Rood licht geeft dus energie en laat planten groeien.
Deze energie E kunnen we uitrekenen. Voor rood licht geldt dan E = 2,9∙10-19 J, terwijl voor blauw licht geldt E = 4,1∙10-19 J. Dit voorbeeld laat zien dat de blauwe lichtgolven/lichtdeeltjes de meeste energie bevatten.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren we een lichtkleur van 2700 Kelvin.
Blauw: kalmerend
Waarschijnlijk komt dit doordat blauw een kalmerende werking heeft. De kleur kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een rustig hartritme: twee ingrediënten voor een goede nachtrust.
Bont en blauw
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine.
Door lichttherapie stopt het lichaam met het aanmaken van te veel melatonine waardoor de klachten verdwijnen. De lichttherapie gebeurt met een sterk, wit licht van ongeveer 10.000 lux. In dit licht zit geen ultraviolette straling.
Groen als kleur werkt verfrissend en ontspannend, een groene ruimte werkt rustgevend en vermindert stress. De kleur paars houdt het midden tussen het koele blauw en het warme rood, een hybride kleur noemen we dat.
Blauw staat bekend om een kalmerend effect te hebben op het lichaam en de geest. Het verkleint de hersenactiviteit en helpt het lichaam om te ontspannen. Blauw is de kleur van het evenwicht. Het stimuleert zekere hormonen die er voor zorgen dat je je ontspannen en sereen voelt.
Oranje: opgewekt, vriendelijk, speels, motivatie, moed, actief en positief. Deze kleur werkt converterend en wordt daarom vaak gebruikt voor CTA's in een website.
Iedere kleur beïnvloedt op een andere manier, omdat iedere kleur zijn eigen golflengte en energie heeft die van invloed zijn op ons lichaam en ons denken, voelen en handelen. Zo komt blauw verkoelend en rustgevend over, maakt geel blij en wordt rood als warm en prikkelend ervaren.
Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen.
De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Geel wordt geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, een nieuw begin, levensplezier en geluk. Deze kleur stemt vrolijk en positief. Geel geeft focus en doelgerichtheid.
Draag jij veel blauw in je kleren: Blauw is de perfecte assertieve kleur. Het staat voor stabiliteit en kracht, doordat het geassocieerd wordt met de lucht en de oceanen.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje zijn energieke kleuren. Ze zetten je in beweging en maken je enigszins extravert. De kleuren blauw, groen en lichtpaars werken vooral kalmerend.
WHO World Health Organization Europe erkent in een officieel rapport dat de kleur groen belangrijk is voor Mental HealthCare, de geestelijke gezondheid. Blauw is onvoldoende onderzocht, er worden wel wat positieve belevenissen gevonden.
Groen zorgt voor een rustgevend gevoel. Het ontspant je, zowel mentaal als fysiek, en helpt met het verlichten van nervositeit en angst.
Blauw komt volgens veel onderzoeken als de meest kalmerende kleur uit de bus. Wel geldt dat hoe feller het blauw, hoe minder kalmerend de uitwerking. Zoek het dus vooral in donkerblauw, pastelblauw of een lichte zee blauw.
Aardetinten en witte kleuren zijn ook uiterst geschikt voor een werkkamer en geven rust en kalmte af. Daarnaast leiden ze ook helemaal niet af. Zorg er wel voor dat je wit combineert met andere tinten. Anders kunnen de muren ontzettend op je afkomen.
Blauw van verdriet, groen van rust, geel van vreugde, zwart van angst, rood van boosheid en roze van liefde!
Blauw: kalmerend
Uit onderzoek is gebleken dat mensen met blauw in de slaapkamer gemiddeld langer slapen dan mensen in een andere kleur slaapkamer. Ook blijkt dat meer dan de helft van de blauwe slapers regelmatig vrolijk wakker wordt. Wat natuurlijk weer zorgt voor een goed begin van je dag!
Probeer dan eens om je kamer zwak te verlichten met groen ledlicht. Onderzoek (uitgevoerd in 2022) bij muizen heeft meer duidelijkheid gegeven waarom groen licht je pijn tijdens een aanval kan verzachten. Al langer onderzoeken wetenschappers de invloed van groen licht op pijn.
Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Door een structureel slaaptekort kunnen mensen zich slechter concentreren en minder goed presteren.
Blauwachtig licht: dit zijn kleuren als universeel wit en daglicht wit, die ons feitelijk wakker weten te houden en dus ons slaapritme verstoren. Roodachtig licht zoals warm wit brengt ons in een ontspannen staat.