Een goede rolverdeling zorgt letterlijk voor een goede balans in een kano. Degene die voorin zit stuurt en bepaald het ritme. Degene achterin volgt en past zich aan aan de voorste in de kano.
Begin met het opkanten van je boot in de richting waar je heen wilt sturen. Plaats vervolgens je peddel vertikaal in het water aan de opgekante kant van je boot. Doe dit ter hoogte van je opgetrokken knie, onder een hoek van 45 graden t.o.v. je boot. Bij voldoende snelheid zal je boot nu om je peddel gaan draaien.
Houten de steiger vast met uw handen en zet dan in een soepele beweging uw voeten in de kajak en draai uw lichaam naar de voorkant. Ga snel en zo voorzichtig mogelijk in de kuip zitten. Zodra u in het zitje zit, bent u in balans en kunt u uw voeten op de juiste plek schuiven.
— Dat kan zeker, houd rekening met het type kano waar u mee wilt varen. In een enkele kayak past uiteraard minder bagage dan in een Canadese kano. Kunnen wij ook omvallen? — Ja, dat kan altijd.
Nee! Kajakken is een geweldige sport voor beginners en als u eenmaal de basisvaardigheden onder de knie hebt, kunt u direct beginnen. Kajakken onder zware water- of weersomstandigheden kan natuurlijk gevaarlijk zijn. Maar ook voor kajakkers met jaren ervaring is dit niet aan te raden.
Een kajak is veel minder zwaar om te varen en makkelijker om recht te sturen. Ik heb zelf operaties gehad waar mijn borstspieren doorgesneden zijn. Nog steeds zijn die heel snel overbelast. Ik kan prima een uur kajakken omdat je dan een een duwende circkel beweging maakt.
Soms kun je nog wat redderen met de hoge steun. Je bent wel nat, maar niet compleet. Tijdens omslaan is het vaak mogelijk de schouders droog te houden. Bij demonstraties ook in koud diep water zorg ik er voor enerzijds realistisch gekleed te zijn en anderzijds dat de schouders zoveel mogelijk droog blijven.
Hoe langer en slanker, hoe sneller de boot. De topsnelheid van een kano kan 16 km per uur zijn, in de praktijk vaar je meestal hooguit 8 km per uur.
Om het eskimoteren aan te leren is het aan te raden om te beginnen met het volgen van een cursus in het zwembad. Lekker helder en warm water zorgt ervoor dat je eindeloos veel kunt blijven oefenen. Eskimoteren voorkomt dat je veel energie kwijt bent aan het zwemmen en het legen van de kajak.
Tijdens het peddelen in je kano of kajak train je verschillende spieren. Niet alleen je armspieren, maar ook de spieren in je borst, je schouders, je buik en je benen zijn aan het werk. Terwijl jij je boot goed door het water loodst, werk je bovendien aan een sterkere core, oftewel aan sterkere spieren rond je romp.
Er is geen gewichtslimiet aan boord van de kajaks, maar de zitbreedte kan sommige klanten misschien hinderen. Om de tweezitskajak of de kano gemakkelijker te sturen, raden wij aan dat de zwaarste persoon achterin plaatsneemt. Zeer zware personen raden wij een éénzitskajak aan.
Als uw kajak water opneemt, a natte uitgang kan je redden van zinken en verdrinken. Controleer eerst of de situatie echt een noodgeval is. Als je in een groep andere roeiers zit, roep dan "man overboord" of iets anders dat op een noodgeval wijst naar je mede-vaarders.
Een kajak wordt meestal gebruikt als een één persoons boot, in een twee persoons kajak worden de vaarders vaak nat door het gespetter van de ander. Een kajak vaart gemakkelijker rechtuit en behoeft minder kennis van techniek.
Een kano is een vaartuig dat door een peddel in de hand wordt voortbewogen. De vaarder zit met het gezicht naar voren gericht. Waar een kajak voorbewogen wordt met een kajakpeddel met twee bladen peddelt men in een openkano met een enkel blad, een steekpeddel. Kortom een groot verschil in peddeltechniek.
Een open Canadese kano is dus geschikt voor 2 volwassenen, 2 volwassenen en 1 of 2 (kleine) kinderen, of 3 jongeren. Per kano krijgt u 2 peddels mee. Om zelfstandig te mogen kanovaren dient minimaal 1 persoon uit de groep 18 jaar of ouder te zijn.
De Biesbosch, Noord-Brabant. De Biesbosch, een parel van een natuurgebied in Nederland. Je kunt er heerlijk kanoën en kajakken! Er zijn verschillende kanoroutes mogelijk, van 3 km tot 20 km.
Wie heeft er eigenlijk voorrang? Zodra je als bestuurder van een kano, kajak of roeiboot zoveel mogelijk stuurboordwal houdt, heb je in het BPR gebied voorrang, zowel op een motorschip als op een zeilschip.
Zorg dat de kano niet kan zinken, dat je spullen droog blijven en dat je kano gesleept kan worden. Draag soepele kleding die niet knelt, weinig of geen vocht opneemt en niet hindert bij zwemmen.
Een veelvoorkomende reden waarom kajakkers omvallen is omdat ze in slaap zijn gevallen terwijl ze te lang op het water waren. Dit gebeurt meestal op zonnige dagen wanneer u het erg warm krijgt en een dutje doet zonder te merken dat uw positie op het meer of de rivier is veranderd.
Dit is toegelaten op de bevaarbare binnenwateren in Vlaanderen, behalve op: het Kanaal Gent-Terneuzen; de vaargeul van de Beneden-Zeeschelde (het deel van de Zeeschelde stroomafwaarts van Burcht); bepaalde binnenarmen van waterwegen, zoals op de Reien in Brugge en de Afleiding van de Nete in Lier.
Tijdens surfen, kanovaren, suppen of andere watersporten is een zwemvest namelijk niet verplicht. Echter kan het ooit wel meehelpen om ongelukken te voorkomen, aangezien je er in ieder geval beter door blijft drijven. In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben.
Waar kajakken in de Ardennen? Op de meeste rivieren kan het hele jaar door gekajakt worden. Er zijn verscheidene vertrekpunten om te peddelen op de riviertjes van de Ardennen; langs de verschillende rivieren bevinden zich diverse verhuurpunten van kajaks en kano's.
Toerkajaks. De zeekajak heeft een lengte tot zo'n 5,5 meter of meer, is maximaal 60 cm breed en vaak voorzien van een karakteristieke oplopende voor- en achterpunt. Ze zijn meestal voorzien van 2 of 3 waterdichte compartimenten en deklijnen over de gehele lengte van de boot, geschikt voor lange tochten op groot water.