kunnen prikkelen.
WHO World Health Organization Europe erkent in een officieel rapport dat de kleur groen belangrijk is voor Mental HealthCare, de geestelijke gezondheid. Blauw is onvoldoende onderzocht, er worden wel wat positieve belevenissen gevonden.
Iedere kleur beïnvloedt op een andere manier, omdat iedere kleur zijn eigen golflengte en energie heeft die van invloed zijn op ons lichaam en ons denken, voelen en handelen. Zo komt blauw verkoelend en rustgevend over, maakt geel blij en wordt rood als warm en prikkelend ervaren.
Een kleinschalig onderzoek onder migrainepatiënten in 2020 liet hetzelfde resultaat zien. De 29 deelnemers ervaarden minder migraineaanvallen en minder pijn, nadat zij tien dagen, 1 tot 2 uur per dag, waren blootgesteld aan groen licht.
Naast de bevordering van energieproductie, stimuleert rood licht therapie ook je bloedsomloop. Zodoende wordt er meer zuurstof en andere nutriënten naar je weefsels vervoerd waardoor je lichaam sneller herstelt. Zowel bijna infraroodlicht als natuurlijk licht stimuleert de vorming van antioxidanten.
De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug inimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan. Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je goed ligt en blijft liggen.