Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen die een COVID-hoogrisicogebied zijn, behouden een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven afgeraden.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Het is niet veilig om naar oranje gebied op vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
Bij de kleurcodes oranje en rood raad het ministerie van Buitenlandse zaken reizigers af om een bepaald land te bezoeken. Wanneer hier sprake van is noemt men dat in de volksmond een 'negatief reisadvies'.
Een negatief reisadvies dat is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bindend. Het is slechts een advies, waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Een reis kosteloos annuleren of beroep doen op uw annuleringsverzekering is niet mogelijk op basis van een negatief reisadvies.
Er bestaat een risico op aanslagen. Dit zijn niet alle landen en gebieden waar je beter niet op vakantie kunt gaan. Ook Afghanistan, Burundi, Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen, Libië, Niger, Gaza, Somalië, Syrië en Zuid-Soedan zijn heel gevaarlijk.
Ook al geeft Nederland een land een groen kleurcode, er kunnen nog steeds lokale coronamaatregelen gelden. Zo kunnen er regels zijn om een land binnen te komen.
Er kunnen levensbedreigende situaties ontstaan en het is niet duidelijk of het ministerie van Buitenlandse Zaken u kunt bijstaan in dergelijke situaties. Let op: de gegeven reisadviezen blijven adviezen en zijn niet bindend.
Mocht het gebied van geel naar oranje veranderen, dan wordt het kritisch. Een oranje reisadvies betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar het gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen daar niet onder.
De kleurcode van het reisadvies voor Spanje is groen.
U heeft een geldige reisverzekering met werelddekking en geneeskundige kosten. U reist naar een bestemming met code groen, geel of oranje. U heeft voor het aanvragen van een visum een dekkingsverklaring nodig. U heeft een geldige zorgverzekering die ook dekking biedt op de reisbestemming.
Er zijn landen met een oranje reisadvies, omdat het RIVM oordeelt dat de gezondheidssituatie niet veilig is (COVID-risico-gebied). Voor reizigers die terugkeren uit dergelijke landen geldt dat zij bij thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine gaan.
Moet u deze vakantie annuleren door coronamaatregelen? Bijvoorbeeld omdat u klachten heeft die passen bij corona? Dan krijgt u het advies om in overleg met de verhuurder tot een oplossing te komen. De overheid biedt geen annuleringsregeling.
Code oranje: wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
De meest geavanceerde manier om een kleur te achterhalen, is met behulp van een speciaal sensor-apparaat, zoals de Sikkens Color Sensor. Dankzij de Sikkens Color Sensor kun je exact de kleurcode achterhalen. De sensor is namelijk veel nauwkeuriger dan bijvoorbeeld een smartphone camera.
Wat betekent code geel, oranje en rood? De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen: Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle. Nieuwe hospitalisaties/dag: minder dan 65, bezetting intensieve zorg: minder dan 300 bedden.
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's. De kleurcode van het reisadvies voor Frankrijk is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico's vergelijkbaar zijn met die in Nederland. U heeft geen coronabewijs meer nodig om Frankrijk in te reizen.
Testlocatie kiezen
U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
Een reisadvies is niet bindend of verplicht.
Er verandert iets in de veiligheids- of gezondheidssituatie
Wijzigt de veiligheids- of gezondheidssituatie in een land? Dan onderzoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken of ze het reisadvies van dit land moet aanpassen. Als er iets aan de hand is in een land, dan start zij een onderzoek.
U kunt reizen naar Sri Lanka. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan u in Nederland gewend bent. Bereid uw reis daarom goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan extra waakzaam te zijn als u in Sri Lanka bent.
Als je hieronder de Europese coronakaart bekijkt, zie je grote verschillen tussen landen: de meeste landen zijn helemaal groen, terwijl Spanje en Portugal bijna volledig rood kleuren. Nederland hangt er een beetje tussenin: het grootste deel van het land is geel, alleen Drenthe, Friesland en Flevoland staan op groen.
Het gaat in ieder geval om Portugal, Finland, de Balearen (onder meer Ibiza en Mallorca) en Canarische eilanden, Malta, een aantal Griekse eilanden (onder meer Rhodos, Kos en Lesbos) en zo goed als zeker ook Bonaire en Curaçao.