Het is belangrijk om te weten wat normale urine is voor je kat. Dit kan jou vergelijkingsmateriaal geven wanneer er iets veranderd. Kleur en geur van urine zijn van belang. Normale urine is goudkleurig en hoort helder te zijn.
Kleur: normaal geproken is urine geel van kleur. Over het algemeen geldt, hoe geconcentreerder de urine is, hoe donkerder geel. Een rode of bruine kleur kan wijzen op de aanwezigheid van bloed: rode urine: bijmenging van vers bloed; blaasgeruis, blaastumoren of urethraproblemen kunnen een oorzaak zijn.
Bij een urineonderzoek wordt gekeken hoe de urine eruit ziet. Is de kleur gezond, is de plas helder en niet te waterig en zijn er afwijkingen te vinden, zoals te veel eiwit in de urine of kristallen? Met deze uitkomsten, en soms nog aanvullend onderzoek, kan de dierenarts bepalen waar uw kat last van heeft.
Een blaasontsteking bij uw kat kunt u herkennen aan de volgende symptomen: Buiten de kattenbak plassen/in huis plassen. Pijnlijk/miauwen tijdens het plassen. Vaker plassen en kleinere plasjes.
De sterke geur komt omdat katten zeer geconcentreerde urine hebben. Een kat kan een grote hoeveelheid water uit hun urine absorberen. Veel katten zie je dan ook weinig drinken. Veel minder dan bijvoorbeeld honden.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
De symptomen van blaasgruis bij de kat zijn gelijk aan die van een blaasontsteking. Vaak naar de bak gaan, bloed bij de urine, mauwen bij het plassen en likken aan de penis zien we het meest. Bij katers kan door blaasgruis een verstopping van de penis ontstaan, wat een levensbedreigende situatie is.
Een idiopathische blaasontsteking gaat vaak binnen 5-10 dagen vanzelf over. De dierenarts kan wel ontstekingsremmers geven om de klachten en pijn bij uw kat te verlichten. Een blaasontsteking is voor katten namelijk net zo vervelend als voor mensen.
Een urine onderzoek voor je kat kan ongeveer tussen de €18,- en €55,- kosten. De prijs is afhankelijk van de dierenarts. Deze prijzen zijn zonder consultkosten.
Bloedonderzoek kat
In het bloed wordt het ureumgehalte (eiwithoeveelheid in het bloed) en creatininegehalte gemeten. Als er sprake is van chronisch nierfalen zullen deze afvalstoffen in het bloed gaan opstapelen. Ook zal er teveel zout in het bloed te meten zijn en te weinig rode bloedcellen (bloedarmoede).
Behandeling van chronisch nierfalen
De kat mag weer mee naar huis met speciaal voer en medicijnen. Om de doorstroming van de nieren zo goed mogelijk te houden, moet ervoor gezorgd worden dat de kat zo veel mogelijk water opneemt. Drinken kan gestimuleerd worden met bijvoorbeeld een drinkfonteintje.
Omdat de aangetaste nieren de afvalstoffen niet genoeg kunnen verwijderen kan de kat last krijgen van zweertjes. Deze bevinden zich vaak in de mondholte of het maagdarmkanaal waardoor de kat pijn ervaart tijdens het eten, en zich over het algemeen niet lekker voelt. Deze symptomen zorgen vaak voor gewichtsverlies.
Urine met een sterke ammoniakgeur komt vaak voor in westerse landen met een hoge vleesconsumptie, zoals Nederland en België. Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden.
Hoe lang blijft kattenurine geur hangen? Urinegeur van katten kan eeuwig blijven hangen. Het is een van de meest hardnekkige geuren denkbaar, met een manier om te blijven hangen, ongeacht hoe veel je probeert om de vlek te schrobben of de overtredende geur te verdoezelen met luchtverfrissers of pot-pourri.
Als je dier een bacteriële infectie in de blaas heeft, kan de urine meteen al naar ammoniak ruiken. En oude urine raakt vanzelf besmet met bacteriën die de ureum omzetten in ammoniak. Ook andere geuren zijn mogelijk. Een rottingslucht ontstaat bij veel eiwit in de vorm van bloed of etter in de urine.
Wanneer jouw kat veel drinkt is het verstandig contact met de dierenarts op te nemen als: Je merkt dat je kat (ineens) veel (meer) water drinkt. Je kat vaker naar de bak gaat. Je de kattenbak steeds vaker moet verschonen.
Soms plast of sproeit een kat in huis omdat het plassen pijn doet. De oorzaak kan liggen in een nierprobleem, diabetes of een blaasontsteking. Wanneer de kat plaspijn associeert met de kattenbak, zal hij logischerwijs op een andere plek in huis gaan plassen.
Symptomen van blaasontsteking en blaasgruis bij je kat
Vaak laat je kat geen symptomen zien als hij last heeft van een blaasontsteking of blaasgruis. Dit maakt het moeilijk te signaleren. Je kat kan de kattenbak vaker gebruiken en kleinere plasjes doen dan normaal.
U herkent een plaskater aan de volgende symptomen: Langdurig op de kattenbak zitten persen, zonder dat er urine komt. Miauwen van de pijn. Niet meer willen eten en drinken.
Het voeren van rauw vlees aan honden en katten kan echter risico's met zich meebrengen zoals voedingsfouten door overmaat of tekorten van nutriënten. Daarnaast kan de aanwezigheid van bacteriën op en parasieten in het vlees leiden tot infecties bij dier en mens.
Blaasgruis houdt in dat er kleine kristallen in de urine van de kat zitten, dit is het beste te vergelijken met fijn zand. Blaasstenen daarentegen kunnen variëren in grootte vanaf enkele millimeters tot enkele centimeters.
U kunt volgens bepaalde blogs voor het verwijderen van kattenurine uit vloerbedekking, vloerkleden of matrassen gebruik maken van een schoonmaaksoda dat geuren neutraliseert. Strooi daarvoor wat van deze soda over de vlek heen en laat dit een dag liggen, waarna u het op kunt zuigen met de stofzuiger.
Kattenpis schoonmaken met azijn wordt afgeraden omdat de geur van azijn de kat juist uitnodigt om daar weer te plassen. Ook chloor en ammonia zijn geen aanraders. Dit zijn bijtende schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor de ondergrond en voor de gezondheid van de kat.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.