Houden gordijnen warmte tegen? Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
In principe zijn jaloezieën, rolgordijnen, Duette®, Plissé en Facette® en Twist shades goed geschikt om de zon buiten te houden. Wil je naast het buitenhouden van de zon ook goed beschermd zijn tegen UV-straling, dan zijn Silhouette® Shades hier het allerbeste voor.
De allerbeste keuze op het gebied van isolatie is het plisségordijn. Met name duo plisségordijnen hebben een hoge isolatiewaarde. Dit komt door de stilstaande lucht tussen de twee lagen stof. Hierdoor wordt zowel kou als hitte tegengehouden.
Zonwerende gordijnen hebben een dubbele functie. Ze zijn mooi en stijlvol en houden bovendien het hinderlijke zonlicht tegen. Deze gordijnen kunnen zowel voor een woonkamer of slaapkamer worden gebruikt maar zijn ook bij uitstek geschikt voor een werkruimte of kantoor.
Verduisterende raambekleding heeft de hoogst isolerende waardes, dit ontstaat door de dikte van de stof. Verduisterende gordijnstoffen zijn dikker dan lichtdoorlatende of transparante gordijnstoffen waardoor deze de beste warmtewerende eigenschappen hebben.
Welke raambekleding heeft een isolerende werking? Gordijnen en rolgordijnen, Duette Shades en shutters werken isolerend.
Komt er veel koude lucht (tocht) door een deur vanuit bijvoorbeeld de voordeur? Dan is een tochtgordijn ideaal, een tochtgordijn houdt namelijk de koude lucht vast achter het gordijn. Er komt dus geen tot nauwelijks koude lucht de betreffende kamer in. Dit kan erg veel invloed hebben op jouw stookkosten!
Gevoerde gordijnen
Gordijnen met een dikke stof én voering zijn de beste gordijnen tegen de kou. De dikke stoflagen zorgen voor een isolerende werking. Doe de gordijnen zoveel mogelijk dicht om de warmte binnen te houden.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Ramen open als het koel is
Met een hor voor de ramen houd je de muggen buiten. Zorg ook dat dieven je huis niet in kunnen door een geopend raam. In bovenraampjes kun je bijvoorbeeld een dwarsstang laten zetten. Overdag kun je de ramen en tuindeuren het beste dicht doen: je houdt de warme lucht dan buiten.
Om de ruimte in de wintermaanden goed te isoleren, raden wij aan om te kiezen voor thermogordijnen of plissé gordijnen. Naast dubbel glas zijn deze twee types raamdecoratie uitermate geschikt om een extra isolerende laag voor het raam aan te brengen, waardoor de warmte beter in huis kan blijven hangen.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Die kleur is in de zomer eerder een voordeel dan een nadeel. De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Als het gaat om buitenzonwering raden we vaak een donkere kleuren doek aan. Deze doeken laten vele malen minder licht door dan lichtere doeken, waardoor er minder straling binnenkomt. Een donkerder doek, van bijvoorbeeld screens, zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht naar buiten beter blijft.
Tochtstrip voordeur
Dicht openingen tussen deuren en deurlijsten af met lange stukken tochtstrippen. Het is aan te raden om tochtstrips te gebruiken van flexibel materiaal met een zelfklevende strook. Door gebruik te maken van een tochtstrip kan de voor- of achterdeur extra geïsoleerd worden.
Dubbele plooi gordijnen
Bij een dubbele plooi wordt de plooi dubbelgevouwen. De meeste gordijnen in Nederland zijn gemaakt met een dubbele plooi. Een dubbele plooi wordt ook wel een vlinderplooi genoemd. Deze plooi wordt vaak gebruikt bij inbetweens, vitrage en soepel vallende gordijnstoffen.
Goedkope rolgordijnen voor ieder raam
Bij Kwantum kun je rolgordijnen op maat laten maken voor de laagste prijs van Nederland! Met een rolgordijn op maat bepaal je zelf de lichtinval.
Witte verduisterende rolgordijnen en vouwgordijnen bieden een goede oplossing voor ramen aan de zonkant. De achterkant van deze rolgordijnen en vouwgordijnen hebben een verduisterende en warmtewerende functie. Ze houden het uv licht goed tegen.
Rolluiken bieden isolatie tegen geluid, warmte en koud. Door de isolatie tegen warmte en kou, ook wel thermische isolatie genoemd, bespaar je energie. Energie besparen is zowel goed voor het milieu als voor de energierekening.
Wanneer u die lamellen volledig sluit ontstaat er een warme 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik, dat een isolerend effect heeft. Eigenlijk verdubbelt het rolluik dus de isolatiewaarde van het glas! Zo goed zelfs, dat de isolatiewaarde met wel 10% tot 40% kan verbeteren.
Voor optimale verduistering in de slaapkamer kun je het best kiezen voor verduisterende rolgordijnen op maat met zijgeleiding met u-profielen. Deze rolgordijnen in luxe cassette worden met u-profielen geleverd. Aan de binnenkant van deze u-profielen zitten borstels om het licht maximaal te beperken.
Bij lichtdoorlatende en semi transparante rolgordijnen laat de stof veel daglicht door. Dit betekent echter niet dat de stoffen niet zonwerend zijn. De stoffen houden namelijk wel het hinderlijke licht tegen en filteren als het ware het zonlicht.
Wat is het voordeel van houten jaloezieën? Jaloezieën zijn de perfecte manier om de directe zon tegen te houden en toch de mogelijkheid te houden in een handomdraai weer wat licht binnen te laten. Houten jaloezieën hebben een aantal voordelen tegenover de aluminium variant: deze vervormen minder snel.