Gele ontlasting gaat meestal samen met diarree en een sterke geur. Een sterke geur wordt veroorzaakt door bacteriën, afbraakproducten van eiwitten en gassen, met name waterstofsulfide. Vaak duidt een sterke geur op een ziekte. Gele ontlasting ontstaat dan ook vaak door een darmaandoening en een versnelde passage.
In groene poep kan gal zitten, wat een teken kan zijn dat eten te snel door de darm gaat – zoals bij diarree. Een gele kleur ontlasting kan een teken zijn van overtollig vet. Als je poep zwart of felrood is kan het zijn dat er bloed in zit – ga dan naar de dokter voor advies.
Als je ontlasting deze kleur heeft is het advies om naar de huisarts te gaan. Gele of groenige kleur in je poep (ontlasting) kan komen door het eten van groene bladgroente, zoals spinazie of boerenkool. Deze kleur kan ook een andere oorzaak hebben zoals een maag-darm infectie (Salmonella of Clostridium).
Klachten en symptomen bij diarree
De klacht bij diarree is dunne ontlasting, meerdere keren per dag. Daarnaast komt de behoefte om naar het toilet te gaan (aandrang) meestal plotseling. Ook het ophouden van de ontlasting lukt meestal niet of moeizaam. De ontlasting heeft bij diarree vaak een andere kleur en geur.
Is je ontlasting zó donker dat het bijna zwart is? Dit kan duiden op intern bloedverlies rondom het begin van het spijsverteringskanaal, zoals de maag. Het bloed is dan al zo lang in het lichaam, dat het geoxideerd is en daarom een donkere kleur heeft gekregen. Het is dus eigenlijk oud bloed.
Een rode ontlasting kleur ontstaat vaak na het eten van rode kool of bietjes. Soms kan het echter ook wijzen op de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Helder rood bloed kan bijvoorbeeld duiden op aambeien, terwijl donkerrode of zwarte ontlasting kan wijzen op een ontsteking, bloeding of poliep in de darmen.
De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur. Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.
Er worden verschillende soorten diarree onderscheiden: acute diarree, chronische diarree, reizigersdiarree en peuterdiarree. Een wat slappere ontlasting, is geen diarree en de oorzaak daarvan ligt vaak in ongezonde eetgewoonten (te weinig vezels).
Loperamide kunt u gebruiken als u de diarree snel wilt stoppen, bijvoorbeeld omdat u op reis moet. Loperamide stopt de diarree binnen enkele uren. Het neemt niet de oorzaak van de diarree weg. Loperamide mag niet worden gebruikt als er bloed in de ontlasting zit of bij koorts.
Diarree is dunne ontlasting (poep). De poep is zo dun als pap, of zelfs als water. Je moet vaak en snel naar het toilet. Diarree gaat vaak samen met buikpijn en buikkrampen.
gele stoelgang: kan wijzen op een infectie van de dunne darm (de darm kan zijn werk niet doen, de darmbacteriën functioneren niet of slecht waardoor bijgevolg de bruine kleur niet wordt aangemaakt) wit of doorschijnend: kan wijzen op een gebrek aan gal.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Neem bij diarree niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren makkelijker omdat daar minder melksuiker in zit. Wanneer je drinkvoeding gebruikt is dit meestal geen probleem, want daar zit niet veel melksuiker in.
Buikgriep of verkeerd voedsel is vaak een oorzaak voor tijdelijke diarree.De oorzaak van langdurige diarree ligt eerder bij een bacteriële infectie of virus infectie. Ook kan aanhoudende diarree bij volwassenen ontstaan na een antibioticakuur.
Hoe herken ik Infecties van het maagdarmkanaal? Bij een infectie van het maagdarmkanaal heeft u diarree of moet u vaak overgeven. Andere klachten zijn buikkrampen, buikpijn, misselijkheid, koorts, bloed of slijm bij de ontlasting en algehele vermoeidheid.
Diarree veroorzaakt door deze verwekkers is meestal over binnen een week. Parasitaire infecties komen minder vaak voor.
De belangrijkste symptomen van een maag-darmbloeding zijn dat u bloed overgeeft, zwarte poep of zichtbaar bloed in uw poep. Als uw arts vermoedt dat u een maag-darmbloeding heeft, dan zal hij rectaal onderzoek uitvoeren. Bij 4 van de 5 patiënten gaat de maag-darmbloeding vanzelf over.
Wat is bloed bij ontlasting? Bloed in de ontlasting merkt u vaak op omdat er bloed aan het toiletpapier zit of omdat u bloed in de wc ziet. De kleur van het bloed kan verschillen. U kunt helderrood of juist donker bloed zien.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
We onderscheiden acute diarree en chronische diarree. Acute diarree wordt vaak veroorzaakt door een virus of bacterie. Chronische diarree is vaak het gevolg van een onderliggende darmaandoening. Drink minstens 2 tot 3 liter water per dag om te voorkomen dat je uitdroogt.
Diarree komt vaak door een virus. Drink extra vaak, zodat u niet uitdroogt. Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 1 week.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
We spreken van vroege dumping als de klachten binnen een half uur na de maaltijd optreden. De verschijnselen ontstaan doordat voeding veel vocht in de darm aantrekt. Dit vocht komt niet uit de darm maar uit de bloedbaan en voegt zich bij de voedselbrij in de dunne darm.
Verse muntthee is goed voor de spijsvertering en de darmen en helpt tegen misselijkheid. Ook bij verkoudheid is het een geschikte thee vanwege de slijmoplossende werking. Bij hoofdpijn kan het verlichtend werken. In ons assortiment bieden wij gedroogde muntthee.