Keltum is de verzilverd afdeling van de Koninklijke van Kempen & Begeer. In 1936 werden de eerste verzilverde artikelen onder de merknaam Keltum geproduceerd en vanaf die tijd concentreerde het merk zich meer en meer op de eetcultuur.
1e Gehalte zilver ook wel sterling zilver genoemd of 925/000, bestaat voor 92,5% uit puur zilver en 7,5% uit een ander metaal. Al vele eeuwen worden zilveren voorwerpen en bestekken voorzien van keuren, zilverkeuren die garanderen dat een voorwerp gemaakt is van door en door zilver.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.
Een ei bevat zwavel. En als de zwavel uit het ei in contact komt met het zilveren bestek dan treedt er een chemische reactie op. Tijdens deze reactie ontstaat er zilversulfide, dat is zwart van kleur.
Dat zilver zwart wordt, heeft te maken met zwavelverbindingen uit de lucht en de vochtige deeltjes die daarin zijn opgelost en die zich als zwavelzilver op het metalen oppervlak afzetten. Dit kun je voorkomen door enkele schoolkrijtjes in de besteklade te leggen die het vocht opnemen.
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Naast een keurmerk zijn veel zilveren voorwerpen voorzien van een jaarletter, plaatselijke keur en meesterteken. Op lepels en vorken worden de keuren vaak geslagen op het smalle bovendeel van de steel. Bij geboortelepels vind men de keuren meest op de achterzijde van het blad.
Niet alles wat glanst is zilver
Alle glanzende voorwerpen met op de achterzijde merkjes waar 60, 90, 100 of 200 in voorkomt zijn verzilverd. Het getal betekent dat er 60, 90, 100 of 200 gram zilver is aangebracht over 12 couverts dus 24 stuks.
Veel mensen vragen ons: wat is het modelnummer; in welke periode is het gemaakt en wie heeft het ontworpen? Om in deze behoefte te voorzien geven wij terugkijkend in de tijd een overzicht van de ons bekende verzilverde bestekmodellen. Uitleg over Gero 90, Gero-zilvium etc. etc. is te vinden in de afdeling Merktekens.
Bij Goudwisselkantoor verkoopt u al uw zilveren bestek. Dat kunnen enkele losse zilveren lepels of vorken zijn, maar ook een compleet bestek.
Voor onderhoud van zilver bestek raden wij zilverpoets aan. Maak het bestek goed schoon volgens bovenstaande instructies en behandel het zilver met een zachte doek. Na het poetsen, reinigt u het bestek met lauw water en afwasmiddel (mild) om eventueel slechte stoffen van de zilverpoets te verwijderen.
Die kun je naar een oud-ijzerhandel of schroothandelaar brengen. Maar je mag ze ook naar de milieustraat brengen.
Reiniging van Keltum verzilverd bestek
Bij goed onderhoud kan dit bestek een leven lang mee. U dient goed op de volgende punten te letten: Spoel uw bestek na gebruik direct af. Ook moet u het bestek na de reiniging afspoelen en direct drogen.
Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.
Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. IJzer en nikkel worden aangetrokken door de magneet, goud en zilver niet.
Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Er zijn Nederlandse gehaltetekens (uitgedrukt in duizendsten) voor de volgende gehaltes: voor goud 585 (14k), 750 (18k), 833 (20k) en 916 (22k); voor zilver 835 en 925 (sterling); voor platina 850, 900 en 950.
Zilver gemaakt in Duitsland. In Duitsland wordt ook al eeuwen prachtig zilver gemaakt. Tot 1886 werd er in Duitsland gekeurd met stadsmerken en werd het zilvergehalte gemeten in loth. Vanaf 1886 kwam er een landsmerk in de vorm van een afbeelding van een half maantje met een kroon ernaast.
Uit een vergelijking tussen 10 methoden is gebleken dat het beste zilverpoetsmiddel Hagerty silver bath is. In een paar seconden is het zilver schoon, zonder te hoeven poetsen. Hagerty polish vergt, net als Silvo, wat meer moeite maar geeft zilver wel een mooie glans.
Zilver schoonmaken met Dreft
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Meng vier eetlepels baksoda met één eetlepel water in een kleine kom. Gebruik een doekje of een oud T-shirt, doop dit in het sodamengsel en poets hiermee je zilveren sieraden één voor één op. Als je alle oppervlaktes hebt gehad, spoel af onder koud water en je glans is terug.